
Alimentele ultra-procesate încetinesc pierderea în greutate chiar și în cazul unei diete sănătoase, conform unui studiu / Participanții au slăbit de două ori mai repede când au consumat mese minim procesate
Un nou studiu a descoperit că oamenilor le este mai greu să slăbească cu o dietă bazată pe alimente ultraprocesate decât cu una compusă din alimente minim procesate, chiar și atunci când mănâncă sănătos, scrie Financial Times.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Studiul realizat de University College London este primul studiu clinic care compară efectele alimentelor ultraprocesate în condiții „reale” și ar putea reaprinde dezbaterea privind această categorie controversată de alimente între producători, factorii de decizie și experții în sănătate publică.
Participanții au urmat recomandările guvernului pentru o dietă echilibrată timp de opt săptămâni și, în medie, au slăbit, atât atunci când au consumat alimente ultraprocesate (UPF) — cum ar fi batoanele de cereale și lasagna gata preparată — cât și alimente minim procesate (MPF), cum ar fi fulgii de ovăz și spaghetele bolognese preparate acasă.
Însă dieta MPF a dus la o pierdere în greutate mai mare, participanții pierzând în medie 2% din greutatea lor, comparativ cu 1% în cazul celor care au urmat o dietă UPF.
Industria alimentară a făcut presiuni puternice împotriva cercetării UPF și a includerii acesteia în ghidurile naționale de alimentație, argumentând că sănătatea consumatorilor este afectată de compoziția nutrițională a alimentelor, și nu de nivelul de procesare.
Cu toate acestea, noul studiu, realizat pe 55 de participanți, arată că, în ceea ce privește pierderea în greutate, o dietă mai puțin procesată poate fi mai benefică decât o dietă UPF, chiar și atunci când se respectă recomandările naționale privind aportul de grăsimi, proteine, carbohidrați, sare și fibre, precum și fructe și legume.
„Deși o reducere de 2% poate părea nesemnificativă, aceasta se referă doar la o perioadă de opt săptămâni și fără ca oamenii să încerce să-și reducă în mod activ consumul”, a spus Samuel Dicken, primul autor al studiului.
Un alt cercetător, Chris van Tulleken, a spus că studiul a evidențiat importanța procesării alimentelor în determinarea rezultatelor asupra sănătății, precum și rolul nutrienților precum grăsimile, sarea și zahărul.
„Acesta subliniază necesitatea de a muta accentul politicilor de la responsabilitatea individuală la factorii de mediu care determină obezitatea”, a spus el.
În SUA, Comisia Make America Healthy Again (MAHA) a lui Robert F. Kennedy Jr. ia măsuri pentru a stabili o definiție unificată a UPF, pe care secretarul sănătății a acuzat-o de „epidemia de boli cronice” din țară.
Noile recomandări alimentare din SUA, așteptate la sfârșitul acestei luni, ar putea sfătui americanii să consume alimente minim procesate. Recomandările actuale din Marea Britanie și SUA nu abordează UPF.
Dicken a spus că, dacă rezultatele studiului UCL ar fi extrapolate pe o perioadă de un an, s-ar aștepta la o reducere a greutății cu 13% pentru bărbați și cu 9% pentru femei în cazul dietei cu alimente minim procesate, comparativ cu o reducere de 4% și, respectiv, 5% pentru cei care urmează dieta UPF.
În Marea Britanie, se raportează că peste jumătate din totalul alimentelor consumate sunt ultraprocesate.
„Acest studiu demonstrează că dietele ultraprocesate – chiar și atunci când se bazează pe așa-numitele UPF-uri „sănătoase” – sunt în continuare dăunătoare pentru sănătate”, a declarat Carlos Monteiro, profesor la Universitatea din São Paulo, care a inventat termenul de alimente ultraprocesate. El a adăugat că atât comitetele consultative din domeniul sănătății din Marea Britanie, cât și din SUA ar trebui „să-și revizuiască raționamentul pentru excluderea reducerii UPF din recomandările alimentare”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.