G4Media.ro

Alți politicieni inconștienți. Moldovenii au organizat alegeri pentru un singur fotoliu de…

Alți politicieni inconștienți. Moldovenii au organizat alegeri pentru un singur fotoliu de deputat / Au riscat sănătatea a 14.400 de oameni

Autoritățile moldovene au organizat duminică, alegeri parlamentare noi pentru un singur fotoliu de deputat, deși țara se află sub incidența codului roșu de epidemie cu coronavirus, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Președintele Igor Dodon a cerut Guvernului să facă toate demersurile către Parlament în vederea instituirii stării de urgență în legătură cu extinderea Covid-19.

Fotoliul a rămas vacant după ce deputatul PDM, Alexandru Botnari, a fost ales primar de Hâncești în octombrie 2019. Anterior în februarie 2019, în baza sistemului electoral mixt, el devenise deputat ales în circumscripția 38 (Hâncești).

Pe fundalul divizării dreptei pro-europene (care a avut 4 candidați) și în lipsa turului doi, alegerile de duminică de la Hâncești au fost câștigate de un medic ginecolog (Ștefan Gațcan), care a candidat din partea PSRM. Asta în condițiile în care în această localitate, tradițional, învinge dreapta pro-europeană cu 60% – 75%.

Au riscat sănătatea a 14.400 de oameni

Autoritățile au ignorat toate solicitările de a amâna organizarea scrutinului respectiv, chiar dacă inclusiv ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că și-ar fi dorit „stoparea alegerilor la Hâncești”.

14.400 de oameni (din cei 61.560 înscriși în liste) au răspuns chemării autorităților de a ieși la vot, fiind expuși astfel riscului de a fi infectați. Autoritățile dau vina pe „cadrul normativ existent”, care le-ar fi permis să amâne exercițiul electoral doar în caz de război sau situații excepționale.

Parlamentul nu a declarat însă, până în prezent, stare de urgență, deși infecția se extinde în ritm alarmant – 23 de cazuri confirmate până în prezent, dintre care 11 doar de sâmbătă până duminică.

Oficial, nimeni nu a murit în Moldova din cauza Covid-19, dar presa a scris duminică despre un caz de deces la Cantemir, fiind vorba despre o femeie revenită recent din Italia. Aceasta a murit acasă și a fost înmormântată rapid.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a interzis inclusiv activitățile cu caracter religios, dar ordinul este boicotat de Biserică. Slujbele religioase nu au fost încetate, iar preoții fac trimitere la magia Sfintei Liturghii prin care, spun ei, „primim leacul nemurii și doctoria pentru a nu muri”.

Potrivit lor, Biserica este „un incontestabil spital duhovnicesc, nu un loc al contaminărilor”. Și chiar dacă slujitorii bisericilor ignoră ordinul guvernamental, nu li se întâmplă nimic, în privința lor nefiind aplicate niciun fel de sancțiuni. Nici măcar avertismente. Pericolul este cu atât mai mare cu cât în această perioadă, care precede sărbătorile pascale, creștinii merg masiv la biserici, pentru a se împărtăși, majoritatea fiind bătrâni – cel mai vulnerabil segment social la infecția cu coronavirus.

Alianța PSRM+PDM, oficializată

În scurt timp, Igor Dodon a semnat decretul de retragere a unor miniștri la propunerea premierului și, imediat, a primit jurământul noilor miniștri propuși de PDM. Astfel, Alexandru Pânzari (fost șef IGP în perioada regimului Plahotniuc) a devenit ministru al Apărării, Igor Șarov – ministru al Educației, Oleg Țulea – ministru de Externe, Sergiu Răilean – ministru al Economiei, iar Cristina Lesnic a revenit în funcția de vicepremier pentru reintegrare.

Anterior, Igor Dodon (liderul de facto al socialiștilor) declara că PSRM nu va face niciodată coaliție cu PDM. Acum spune că guvernul PSRM-PDM va fi unul „tehnocrat”: „De astăzi avem un guvern profesionist, technocrat, dar care are susținerea a 58 de deputați în Parlament. Acest lucru va face ca echipa guvernamentată să lucreze mai eficient”, a declarat Dodon.

Sursa Foto: Deutsche Welle

Citește și

Răceală la București după ce partidul fondat de Plahotniuc a intrat la guvernare în Republica Moldova


 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Da, mersul la alegeri e mult mai riscant decit ala la magazin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.