G4Media.ro

Ambasadorul Rusiei, laude pentru partidul extremist AUR: ”Excepția” din Parlament care se…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Dănescu

Ambasadorul Rusiei, laude pentru partidul extremist AUR: ”Excepția” din Parlament care se opune SUA

Amabsadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a lăudat partidul extremist AUR pentru că e singura ”excepție” din Parlament care se opune SUA. El a făcut declarațiile într-un interviu pentru agenția TASS, în care a mai anunțat că decizia României de a cere scăderea numărului de angajați ai ambasadei ruse a dus la închiderea școlii ruse.

”Există un consens pro-atlantic și pro-european destul de larg în elita politică românească, nu există probleme aici. Dar dacă conducerea politică adoptă o poziție clar neprietenoasă față de Rusia, atunci există și alte opinii în societate. Românii care fac afaceri, urmăresc politica sau sunt interesați de viața culturală apreciază mult mai realist importanța relațiilor de bună vecinătate cu Rusia. Din păcate, acest pragmatism se manifestă foarte slab la nivel politic. Doar deputații individuali sunt capabili să-și ridice vocea în Parlament, iar când încep să vorbească despre interese naționale, începe „coșmarul” – sunt acuzați că sunt „agenți ai Kremlinului”. Există o excepție aici: la ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să intre pe neașteptate în Parlament. În timp ce cercurile politice românești vorbeau deja deschis despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial – SUA, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte aparte „româno-unionist”, aşa cum este adesea numit”, a declarat Valeri Kuzmin pentru Tass, potrivit Rador.

Declarațiile lui Kuzim vin la câteva zile după ce deputatul Dumitru Coarnă a anunțat că reprezintă grupul parlamentar al partidului extremist AUR. Fostul polițist-sindicalist Coarnă a fost exclus din PSD în martie 2022 în urma unei vizite la Ambasada Rusiei, în plină invazie în Ucraina.

În 31 martie 2022, la o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, o delegație formată din parlamentarii Dumitru Coarnă și Diana Iovanovici-Șoșoacă, Mihai Lasca, Francisc Tobă (toți trei ex-AUR) s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, potrivit unui comunicat al lui Șoșoacă.

Cei patru parlamentari au prezentat o propunere privind o așa-numită ”poziție de neutralitate” a României în războiul declanșat de Rusia în urma invadării Ucrainei.

Context. George Simion, liderul partidului extremist AUR, a lansat în ultimii doi ani mai multe idei similare cu cele ventilate de propaganda rusă în regiune în legătură cu invazia din Ucraina. Principalele ținte ale liderului partidului extremist AUR au fost ajutorul pentru Republica Moldova, sprijinul pentru refugiații ucraineni și suportul pentru Ucraina.

”România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare”, a declarat George Simion la congresul AUR de la Alba Iulia din decembrie 2022.

Simion, care se autointitulează un apărător al cetățenilor Republicii Moldova, a cerut oprirea sprijinului pentru această țară, grav afectată de criza declanșată de invazia Rusiei. Reamintim că România furnizează Moldovei atât fonduri (granturi nerambursabile și împrumuturi), energie electrică la prețuri preferențiale, gaze naturale, păcură și lemne de foc, dar și sprijin medical.

Propaganda rusă a încercat constant să descurajeze apropierea economică și energetică a Republicii Moldova de România.

Atac la refugiații ucraineni: ”Un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a mai spus Simion la congresul AUR de la Alba Iulia.

O analiză G4Media arată că România a cheltuit 75 de milioane de euro în perioada martie-octombrie 2022 pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani, iar alte fonduri europene vor veni în perioada următoare.

Chiar și fără deconturile europene, sumele cheltuite de guvern sunt relativ mici raportate la PIB-ul României, având în vedere suferința uriașă a milioanelor de ucraineni, majoritatea femei și copii, forțați să fugă din calea trupelor ruse.

De asemenea, efortul guvernamental este dublat de o mobilizare majoră a cetățenilor români care, în mod voluntar, și-au pus la dispoziție casele pentru refugiați, fără să ceară nici o compensație.

Propaganda rusă a încercat constant să descurajeze guvernele europene care sprijină refugiații ucraineni, tocmai pentru a crea o criză umanitară. În martie, chiar la începutul invaziei, primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, lansa un atac la refugiați în plină criză umanitară: ”Sunt obraznici, ne putem trezi cu furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism”, potrivit G4Media.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Legaturile AUR – Rusia sunt evidente si se vad si de pe Luna. Pana si „The_Visitor” disperatul care posteaza pe o gramada de site-uri cu mesaje anti UE o stie. In alte tari democrate, astfel de partide dispar imediat, la noi sunt tinuti in viata de fel si fel de servicii.

    • Ceea ce este interesant este ca atat Haur cat si rusii nu cauta sa ascunda relatia lor apropiata. Asta inseamna ca mizeaza pe prostia si/sau naivitatea romanilor la votarile viitoare…..

  2. Declaratia lui, clar, nu e adresata catre elita politică românească,…
    Atunci care e rostul sa manance delight turceste

  3. tactica de a coaliza saracia , analfabestismul, „naivitatea” ignoranta, LUKOIL-istii si MOL-istii in jurul aur-de-la-rusi

  4. „apreciază mult mai realist” = inchid ochii, tolereaza sau chiar apreciaza manifestarile interne si externe ale Rusiei in raport cu proprii cetateni, opozitie politica, vecini si parteneri de afaceri. Cu declaratia asta AUR ar trebui sa piarda vreo 10-15 procente electorale, intr-o tara echilibrata la cap.

  5. Daca nu era clar acum este. Ce ziceti cei 20 % sa mergeti voi frumos intr-o excursie in Rusia si sa cereti azil. Ar ramane tara asta cu mai multi educati si civilizati, ar creste PIB-ul.

    • Ar fu super ok…..am scăpat și de toți ” intelectualii” care trăiesc din ajutor social!

  6. Sa ne explice Kuzmin cum se procedeaza cu opozitia in Rusia.

  7. sa-mi explice si mie cineva de ce e considerat AUR partid extremist? În al doilea rînd ce e acela un partid extremist ?

    • Du-te la școală! Mai deschide o carte , citește ceva !

    • E ăla care vrea Unirea cu Moldova fara ca Moldova sa vrea

    • Sub masca nationalista Haur este de fapt un partid antinational, care are in spate un stat potrivnic intereselor Romaniei. Vorba aia: afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul.

  8. Rușii confirmă printr-o voce oficială ceea ce se știa demult. AUR, Șoșoacă și ceilalți atârnători pe la Ambasada Rusiei sunt conserve ale Kremlinului, coloana a cincea de trădători ai României în favoarea intereselor rusești în regiune.

    • Nu aste e problema, câțiva idioți găsești oriunde. Problema este că coloana a 5-a are 20% în sondaje.

  9. Nationalisti adevarati sunt aia din Polonia. Or avea tendinte dictatoriale in multe privinte, dar nu li se poate reprosa ca nu urmaresc interesele strategice ale Poloniei. Sa te impotrivesti cu toate fortele influentei rusesti, sa iti inarmezi tara, sa ajuti Ucraina sa reziste, astea sunt evident spre folosul Poloniei ca tara independenta.
    Auristii nostri au in comun cu nationalistii polonezi doar tendintele dictatoriale de control asupra societatii, de impunere cu forta a viziunii lor extremiste. In rest, supunerea umila in fata intereselor rusesti din partea unui partid care se pretinde unionist (dar tine cu tot dinadinsul sa-si persecute cetatenii cu acte in regula din republica Moldova) ma nedumereste complet.
    Sau poate Simion isi inchipuie ca Romania se poate intregi cu acceptul rusesc, daca accepta de bunavoie jugul pui Putin? Nu cred ca cineva poate fi atat de naiv.