G4Media.ro

Ambasadorul Germaniei avertizează că, din cauza contextului politic de la București, companiile…

Ambasadorul Germaniei avertizează că, din cauza contextului politic de la București, companiile de la el din țară sunt reticente să investească în România

Ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Kodt, a declarat marţi, la Alba Iulia, că „există anumite proiecte economice, într-un portofoliu, cărora nu li s-a dat drumul şi asupra cărora lumea încă se întreabă <<oare să pornim cu ele sau nu, să pornim cu ele aici sau în altă parte>>”, și asta din cauza contextul politic actual din România.

„Tocmai acum avem unele proiecte de investiţii noi şi interesante. Într-adevăr, avem momentan un anumit număr de proiecte şi facem investiţii, dar, dacă am beneficia de mai multă încredere şi siguranţă, dat fiind potenţialul locului, cred că şansa de dezvoltare pe care am avea-o ar fi foarte mare. Cred că ‘cerul’ ar putea fi limita dacă am avea mai multă încredere şi siguranţă”, a declarat Meier-Klodt, citat de Agerpres.

„E normal ca conducătorii unor mari companii să trăiască în lumea reală şi să ia în considerare toţi factorii de influenţă din zona politicului. Se gândesc la ei şi îi iau în considerare. Dar partea bună a economiei Germaniei este că ea nu merge în locuri străine în care să investească doar pe termen foarte scurt. Nu face asta. Economia germană investeşte pe o perspectivă lungă, are în vedere o perspectivă pe termen lung. Problema principală a economiei Germaniei nu sunt unele sau altele dintre condiţiile cadru prezente la nivelul unei localităţi sau alteia sau a unui amplasament sau altuia – firmele germane sunt suficient de inteligente încât să îşi facă o evaluare bună a argumentelor pro sau contra, însă cel mai important lucru pentru economia germană, asupra căruia insistă foarte mult şi care este decisiv pentru ei, este predictibilitatea. Ei au nevoie de predictibilitate şi transparenţă a structurilor, pentru că ei merg pe termen lung şi au nevoie de acestea două ca să ştie cum să se orienteze. Şi aici nu vă ascund că, sigur, există considerente şi lumea se întreabă, dintr-o altă perspectivă, asupra situaţiei politice actuale”, a mai spus el.

Cu o zi înaingte, Cord Meier-Klodt a declarat că ar fi util dacă întreg Guvernul de la București s-ar distanţa public de defăimările la adresa minorităţii germane. El s-a referit la atacurile din ultima lună din partea unor lideri PSD precum Darius Vâlcov, Lia Olguța Vasilescu și Liviu Pop. Premierul Dăncilă nu l-a criticat pe Darius Vâlcov și nici nu l-a demis din funcția de consilier după afirmațiile acestuia cu tentă xenofobă.

Singurul ministru care s-a delimitat categoric de ele a fost Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe.

“Recentele afirmaţii defăimăitoare ale unor înalţi politicieni români la adresa minorităţii germane sunt total inacceptabile. Sunt foarte recunoscător că ministrul Afacerilor Externe a respins cu fermitate aceste defăimări (…) multe alte voci din sfera politică, din societatea civilă, dar şi multe voci individuale şi-au exprimat solidaritatea. Este motivul pentru care aş vrea să vă mulţumesc şi aceasta e expresia vie a solidarităţii europene. Nu vreau să vă ascund că ar fi util dacă şi întregul Guvern al României s-ar distanţa public necondiţionat de aceste defăimări, pentru că aceste defăimări au importanţă pentru toţi, nu doar pentru minoritatea germană, ne afectează pe toţi”, a declarat ambasadorul Germaniei, la dezbaterea “100 ani – România modernă şi rolul minorităţilor. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar”, transmite agenția Agerpres.

Filosoful Andrei Pleşu, preşedintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, a declarat la același eveniment că i s-a părut “brutal” că unii politicieni sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg pentru că aparţine minorităţii germane, în timp ce secretarul de stat în MAE George Ciamba a spus declarat că “dezavuăm şi respingem cu fermitate orice fel de luări de poziţie, orice fel de defăimări care aduc atingere imaginii minorităţii germane şi reafirmăm aprecierea pentru loialitatea acestei minorităţi de-a lungul timpului şi pentru modelul de convieţuire interetnică şi interconfesională oferit”.

Prezent la aceeaşi dezbatere, organizată la iniţiativa iniţiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-Germană, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a declarat că trebuie condamnată ferm aruncarea de acuzaţii privind minoritatea germană.

Context:

Darius Vâlcov este al treilea reprezentant al puterii care răspândește o calomnie sinistră, acuzația insultătoare la adresa lui Klaus Iohannis, asociat cu Hitler și cu nazismul fără niciun argument în afara faptului că președintele provine din minoritatea germană. Fostul ministru al educației, Liviu Pop, a lansat în urmă cu o săptămână, tot pe Facebook, acuzația că președintele Iohannis ar fi condus ”o organizație nazistă”. A urmat reacția fermă a unui oficial din guvernul german, Bernd Fabritius. Împuternicitul guvernului federal german pentru chestiunile privind strămutații germani și minoritățile naționale a cerut atunci Guvernului Dăncilă un punct de vedere.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut și ea o aluzie jignitoare pe data de 24 august la adresa președintelui Klaus Iohannis, la o zi după ieșirea lui Liviu Pop. Vasilescu a declarat: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Afirmația a fost făcută la România TV, ca reacție la acuzația șefului statului, care a spus că este “inadmisibil şi incalificabil” că “Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii” în Piaţa Victoriei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Nu mai vor astia si niste petrol ceva pt tancuri, cand ocupa din nou Polonia, cum le-am mai dat cand ni l-au luat ei…
  Si datoria aia istorica, de miliarde si miliarde de marci, o mai platesc si ei sau se fac, ca sasu, ca ploua cu datoria de la nafnaf?

 2. astia de la psd, alde ar vrea , dar nu ii lasa dna, sri.. tot le asculta telefoanele, le e frica, nu mai pot face afaceri cu nemtii
  se vede si cu centenarul, sau autostrazile, ei al face multe , dar nu pot , dna si sri ii asculta, ii abuzeaza
  nici macar planuri nu pot face saracii

 3. Bah neamtule, lasa ne bah cu investitiile voastre ca numai in pierdere am iesit cu voi…
  Veniti aici sa va faceti curu’ mare pe seama noastra si lasati in urma parjol…
  Cea mai jegoasa natie din istoria umanitatii, asta sunteti. Noroc ca va mai corcesc arabii …

  • Da, cine sunt nemtii sa ne creeze locuri de munca?

   Mai bine sa avem toti pensii speciale ca slugile PSD, si sa iesim la pensie la 40-45 de ani dupa ce am furat pentru partid.

  • Si dupa tine care e cea mai curata natie ba perciunatule?Mai prajim sobolanii odata!
   Căcatule!

 4. Asistat, Morjan tind sa cred că sunteți foarte ieftini daca trebuie sa intrați pe fiecare articol să trolati.

  • @daniel
   Tind sa cred ca esti putin gay..

  • Deloc! Nu ti-ai permite nici un “buna ziua”. Asta a fost moca, sa stii!

  • 100.000 de euro pe an e tot bugetul trolilor. Evident, bani platiti de stat din taxele noastre. Firea a spus-o, stie ea cum e cu „armata” de troli.

   Nu prea sunt o armata, doar niste amarati cu sub 4 clase de prin cine stie ce sate.

 5. daca pleaca investorii atunci dragnea si Co vor vinde vilele si automobilele luxoase ca sa umple budgetul statului pentru a plati pensiile speciale si ajutorul asistatilor

 6. Morjan + Asistat = aceeaşi mizerie !

 7. Poate că din cauză de Vasilescu, Vâlcov sau Pop „naziștii” de la Mercedes sunt pe cale să mai investească un miliard de euro nu în România, ci în Ungaria.

  • La ”iliberalul dictator”, ”omu lui Putin” Orban, care s-a pisat pe nemti, teroristii sirieni si pe CE?!? Si drept rasplata, acum, nemptoii investesc un miliard in UNgaria… Bah, cat de idioti sunteti si cate tampenii puteti debita?
   Pai ia sa-i dam noi afara din UE la anu, sa vedeti cum de frica ne platesc si datoria aia istorica de miliarde si miliarde de marci…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.