G4Media.ro

Alexander Dughin a fost numit de multe ori „creierul” Kremlinului. Influența sa…

Sursa foto: Tasnim News Agency / Nima Najafzadeh via Wikimedia Commons

Alexander Dughin a fost numit de multe ori „creierul” Kremlinului. Influența sa asupra lui Putin a crescut, însă, după uciderea fiicei sale (meduza.io, surse)

În ultimele luni, blocul politic intern al administrației prezidențiale (AP) a Federației Ruse a început să invite în mod regulat filosofi și istorici ultraconservatori la „conversații” la Kremlin, în primul rând Alexander Dughin, Alexander Prohanov și Vardan Baghdasarian, au declarat pentru site-ul Meduza două surse apropiate de Administrația Prezidențială, precum și un interlocutor apropiat de conducerea partidului lui Putin Rusiei Unite.

Potrivit surselor citate, aceste personalități nu participă la întâlniri pe teme specifice (de exemplu, pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2024) – ele au un alt front de lucru. „Cu ei au loc conversații și întâlniri private, în special pe teme ideologice – care este obiectivul Rusiei, ce dorește”, a explicat una dintre sursele Meduza apropiate Kremlinului.

Cine sunt persoanele invitate la Kremlin:

  • Alexander Dughin este un filosof eurasiatic, politolog, unul dintre cei mai proeminenți ideologi ai „lumii rusești”. Încă de la începutul anilor 2000, el susține ideea creării unei Uniuni Eurasiatice, care ar trebui să includă toate țările fostei URSS. Una dintre principalele sale teorii este construită în jurul confruntării dintre Rusia și „Occidentul colectiv”. Mulți gânditori îl acuză pe Dughin că propovăduiește, de fapt, opinii fasciste.
  • Alexander Prokanov – scriitor „patriotic”, redactor-șef al ziarului „Zavtra”. În 1991 a fost un susținător al Comitetului de Stat pentru Situații de Urgență. Autorul conceptului de „ortodoxie atomică” – un stat care combină caracteristicile stalinismului sovietic și ale Rusiei țariste ortodoxe. Aderă la opiniile imperiale.
  • Vardan Baghdasarian, istoric, este mai puțin cunoscut publicului larg decât Dughin și Prohanov. El face parte din grupul de colaboratori ai ziarului stalinist Zavtra al lui Prohanov și a fost anterior în strânsă legătură – și chiar a publicat cărți comune – cu fostul șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin. De asemenea, Bagdasarian scrie adesea despre confruntarea civilizațiilor și numește Donbasul „frontiera civilizațională a Rusiei”.

„Donbas se dovedește a fi nu doar o trambulină pentru eliberarea Ucrainei de nazism, ci și o platformă de pe care se stabilește vectorul de autorestaurare civilizațională a Rusiei. Pe teritoriul Donbasului se naște o nouă ideologie rusă. Ea nu se naște prin teorie, ci prin sânge și moarte. Și numai o ideologie sacralizată prin sângele eroilor poate avea o perspectivă istorică reală”, susține Baghdasarian în articolele sale.

Istoricul pledează pentru introducerea unei ideologii oficiale în Rusia și îi numește lași pe cei care au părăsit Rusia din cauza mobilizării.

El este sigur că „statele din Occident” sunt controlate de „centrul corporatist, lumea corporațiilor transnaționale, sistemul global al oligarhiei”.

În plus, potrivit surselor Meduza, Kremlinul a început să se „consulte” cu fondatorul canalului Tsargrad, „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev. Anterior, blocul politic al AP a avut relații tensionate cu omul de afaceri. În 2019, acesta a decis să intre în politica publică și s-a alăturat partidului O Rusie Justă. Malofeev a încercat să ia partidul complet sub controlul său, ceea ce nu a convenit nici Kremlinului, nici actualilor lideri ai partidului.

Potrivit unor interlocutori apropiați Kremlinului, Malofeev, Dughin, Prohanov și Bagdasarian ar trebui să ajute Kremlinul să „simtă unele contururi ale unei noi ideologii”. Atât șeful blocului politic de la Kremlin, Serghei Kirienko, cât și apropiații săi, de exemplu, Alexandr Haricev, șeful Departamentului pentru afaceri al Consiliului de Stat, și Serghei Novikov, șeful Departamentului pentru proiecte publice, se întâlnesc cu „ideologi”.

Sursele Meduza au spus că aceste întâlniri nu se soldează doar cu „schițe” de ideologie, ci și cu teze concrete, pe care atât Kirienko, cât și Vladimir Putin le pot folosi apoi în discursurile lor.

„Rusia a câștigat întotdeauna orice război dacă acest război a devenit popular. Întotdeauna a fost așa. Vom câștiga cu siguranță acest război: cel „fierbinte”, cel economic și chiar războiul psihologic, informațional, care este purtat împotriva noastră. Dar pentru aceasta este necesar ca acesta să fie tocmai un război al poporului, astfel încât fiecare persoană să se simtă implicată”, a declarat Kirienko într-unul dintre discursurile sale din octombrie. În aceleași zile, Kirienko a luat cuvântul la Consiliul Mondial al Poporului Rus, unde a vorbit despre „păstrarea tradițiilor istorice ale poporului, a valorilor spirituale tradiționale, inclusiv o familie puternică, maternitatea, respectul pentru bătrânețe, un stil de viață sănătos”.

Potrivit unei surse Meduza apropiate conducerii Rusiei Unite, Dughin și Prohanov au mai colaborat cu Kremlinul, de exemplu, la sfârșitul anilor 2000, când blocul politic al Administrației Prezidențiale era condus de Vladislav Surkov. Dar în ultimii ani aceste contacte au fost neregulate.

În plus, potrivit surselor Meduza, Dughin și Prohanov au primit acum un nou rol. Dacă mai devreme, conform ideii Kremlinului, ei trebuiau să lucreze pentru un anumit public (ultraconservator), acum ei ajută la formularea ideologiei rusești de principiu.

Potrivit unui interlocutor apropiat Kremlinului, mass-media a exagerat anterior adesea influența lui Alexander Dughin. De exemplu, publicațiile occidentale l-au numit în mod repetat principalul ideolog sau chiar „creierul” lui Putin. Cu toate acestea, potrivit surselor Meduza, până de curând, președintele rus era familiarizat superficial cu opiniile filosofului. Totul s-a schimbat din cauza uciderii fiicei lui Dughin, Daria, la sfârșitul lunii august 2022.

Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, după aceea, Putin a fost „serios interesat” de figura lui Dughin – el i-a trimis o telegramă de condoleanțe filosofului și aprobă cu fermitate contactele AP cu eurasiaticul. La o lună după asasinarea Dariei Dughina, în 30 septembrie, Putin a folosit pentru prima dată într-un discurs public unul dintre termenii preferați ai lui Dughin – „anglo-saxoni”.

„[Moartea lui Dughina] a fost clasată pe bună dreptate, inclusiv de președinte: dușmanii atacă adepții valorilor tradiționale, antioccidentali”, a explicat una dintre sursele Meduza apropiate Administrației prezidențiale.

Două surse Meduza apropiate Kremlinului au asigurat că oficialii AP, inclusiv Kiriienko și Haricev, nu împărtășesc această ideologie ultraconservatoare. După cum a explicat unul dintre interlocutori, Kirienko este un adept al piețelor și „un susținător al unei guvernanțe corporative stricte”, care nu este în principiu apropiat de geopolitică, iar Haricev este „un funcționar-executant conștiincios, fără convingeri clare”.

Potrivit unuia dintre interlocutori, atracția lui Kirienko pentru gânditorii conservatori este ușor de explicat. În primul rând, el încearcă să coopereze cu persoane ale căror opinii sunt deja apropiate de Vladimir Putin în acest moment. În al doilea rând, potrivit unor surse apropiate administrației prezidențiale, printre tehnologii politici și politologii care sunt gata să coopereze cu Kremlinul, nu există în principiu „ideologi capabili să propună un fel de proiect inteligibil, coerent din punct de vedere intern, care să fie pe placul șefului statului”. Potrivit acestora, mai mulți dintre acești „ideologi” au părăsit cu totul Rusia în ultimele luni.

„Există experți, există interpreți. Dar nu există ideologi moderați, și chiar în modul în care [președintele] are nevoie, așa că lucrează cu ideologi conservatori de dreapta. Cu cei care sunt… Acum este un război – avem nevoie de militanți”, a conchis sursa Meduza, apropiată Administrației prezidențiale.

Alexander Dughin, Alexander Prohanov, Vardan Bagdasarian și Konstantin Malofeev nu au răspuns la solicitările lui Meduza. Dmitri Peskov a răspuns la întrebarea privind colaborarea cu „ideologii” conservatori: „Nu dezvăluim aceste informații”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pe păcăliciul asta nu il ia nimeni in serios.

    • E nu …. tocmai ce i au executat progenitura .

    • Incearca sa citesti/ urmaresti ce spune Dughin – e dus cu pluta. Fiica-sa a fost doar un easy-target: i-a latrat cainele si au omorat pisica din curte.

  2. Un fascist ordinar. Arvtrebui spânzurat sau ajutat sa se spânzure singur. Sau… „cazut” de la etajul 11. Sau….”autoimpuscat” !!! Soluții se găsesc.

  3. Marxism leninismul era mai credibil decat fascismul dughinist. Putin o va da ieologic in bara.