G4Media.ro

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble: Pregătirile sunt făcute pentru o…

Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble: Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România / Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, afirmă, într-un interviu pentru Adevărul, că în noul concept strategic al NATO va fi luată în considerare ameninţarea strategică de pe întreaga frontieră estică a Alianţei.

”Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România”, a declarat ambasadorul Marii Britanii.

”Ţinând cont că prezenţa Aliaţilor în Marea Neagră este în limitată ca timp, este foarte important ca statele riverane să Mării Negre să aibă forţele navale necesare. Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale. Pentru că durează prea mult să construieşti nave de la zero. Avem nevoie de nave româneşti, bulgăreşti şi turceşti în Marea Neagră pentru a asigura dreptul la liberă navigaţie şi dreptul la folosirea zonelor economice exclusive. Ne trebuie acum”, a mai spus Noble.

Liderii NATO, întruniţi la Madrid în perioada 28-30 iunie 2022, vor adopta noul concept strategic, document fundamental pentru viitorul Alianţei, în contextul războiului din Ucraina.

Pentru România, sunt de aşteptat decizii istorice privind întărirea Flancului Estic şi asigurarea securităţii la Marea Neagră, regiune-cheie pentru NATO.

Redăm mai jos un fragment din interviul acordat de Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, ziarului Adevărul.ro:

Rep: Ce poate face Regatul Unit pentru întărirea Flancului Estic, pentru că în conceptul strategic actual, regiunea Baltică este considerată mai importantă decât zona Mării Negre?

Andrew Noble: În concepţia actuală avem o prezenţă întărită în zona baltică şi una adaptată în regiunea Mării Negre, ceea ce înseamnă că NATO a avut două abordări pentru Flancul Estic în timp ce ruşii au doar un singur front de vest. În noul concept strategic al NATO va fi luată în considerare ameninţarea strategică de pe întreaga frontieră estică a Alianţei. Ceea ce este percepută în Europa de Sud-Est ca o diferenţă de abordare pe Flancul Estic va dispărea.

Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România. Marea Britanie participă împreună cu aliaţii la întărirea Flancului Estic, dar nu putem fi în fiecare loc cu soldaţi în baze militare. Ce vom avea, va fi continuarea a ceea ce se întâmplă în prezent, forţele britanice angrenate în roluri specializate. Cum ar fi avioanele britanice la Mihail Kogălniceanu sau colectarea de informaţii sunt lucruri reale, dar nu vizibile.

Ceea ce nu putem face în acest moment, din cauza Convenţiei de la Montreux, este să avem o prezenţă navală în Marea Neagră. Ţinând cont că prezenţa Aliaţilor în Marea Neagră este în limitată ca timp, este foarte important ca statele riverane să Mării Negre să aibă forţele navale necesare. Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale. Pentru că durează prea mult să construieşti nave de la zero. Avem nevoie de nave româneşti, bulgăreşti şi turceşti în Marea Neagră pentru a asigura dreptul la liberă navigaţie şi dreptul la folosirea zonelor economice exclusive. Ne trebuie acum.

Rep: Există soluţii pentru a creşte prezenţa navală românească în Marea Neagră pe termen scurt?

Andrew Noble: Discutăm aceste idei cu autorităţile româneşti, cum ar putea avea capabilităţi navale sporite. Dacă mă gândesc la securitatea Alianţei şi a României, cred ca ar fi un succes pentru mine ca ambasador ca noi să putem juca un rol în a da României navele de care are nevoie, într-un an de zile. Ar fi o cale semnificativă de întărire a Flancului Estic.

Rep: Legat de Marea Neagră, vedem o nouă criză în desfăşurare, anume blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, ceea ce poate duce la afectarea siguranţei alimentare pentru milioane de oameni. Ce se poate face?

Andrew Noble: Aş fi foarte surprins dacă ar exista o singură soluţie la această criză. Pot fi multe soluţii parţiale. Rolul României în această situaţie este extrem de important. Implicarea politică pe care România o arată în toate componentele acestei crize este impresionantă. Reinstalarea unei căi ferate cu ecartament larg pentru a aduce vagoanele cu grâne ucrainene la Galaţi este foarte importantă. De asemenea, România, ca putere agricolă europeană, poate să joace un rol.

Inquam Photos / Octav Ganea

Citește interviul integral pe Adevărul.ro

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Problema ce are ca si termen de rezolvare imediatul este extrem de complicata atunci cind ne referim la dotarea fortelor armate navale ale Romaniei .Corvetele frantuzesti sunt o minima solutie chiar daca ele sunt prevazute cu echipamente de ultima generatie ce pot proteja in anumite situatii tarmurile Marii Negre .Capacitatile militare navale ale Romaniei sunt minuscule in acest moment si indiferent cite nave ai aduce la tarm este necesara nu numai dotarea acestora cu capacitati tehnologice de ultima generatie ci si aparitia unui corp de armata pregatit sa foloseasca aceste capabilitati .Este greu de presupus ca totul se va rezolva rapid .Analiza momentului ne arta ca doar daca Turcia isi deschide strimtorile si lasa libera intrarea unei flotile Occidentale , sub comanda NATO, este posibila crearea unei forte solide de aparare concomitent cu crearea unui culoar de neatins ce ar putea sprijini si comertul liber in zona .Vedem curind daca Turcia se pozitioneaza alaturi de alianta Occidentala sau nu . Summitul de la Madrid va regla si aceasta inca necunoscuta obligind Turcia sa isi nuateze pozitia si fata de aderarea Suediei si Finlandei la NATO . Daca raspunsul este pozitiv si Turcia ramane fidela NATO atunci Marea Neagra va fi dominata partial de Turcia , Romania si Bulgaria .Intre timp numarul militarilor NATO ,din Romania ,va creste iar capacitatile de raspuns ce acopera si zona navala a tarilor NATO de la Marea Neagra va deveni si mai puternica prin instalarea unor noi sisteme de aparare antiracheta si balistice . Deocamdata avem doar Mamba si Deveselu sisteme ce pot deveni extrem de periculoase in caz de atac asupra NATO .Forta NATO, de raspuns imediat ,creste rapid undeva la 300 de mii de „ osteni ”si noile tehnologii antiracheta si antibalistica va fi rapid adusa in Romania .Nu in ultimul rind ar trebui sa nu uitam trupele de linie ale tarilor membre NATO ce in caz de razboi pot deveni operationale sub comanda NATO. Doar Romania are sub arme 80 de mii de militari profesionisti .Germania anunta si ea dezvoltarea unui contingent de militari ce ar reprezenta cea mai puternica forta a NATO-ului europeana ba chiar cea mai mare armata din Europa asta daca realizam ca doar Franta are 600 de mii de soldati sub arme .Uniunea Europeana devine astfel o forta de neivins .

  2. Da oare la capabilitatile navale ale UK noua cand? Daca marca banu ii lasam 20 de minute