
Alexandru Rogobete: Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public şi privat. Nu putem să separăm apele atât de abrupt şi de brusc, însă respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislaţiei, obligatoriu
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii spitalelor private, că nu este de acord ca medicul să aleagă între public şi privat, precizând că nu putem să separăm apele atât de abrupt şi de brusc, însă respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislaţiei, obligatoriu, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ministrul Sănătăţii a prezentat într-o conferinţă de presă un program de echilibru între cele două sisteme care completează şi formează un unic sistem de sănătate în România.
El a precizat că, până nu demult, discutam despre sistemul public versus sistemul privat, ori acest lucru a dus, din păcate, de-a lungul anilor, la aşa numită separare a apelor, iar în mentalul colectiv al oamenilor s-a înţeles greşit că la sistemul public te duci să mori, iar la sistemul privat te duci şi totul se întâmplă bine şi dacă vrei să ai o şansă trebuie să mergi în sistemul privat.
”Colegii noştri din sistemul privat vin alături de noi pentru a recâştiga poate cel mai greu lucru, reîncrederea oamenilor în sistemul de sănătate, aşa cum este el compus dintr-o componentă privată şi o componentă publică. Pentru că sistemul privat de sănătate vine de fapt în completarea sistemului public şi în mod normal ar trebui să aducă şi aduce complementaritate acolo unde publicul nu face faţă sau acolo unde publicul nu are suficiente resurse materiale, umane şi de infrastructură”, a precizat Alexandru Rogobete.
El a menţionat că în ultimii 4 sau 5 ani, infrastructura şi situaţia societăţilor publice s-a schimbat mult, pentru că a existat o transformare a sistemului public de sănătate, prin investiţiile făcute cu bani din PNRR, cu fonduri de la Banca Mondială, cu fonduri guvernamentale. ”Acum, în 2025, suntem în punctul în care sistemul public este la egalitate ca infrastructură, în multe locuri, cu sistemul privat. Am avut o întâlnire de aproape o oră cu reprezentanţii celor mai mari operatori de servicii medicale private din România şi am stabilit nişte linii directoare de colaborare în viitor, pentru a găsi echilibrul şi parteneriatul corect pentru a realiza un singur sistem de sănătate în România”, a mai afirmat Rogobete.
El a precizat că, de când a preluat mandatul, a ieşit public şi a spus nişte lucruri care pe aici, pe acolo au deranjat şi au creat presiune. ”De data aceasta, alături de reprezentantul spitalelor private din România, în dreapta mea, rog toţi colegii din spitalul public să respecte programul de lucru. Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public şi privat. Medicina este un domeniu cu particularităţile lui şi nu putem să separăm apele atât de abrupt şi atât de brusc. Însă respectarea programului de lucru din spitalul public este conform legislaţiei obligatoriu. Ori medicul are libertatea ca, după finalizarea acestui program, să activeze unde doreşte el, în marile lanţuri de spitale private, în cabinetul propriu privat, ori unde are posibilitatea să îşi desfăşoare serviciul medical, dar cu respectarea programului de la public”, a explicat el.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că nu vrea să se înţeleagă greşit, pentru că nu toţi medicii părăsesc spitalul public înainte de terminarea programului.
”Există foarte mulţi oameni minunaţi în sistemul de sănătate care stau mai multe ore decât prevede programul, care stau mult peste program, care fac mai multe gărzi decât prevede normativul, pentru a acoperi gărzile, există medici rezidenţi care fac 12 gărzi pe lună, neplătite, pentru a ajuta şi pentru a acoperi programul din unitatea sanitară publică. Există oameni care vin de acasă pentru pacienţii lor, atunci când este nevoie. Nu vreau să generalizez, însă cu toţii ştim că există şi excepţii de colegi care la ora 11, la ora 12 nu mai sunt în spitalul public şi activează în sistemul privat.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.