G4Media.ro

Alte 228 de persoane acuzate de legături cu mișcarea lui Gullen, arestate…

Alte 228 de persoane acuzate de legături cu mișcarea lui Gullen, arestate în Turcia deși au trecut 4 ani de la tentativa de lovitură de stat

Procurorii turci au emis, marți, mandate de arestare împotriva a 228 de persoane, acuzate de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016, transmite agenția de știri Anadolu. Suspecții sunt din rândurile armatei și din cadrul ministerului justiției. Dintre militarii suspecți, 101 sunt ofițeri activi.

Dintre cei arestați din rândurile ministerului justiției, 71 de persoane sunt suspectate că susțin mișcarea clericului Fethullah Gullen. 33 dintre cei 71 sunt încă angajați în minister.

Context

În iulie 2019, autorităţile turce au arestat încă 176 de militari suspectaţi de legături cu reţeaua condusă de clericul Fethullah Gulen, considerat de Ankara organizatorul puciului eşuat din iulie 2016.

Printre cei reţinuţi sunt mai mulţi ofiţeri superiori; suspecţii provin din toate categoriile de arme – trupele terestre, forţele aeriene şi marina, a precizat marţi procuratura din Istanbul.

Gulen, stabilit în SUA, neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat. În ultimii trei ani, au fost arestaţi preventiv pentru legături cu presupusa lui reţea peste 77.000 de cetăţeni turci, iar circa 150.000 de funcţionari publici şi militari au fost concediaţi.

Administraţia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan consideră epurările şi arestările o reacţie necesară la o ameninţare de securitate, în timp ce aliaţii occidentali ai Turciei şi apărătorii drepturilor omului critică folosirea puciului ca pretext pentru suprimarea dizidenţei.

Președintele Turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe  Gülen că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, dar clericul neagă orice implicare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.