G4Media.ro

Ambasadorul SUA, avertisment pentru Parlament: Ratingul de ţară al României nu poate…

Ambasadorul SUA, avertisment pentru Parlament: Ratingul de ţară al României nu poate fi pus în pericol în acest delicat moment. Solicit tuturor membrilor Parlamentului să se rededice elementelor fundamentale ale democraţiei, statul de drept, întreprinderile private şi transparenţa

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a lansat un avertisment la adresa Parlamentului, arătând într-un discurs că ”este momentul ca România să fie pusă pe primul plan”și ”ratingul de ţară al României nu poate fi pus în pericol în acest delicat moment de cotitură”.

El a făcut referire clară la inițiativele parlamentare pentru diferite facilități fiscale sau creșteri de pensii și salarii care pun o presiune uriașă pe bugetul de stat, afectat deja de criza provocată de pandemie: ”solicit tuturor membrilor Parlamentului să ajute pe măsură ce guvernul încearcă să limiteze pierderile economice determinate de pandemie şi să repornească economia României. Trebuie aplicate legi şi reglementări favorabile afacerilor”.

Ambasadorul Zuckerman a lansat și o critică voalată la adresa Parlamentului, cerându-le parlamentarilor ”să se rededice elementelor fundamentale ale democraţiei, statul de drept, întreprinderile private şi transparenţa”.

”O Românie puternică din punct de vedere economic va aduce beneficii tuturor şi va creşte nivelul de trai al tuturor românilor. Românii au suferit destul”, a mai spus ambasadorul american în discursul susținut cu ocazia sosirii în România a primelor 100 de ventilatoare pentru terapie intensivă din Statele Unite ale Americii, dintr-un lot de 200.

Discursul integral al ambasadorului american:

Domnule premier Orban, domnule secretar de stat Arafat, prieteni şi oaspeţi,

Este o adevărată onoare şi plăcere să mă aflu alături de dumneavoastră astăzi. Trebuie să le mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, secretarului de stat Raed Arafat şi multor altora din cadrul şi din afara Guvernului şi să îi felicit pentru lupta susţinută împotriva pandemiei de COVID. O molimă de această amploare nu s-a mai văzut în vremurile moderne. Prejudiciul adus economiilor noastre, popoarelor noastre şi ţărilor noastre este enorm. Însă românii şi americanii au depăşit acest flagel împreună şi ne vom reconstrui economiile împreună. Este extrem de potrivit că peste trei zile, pe 14 iunie, vom sărbători 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite. Aşa cum au arătat ultimele luni, parteneriatul strategic dintre ţările noastre nu a fost niciodată mai bun sau mai puternic. Ne-am ajutat reciproc să depăşim această pandemie.

Statele Unite au adus cu avionul în România un transport de 80 de tone de echipament de protecţie din Coreea de Sud şi au oferit României asistenţă în domeniul sănătăţii în valoare de 800.000 de dolari, iar companiile americane au oferit sprijin prin echipament medical, de exemplu ventilatoarele de astăzi.

În plus, companiile americane care funcţionează în România au contribuit cu milioane de dolari în bani şi în produse sau servicii către diferite organizaţii caritabile şi ONG-uri româneşti. Poporul român a trimis 15 medici şi experţi în Statele Unite pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei şi a ajutat Statele Unite să repatrieze cetăţeni din întreaga lume. Atunci când a existat o lipsă globală de echipament de protecţie şi resurse medicale, la fel ca Statele Unite, România a început să le producă.

Revoluţia de acum treizeci de ani a făcut posibilă pentru români o nouă eră a oportunităţii, bazată pe democraţie şi pieţe libere. De atunci până în prezent, investiţiile, practicile de afaceri şi valorile americane au jucat un rol cheie în dezvoltarea României. Aceste practici şi valori vor sprijini considerabil România în depăşirea oricărei probleme şi atingerea adevăratului său potenţial.

Sunt optimist în ce priveşte România şi renaşterea sa. România este binecuvântată să aibă resurse naturale importante şi oameni talentaţi. Sunt convins că sub conducerea preşedintelui Iohannis şi a premierului Orban, România îşi va valorifica adevăratul potenţial economic de piaţă dinamică şi poartă spre Europa. Statele Unite ale Americii sunt dedicate continuării dezvoltării Parteneriatului Strategic SUA-România şi sunt hotărâte să consolideze deja impresionanta cooperare în domeniul securităţii, pentru a asigura libertatea şi prosperitatea ţărilor noastre. Statele Unite ale Americii sunt la fel de hotărâte să consolideze angajamentul nostru comun faţă de încurajarea dezvoltării noastre economice comune. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american.

Adoptarea de legi şi reglementări raţionale în domeniul afacerilor, creşterea transparenţei şi a privatizării companiilor de stat vor aduce beneficii economice enorme şi prosperitate. România va depăşi această criză pregătită să se elibereze din ultimele lanţuri ale comunismului şi va deveni lider european şi global în IT, producţia agricolă, producţia de energie şi industrie. Viitorul României ca naţiune prosperă în care talentele umane şi resursele naturale oferă o mare bogăţie populaţiei sale este aproape să se transforme în realitate.

Solicit tuturor membrilor Parlamentului să se rededice elementelor fundamentale ale democraţiei, statul de drept, întreprinderile private şi transparenţa. Solicit tuturor membrilor Parlamentului să ajute pe măsură ce guvernul încearcă să limiteze pierderile economice determinate de pandemie şi să repornească economia României. Trebuie aplicate legi şi reglementări favorabile afacerilor. Ratingul de ţară al României nu poate fi pus în pericol în acest delicat moment de cotitură. Este momentul ca România să fie pusă pe primul plan. O Românie puternică din punct de vedere economic va aduce beneficii tuturor şi va creşte nivelul de trai al tuturor românilor. Românii au suferit destul.

România are în faţă un viitor măreţ şi prosper. El este palpabil. Preşedintele Trump şi poporul american îşi păstrează angajamentul de a lucra cu România în lupta împotriva COVID şi a tuturor ameninţărilor la adresa naţiunilor noastre. Împreună vom învinge COVID. Împreună vom obţine o mare prosperitate economică şi securitate.

Vă mulţumesc. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Foto: Ambasadorul Adrian Zuckerman (Lucian Crușoveanu / Public Diplomacy Office)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. I can’t breathe.

 2. Chief,
  Derbedeii ăştia din Kiseleff10 sunt cei care tot incearca sa destabilizeze Romanica d.p.d.v. economic, ca sa-i multumeasca pe vecinii de la nr. 6, altfel poa’ sa iasa scandal in cartier…

 3. Stat de drept de acela via Departamentul de Stat controlat de democratii stangisti?
  Sau de acela de tip puritan? Romanii nu au fost si nu vor fi puritani. Acolo in State sunt sute de ani de puritanism. Lafel si Olanda, de acolo probabil si excesul de zel.
  Noi avem alta fibra, alta genealogie si alte crezuri decat voi.
  Ne intersectam in multe locuri dar diferim fundamental in altele.
  Apropo slugile de pe la noi cand le resetati? Cand ne mai lasati sa respiram ca nu mai putem de ele .

  • Departamentul de Stat e controlat de un „stangist” numit in functie de extremistul de dreapta Trump:

   Mike Pompeo was sworn in as the 70th U.S. Secretary of State on April 26, 2018. The Secretary of State, appointed by the President with the advice and consent of the Senate, is the President’s chief foreign affairs adviser. The Secretary carries out the President’s foreign policies through the State Department, which includes the Foreign Service, Civil Service and U.S. Agency for International Development.

   https://www.state.gov/

   In plus, „stangist” e o insulta doar in lumea rasista si bolnava a republicanilor trumpisti, o lume pe cale de disparitie.

  • Nene acolo e un organism mamut, is oameni care lucreaza de zeci de ani, cu frantiuni si fractiuni. Ideea e ca pe vremea lui Obama au fost miscari tectonice mari pe acolo.
   Tin minte ca Tillerson si echipa sa de acolo erau complet depasiti de ce au gasit pe acolo.
   Pompeo sigur se descurca mai bine.

  • Oare la ambasada din Romania s-a schimbat personalul sau e acelasi ca pe vremea lui Obama?
   Zicea Roger Stone ca atunci cand a vizitat Romania era inca portretul lui Obama la loc de cinste.

 4. vorbe goale, desi bine intentionate, 90% din parlamentari sunt hoti

 5. Transparenta ca in sufragerie?

 6. Sunt tot mai curios ce vor americanii de la noi… Se pare că zilele astea s-au activat la maxim… Păcat că îl au pe papagalul ăsta de ambasador, cu discurs pesedist: promitem, Trump, facem, dregem, Trump, viitor luminos, Trump, prietenie, împreună vom învinge, Trump.

  Foștii ambasadori americani în România, erau mult mai serioși si de încredere – părerea mea.

 7. Astept Raspunsul lui Marcel Ciolacu, al lui Victor Pobta si al lui C. P. Tariceanu, ultimul se vrea mare „analist financiar, scrie Articole peste Articole pe Tema Cresterii punctului de pensie cu 40%, in Ev zilei si in Cotidianul, articole politice, evident, fara URMA de CIFRE, cum vedem la Analistii financiari sau la Agentiile de rating!!
  Sa ii raspunda alde Ciolacu si Tariceanu de la disparutul micut ALDE-SUB 2% si micul Pontalau, evident, ca la ei se refera Ambasadorul SUA!!!

  • Eu zic sa-i pedepseasca exemplar, pai a trebuit sa cada un guvern sa achitam niste avioane in avans? Pai daca nu cumparam si rachete cu ultimii bani, nu mai suntem parteneri stategici, si agentiile de rating o sa ne dea o „perspeciva negativa”!

 8. Cred ca tipul asta este singurul oficial din Romaniacare este preocupat, macar declarativ, de intreprinderile private!
  Restul vorbesc numai despre pensii si salarii (ale functionarilor, evident).
  Ceva e putred in Romania, ca sa parafrazez un personaj celebru.

 9. Băi boul bălții, păi tu vorbești de democrație ? Tu nu vezi ce este la tine în casă și dai indicații prețioase la vecini ? Băi boul bălții la tine sunt crime pe străzi și tu ne dai lecții de democrație ? Marș jigodie !

 10. Discursul domnului ambasador seamana cu cel al lui fosului ambasador Gitenstein, ajuns sef la Fondul Proprietatea!

  si cred ca are in vedere incercarea de blocare de catre parlamentul Romaniei a privatizarii Hidroelectrica, CEC si cumpararea de catre straini de terenuri agricole in Romania!

  caci asa am privatizat o gramada de firme, unele pe bursa, ca Romgaz, actiunile vandute la straini 90 la suta, pentru romanasi 10 la suta!

  avem si noi o *vacuta* care da lapte, dupa ce a fost devalizata de guvernul Boc, e vorba de HIdroelectrica si care baga constant un profit semnificativ la bugetul national si pe asta domnul Orban, marele aparator al capitalului national ( e doar de la pnl, nu, prin noi insine!) vrea sa o privatizeze si sa o urce pe bursa!

  in toata Europa de est bancile nationale au ajuns sa recupereze terenul si sa detina 50 la suta in piata interna, numai noi ne invartim intre 10- 20 la suta, si se doreste vinderea CEC-ului!

  in esenta, la mijloc este vorba de bani…aia cu democratia s-a afumat

  • Hidroelectrica, CEC, Tarom, Intitutul de Cercetari Alimentare, RAFO Onesti, Petrom – branduri romanesti capusate si bagate in faliment in stil Putin&Co sau vandute de PSD pentru comisioane grase.
   De acelea te doare, Stefane?
   Sau mai tare te doare de securistii si politrucii care le capuseaza?

   Patriotismul e bun, nationalismul vostru de grota, in stil voiculescian, nu. Patrulati si latrati in continuare peste tot „Nu ne vindem tara”, in timp ce furati si capusati si cu stanga si cu dreapta, in stil pur romanesc / rusesc, cu doctrina la butoniera. Ori ii aparati pe cei care o fac, pentru o bucatica de ciolan.

   Ati promovat toate lichelele si toti analfabetii in firmele astea, ca sa le putet jefui organizat si acum va temeti sa nu cumva vi le „fure” americanii. Ce sa mai fure, nene?
   Baietii destepti, romani get-beget, protejati de Parlament, justitie, etc, deja fura organizat, pe contract, ceea ce produc firmele de stat, de decenii deja.

   (Daca ai de gand sa raspunzi, incearca sa raspunzi la subiect, da?)

 11. Cand un ambasador spune parlamentului unei tari ce sa faca si ce sa nu, asta inseamna democratie, stat de drept, alegeri libere si corecte, nu ca in dictaturile din Ungaria, Turcia, Polonia. Se mai intampla in Afganistan si in Irak.

 12. !provest

  oh, ce greseala am facut si ce veste buna mi-ati dat!

  ca vor veni americanii si vor investi in Rafo, Tarom si nu doar vor cumpara actiuni de la Hidroelectrica si CEC-Bank, ca sa-si bage profitul in buzunar!

  ma iertati…