G4Media.ro

Amazon ar putea să renunțe la construirea sediului HQ2 la New York…

Sursa: G4Media.ro

Amazon ar putea să renunțe la construirea sediului HQ2 la New York după opoziția zgomotoasă a sindicatelor și activiștilor

Atunci când, la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, compania Amazon a anunțat oficial că sediul său general secundar va fi împărțit între Long Island City (New York) și Crystal City (în districtul Arlington din Virginia), nimic nu părea să stea în calea planurilor de dezvoltare ale gigantului cu sediul în Seattle. Retailerul american alesese cele două orașe de pe coasta de est a Statelor Unite în urma unei competiții care a durat 14 luni de zile și a inclus 238 de oferte provenite de pe întregul continent nord-american. Decizia anunțată de compania înființată de Jeff Bezos presupune crearea a câte 25.000 de locuri de muncă în ambele locații, investiții de miliarde și venituri uriașe pentru economiile celor două state. Astăzi însă, la trei luni de la anunțul făcut de Amazon, construcția HQ2 la New York este pusă sub semnul întrebării, după ce sindicate și organizații civice au desfășurat campanii agresive menite să blocheze accesul companiei în metropola americană.

Așa cum precizam într-o analiză scrisă imediat după anunțul făcut de Amazon în toamna trecută, compania americană a decis ca Long Island City și Crystal City să găzduiască fiecare jumătate din HQ2, noul cartier general al Amazon. În fiecare locație vor lucra 25.000 de angajați. Retailerul american a anunțat, de asemenea, crearea unui centru operațional în Nashville (Tennessee), unde vor fi create 5.000 de locuri de muncă.

Pentru fiecare dintre cele trei noi locații nou construite, compania patronată de Bezos ar urma să primească stimulente financiare importante. În cazul sediului din New York, Amazon ar trebui să beneficieze de stimulente de 1.7 miliarde de dolari pentru următorii zece ani (de trei ori mai mari decât în cazul sediului din nordul Virginiei), în timp ce, pentru centrul din Tennessee, acestea se vor ridica la circa 150 de milioane de dolari, pentru un total investit de circa 2.5 miliarde de dolari.

Conform înțelegerii, pentru sediul din Long Island City, stimulentele ar urma să vină atât din partea orașului, cât și a statului New York, ele incluzând scutiri de taxe, precum și bani lichizi din partea unor programe locale de ajutorare a companiilor care investesc în economia orașului. În cazul campusului din Virginia, aflat foarte aproape de sediul Pentagonului și al Aeroportului Național Ronald Reagan, stimulentele financiare vor fi de circa 600 de milioane de dolari (scutiri de taxe și bani lichizi), urmând ca veniturile din taxele colectate de stat să ajungă la 3.2 miliarde de dolari în 20 de ani.

Potrivit companiei Amazon, costul pentru contribuabilii locali pentru fiecare loc de muncă creat la New York va fi de 48.000 de dolari (calculat la un salariu mediu de 150.000 de dolari), față de 22.000 de dolari pentru Virginia și 13.000 de dolari pentru Tennessee. La New York, compania va investi 2.5 miliarde de dolari, urmând să plătească taxe pentru veniturile sale de circa 10 miliarde de dolari în următorii 20 de ani. Angajările, făcute în special în dezvoltarea de software, vor începe în acest an, compania sperând să recruteze mii de ingineri și programatori experimentați din întreaga lume. Acestea erau informațiile anunțate de Amazon în noiembrie trecut.

 O investiție cu probleme

Iată însă că tocmai aceste stimulente financiare acordate de autoritățile din New York s-au dovedit a fi printre cele mai criticate, politicieni locali (în special din Partidul Democrat), organizații civice și sindicate protestând vehement împotriva faptului că, în condițiile în care este una dintre cele mai bogate firme din lume, Amazon va primi stimulente financiare în valoare de peste un miliard și jumătate de dolari din banii contribuabililor americani pentru campusul care urmează să fie construit în cartierul Queens din New York și alte sute de milioane pentru clădirea din Virginia.

Corul criticilor a fost atât de energic și de bine organizat încât compania cu sediul la Seattle pare în prezent că ia în calcul foarte serios abandonarea proiectului pentru New York și găsirea unui nou sediu. În ultimele câteva săptămâni, activiștii au ocupat un magazin Amazon din Manhattan, au demonstrat în Albany, capitala statului New York, și au ocupat biroul lui Catherine T. Nolan (membră din Queens în legislatura locală), care susține proiectul.

Dar care sunt lucrurile care li se reproșează celor de la Amazon?

* Stimulente financiare nemeritate. Acest lucru a fost o problemă criticată încă din noiembrie 2018, atunci când Amazon a anunțat că unul dintre sediile HQ2 va fi la New York. Speakerul Consiliului Local din New York, Corey Johnson, a afirmat atunci că „Amazon este una dintre cele mai bogate companii din lume… Nu înțeleg de ce o companie la fel de bogată ca Amazon ar avea nevoie de aproape 2 miliarde dolari din bani publici pentru planurile sale de expansiune într-un moment în care New York are nevoie disperată de bani pentru locuințe la prețuri accesibile, transport, infrastructură și educație,” în timp ce Alexandra Ocasio-Cortez, aleasă în Camera Reprezentanților a Congresului de la Washington chiar din partea cartierului din Queens unde a fost anunțat campusul Amazon, a spus și ea că locuitorii din New York sunt „revoltați” de scutirile de taxe oferite gigantului din domeniul industriei cu amănuntul. „Ideea că (Amazon) va primi sute de milioane de dolari în scutiri fiscale într-un moment în care metroul nostru se prăbușește și comunitățile noastre au nevoie de MAI MULTE investiții, nu mai puține, este extrem de neliniștitoare pentru locuitorii de aici,” a scris politiciana pe Twitter.

La rândul lor, consilierul local Jimmy Van Bramer și Michael Gianaris, din Senatul statului New York, au publicat o declarație comună în Yonkers Tribune în care au criticat folosirea „resurselor publice limitate” pentru „ajutoare corporative masive: Spuneți nu celei mai bogate companii din lume care jefuiește peste 1 miliard de dolari din fondurile publice rezervate școlilor noastre, tranzitului în comun și locuințelor.”

* Creșterea inechității sociale. Multe voci au afirmat că afluxul de angajați bine plătiți (salariul de plecare al unui angajat Amazon va fi de 150.000 de dolari pe an) va genera inegalități sociale și va afecta populația cu venituri mici. Este vorba, printre altele, de creșterea costurilor locuințelor, aglomerarea autostrăzilor și afectarea resursele locale, așa cum s-a întâmplat în cazul expansiunii Amazon în Seattle, unde compania are peste 45.000 de angajați. Metropola de pe coasta de vest a devenit una dintre cele mai scumpe din lume din punct de vedere imobiliar, forțând mulți locuitori cu venituri scăzute să se mute în suburbii aflate la mare distantă de centrul orașului.

De altfel, imediat după anunțul Amazon din noiembrie, analiștii au remarcat o creștere importantă a prețurilor imobiliare în zona unde s-a anunțat că va fi construit HQ2, existând temerea că mulți „rechini imobiliari” ar profita de mutarea în New York a companiei pentru a cumpăra proprietăți pe care să le ofere apoi la vânzare sau închiriere la prețuri exorbitante.

* Discriminare etnică si rasism. Alte voci se tem că Amazon nu va angaja candidați dintre locuitorii cartierului Queens unde își va construi sediul, chiar dacă aceștia nu au calificările cerute de companie. În acest context, gigantului american i se reproșează de exemplu că nu pare dispusă să ofere contractul de construcție unor companii care nu sunt sindicalizate. În general, angajații companiilor de construcții sunt membri de sindicat, cei mai mulți însă fiind albi și nu membri ai minorităților afro-americană sau hispanică. Acuzațiile de discriminare etnică și rasială sunt numeroase în rândul sindicatelor din construcții. Din acest motiv, unele voci cred că oferirea contractului unor companii de construcții independente ar fi soluția ideală pentru ca sediul HQ2 să fie construit în Queens și să ajute la crearea de locuri de muncă locale. În acest fel, locuitorii vor beneficia de mai multe oportunități.

* Opoziția companiei de a permite organizarea angajaților în sindicate. Politicienii locali, între care Ocasio-Cortez, au cerut, de asemenea, să știe dacă noua forță de muncă a Amazon va avea sau nu voie să se organizeze într-un sindicat care să le apere drepturile și care să negocieze în numele lor. Consilierul Jimmy Van Bramer a spus de altfel că „New York este un oraș al sindicatelor,” iar Amazon trebuie să se adapteze acestei realități dacă vrea să își construiască sediul în metropola din estul Americii, în caz contrar compania arătând că se opune valorilor dovedite de New York. Din toate informațiile existente până în acest moment, compania nu pare dispusă să accepte sindicalizarea angajaților săi.

* Legături cu agențiile de informații și de securitate. Mulți dintre activiștii și politicienii locali din New York critică Amazon pentru legăturile sale cu agentia Immigration and Customs Enforcement, mai ales în condițiile în care New York a fost declarat oraș sanctuar, care protejează imigranții, inclusiv cei ilegali. Unii dintre acționarii Amazon au cerut gigantului american să renunțe la vânzarea Rekognition, tehnologia sa de recunoaștere facială, unor agenții guvernamentale americană. Ei au mai spus că Amazon intenționează să pună serviciul la dispoziția ICE, lucru pe care aceștia îl contestă vehement.

Se va construi HQ2 la New York?

Este o întrebare cu un răspuns incert. Dacă e să ne luăm după ultimele sondaje de opinie, o majoritate solidă a locuitorilor din New York susțin planurile companiei de a se muta în cartierul Queens. De exemplu, o anchetă realizată de Siena College la începutul lui februarie (https://scri.siena.edu/2019/02/12/majority-support-nys-deal-with-amazon/) a indicat că 56% dintre alegătorii din statul New York aprobă proiectul, în timp ce 36% nu sunt de acord cu el. La nivelul orașului New York, 58% dintre alegătorii înregistrați au declarat că susțin planul Amazon, în timp ce 35% au afirmat că se opun. Interesant de remarcat este, așa cum au remarcat și analiștii, că minoritățile sunt cele care aprobă proiectul în proporția cea mai mare. Astfel, 70% dintre alegătorii negri chestionați au fost de acord cu HQ2 (25% s-au opus), în timp ce, în rândul minorității latino, proporția este și mai mare (81% dintre ei susțin proiectul, față de doar 17% care se opun). Planurile Amazon pentru New York și-au găsit susținerea inclusiv în rândul sindicaliștilor (53% s-au declarat în favoarea lor, în timp ce 40% s-au opus).

Săptămâna trecută, Washington Post – publicație care aparține lui Jeff Bezos, patronul Amazon – a relatat că firma ia în calcul reconsiderarea proiectului din New York din cauza opoziției locale. Ziarul a precizat că deocamdată nu au fost făcute planuri specifice de abandonare a proiectului din New York. Publicația a notat chiar că este posibil ca Amazon să încerce să folosească amenințarea că se retrage pentru a exercita presiuni asupra oficialilor din New York, în special a celor care se opun proiectului său. Cert este că, potrivit Washington Post, oficiali Amazon ar fi discutat situația creată în New York și au examinat diferite variante în cazul în care proiectul nu se va concretiza (aprobarea proiectului HQ2 în New York va trebui să fie făcută de către statul New York în 2020).

Pe de altă parte, guvernatorul Andrew Cuomo și primarul de New York, Bill de Blasio, vor ca proiectul Amazon să fie dus la bun sfârșit. Cei doi, care sunt și ei membri ai Partidului Democrat, au cerut politicienilor locali care se opun HQ2 să facă din sediul Amazon „o realitate” în New York, adăugând că „este iresponsabil să permitem opoziției politice să treacă peste o politică guvernamentală solidă.” Ei au argumentat prin faptul că, dincolo de orice, proiectul Amazon va crea multe locuri de muncă în metropolă și va aduce venituri fiscale de 12.5 miliarde de dolari. Analiștii cred că lupta privind construirea HQ2 în New York este până la urmă un test național pentru forțele populiste care se opun influenței marilor companii, dar și o dovadă a confruntării care există în sânul Partidului Democrat între activiștii săi radicali și aripa sa moderată, prietenoasă cu mediul de afaceri.

Surse: CNBC, New York Post, Washington Post

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Amazon trateaza pe romani cu C__RU. va trebui sa fie boicotat in Romania.