G4Media.ro

Alegerile din Bosnia și supremația partidelor etnice

Alegerile din Bosnia și supremația partidelor etnice

Participarea la alegerile din Bosnia-Herţegovina a fost peste aşteptări. Dar problemele rămân. O soluţie pentru statul balcanic fragmentat etnic nu poate veni decât din afară, consideră Rüdiger Rossig, într-un text publicat pe site-ul Deutsche Welle.

Mai întâi vestea cea bună. Aproximativ 54 la sută din cei 3,4 milioane de bosniaci cu drept de vot s-au prezentat duminică până la ora 19 la una din cele 6000 de unități de vot sau la ambasadele ţării lor pentru a-şi exprima opţiunea. Astfel, participarea la alegerile prezidenţiale şi parlamentare a fost în 2018 comparabilă cu cea din urmă cu patru ani.

Numeroşi observatori s-au aşteptat ca participarea la cel de-al optulea scrutin de la finele războiului de acum 22 de ani să fie cu mult sub 50 la sută, pe fundalul sărăciei accentuate şi al nemulţumirilor omniprezente. Dar cetăţenii din Bosnia şi Herţegovina le-au contrazis aşteptările.

Scenariul cel mai rău a fost evitat. Benefic este de asemenea faptul că alegătorii bosniaci au împiedicat ca ambii oameni forte, cel al croaţilor şi cel al sârbilor bosniaci, să devină membri ai preşedinţiei tripartite a ţării. Uniţi, croatul Dragan Čović şi sârbul Milorad Dodik, doi naţionalişti care invocă frecvent posibilitatea desprinderii din federaţie a teritoriilor pe care le controlează, ar fi putut distruge din interior statul fragmentat etnic.
În urma votului, doar Dodik a ieşit câştigător. Čović a pierdut cursa pentru membrul prezidiului „din sânul poporului croat” în favoarea lui Željko Komšić, membru al „Frontului Democrat”, de stânga, un pan-bosniac şi antinaţionalist declarat.

A fost cimentată supremaţia partidelor etnice. Acestea au fost noutăţile legate de alegerile din Bosnia-Herţegovina. În rândul bosniacilor cărora înainte li se spunea musulmani, s-a impus formaţiunea islamică a Acţiunii Democratice (SDA). Nimic nu s-a schimbat, deci.
Alegerile de duminică au demonstrat o dată în plus că dominaţia partidelor naţionale, cerută în Acordul de la Dayton, încheiat în 1996, s-a cimentat. Acesta a fost probabil preţul plătit pentru încetarea rapidă a războiului care a durat trei ani şi jumătate, soldat cu moartea a mai bine de 100.000 de oameni.

Totul este naţional. Dar de la semnarea Acordului de la Dayton naţionalitatea bosniacilor, adică faptul că provin fie din familii croato-catolice, ortodoxe sârbe sau musulmane, joacă rolul principal la toate nivelurile politice. Simptomatic, politicienii bosniaci vorbesc cu plăcere despre „interesul naţional”, dar numai prin excepţie despre problemele cu care se confruntă zilnic cetăţenii ţării.
Şomajul a ajuns oficial la 25 la sută, iar în rândul celor cu vârste sub 25 de ani este de aproximativ 60 la sută. Sărăcia este larg răspândită nu doar în rândul minorităţii rome sau a pensionarilor. Standardul de viaţă stagnează la 32 la sută din media pe UE. Birocraţia nefuncţională, justiţia suprasolicitată, corupţia, circulaţia haotică şi poluarea – acestea sunt problemele cotidiene cu care se confruntă cei mai mulţi bosniaci.

Exod în masă. Şi fiindcă nimic nu s-a schimbat nici după opt alegeri libere de la războiul din urmă cu 22 de ani, bosniacii îşi părăsesc ţara pe capete. Zeci de mii de oameni se stabilesc anual în străinătate. Ca întotdeauna, în occident pleacă mai ales tinerii cu studii superioare sau stăpâni pe meseriile lor. Ţara de destinaţie este adesea Germania, de unde cei mai mulţi se mai întorc doar pe durata vacanţelor.
Bosnia ar avea nevoie, pe lângă o reformă a Constituţiei, de un mic miracol economic, în aşa fel încât diaspora să fie încurajată să investească în ţara de origine. În acest sens ar fi nevoie de subvenţii pentru firme şi oameni de afaceri inovativi.

Ajutor din străinătate. Dar naţionaliştii celor trei părţi care guvernează Bosnia, adesea războindu-se între ei, nu au interes pentru aşa ceva. Pentru ei ideile şi firmele noi sunt mai degrabă un factor deranjant. Iar factorii care ar reforma Bosnia în aşa fel încât să poată funcţiona ca stat democratic trebuie să vină din străinătate. Din „comunitatea internaţională” care a şi impus ordinea Dayton şi care dispune de posibilităţi şi fonduri pentru a determina schimbarea.
Dar, în loc de asta, actorii internaţionali devin tot mai pasivi în zonă. În primul rând UE, care are două protectorate în regiune – Kosovo şi Bosnia. Puternica şi prospera Europă pare să-şi fi abandonat tacit şi definitiv, după 23 de ani, proiectul de pace din Balcani, cedând în faţa naţionaliştilor.

Pregătiţi pentru democraţie. Mai bine de jumătate din bosniaci au arătat însă că sunt gata, şi după 22 de ani de democraţie etnică eşuată, să ia parte la procesul democratic, în ciuda tuturor dezamăgirilor, a sărăciei, şomajului, corupţiei, birocraţiei şi exodului în masă.
Mingea se află acum în terenul Europei. (Sursa Foto: Deutsche Welle)


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. srbe na vrbe!

    • iti dai cu parerea fara sa ai nimic de-a face cu Hercegovina / Hrvatska. cand o sa ai rude impuscate in gat de bestiile din JNA doar pt ca locuiau in Vukovar at sa vb. iti pute tot ce nu este comunist. am fost in vacantele din anii facultatii in HOS apoi in HVO. as face-o inca odata pt Domovinski Rat. deci SRBE NA VRBE! si nu uita USTASKA se VOJSKA DIZE! mai citeste istorie Danny Boy! sau taci daca nu esti direct implicat sau poate esti un troll rus?

  2. ca informatie din interior: politicienii din Bosnia s-au prins ca da prost daca nu vine lumea la vot sau daca fura „noaptea ca hotii” cu urnele asa ca aplica o alta metoda, feudala, prin care impun subalternilor directi (administratie publica) sau indirecti (cine mai are firme) cu cine sa voteze. in caz contrar esti dat afara sau ti se inchide firma (controale, sicane, etc.) as zice mai degraba ca e o dovada a controlului tot mai mare pe care acesti politicieni il au asupra sectoarelor lor, avand in vedere ca e vorba tot de aceleasi partide.

    si d-lui dr. Franjo Glavina: mai usor cu ustasismul pe scari.

    • David – pentru ultima observatie:
      Din pacate asta arata doar ca popoarele de la sud de Dunare nu stiu sa traiasca in pace.
      Dezgroapa mereu mortii cu incrancenare si nu-i lasa sa se odihneasca nici pe ei, nici pe cei ce sunt in viata.
      Copiii sunt facuti vinovati si pedepsiti pentru crimele parintilor si astfel, sunt fortati sa devina ei insisi autori ai altor crime. Ura perpetua, asta se lasa mostenire!
      E mai importanta razbunarea decat viata insasi?

    • Inapasevedeinvers
      9.10.2018 la ora 9:20 am

      Te rog citeste raspunsul la ceea ce ai postat la data de mai sus.

      David – pentru ultima observatie:
      1. Din pacate asta arata doar ca popoarele de la sud de Dunare nu stiu sa traiasca in pace.
      Raspuns: cine a fost agresorul in fosta jugoslavie? Nu cumva sarbii?

      2. Dezgroapa mereu mortii cu incrancenare si nu-i lasa sa se odihneasca nici pe ei, nici pe cei ce sunt in viata.
      Raspuns: am avut trei verisori impuscati in gat de catre bestile din JNA in Vukovar, tu ce ai fi facut i-ai fi iubit pe crimnalii din JNA?

      3. Copiii sunt facuti vinovati si pedepsiti pentru crimele parintilor si astfel, sunt fortati sa devina ei insisi autori ai altor crime. Ura perpetua, asta se lasa mostenire!
      Raspuns: Copiii trebuie sa stie cine sunt criminalii parintilor lor, nu crezi?

      4. E mai importanta razbunarea decat viata insasi?
      Raspuns: daca ai fi trait drama atator familii croate doar pt ca acei oameni si-au dorit sa traiasca intr-o tara libera ce ai fi facut? Cand vrei sa te aperi de cei care vor sa te omoare asta numesti tu razbunare?

    • dr. Franjo GLAVINA
      Inteleg foarte bine argumentele (ca propozitii); numai ca toate aceste argumente le poti auzi si de la sarbi. .. si de la celelalte natii din balcani ca nu sunteti numai voi.
      Un croat ucis de sarbi inseamna doi sarbi ucisi de croati si apoi 4 croati ucisi de sarbi …
      Intrebarea mea e: cand va opriti? cand nu va mai ramane suflet de om si piata pe piatra?
      Povestea nu este atat de noua pe cat o prezentati dumneavoastra. Fiecare dezgroapa mortii care-i convin ca sa nu ramana sangele uscat.

      Raspunsul dumneavoastra imi da dreptate: nu stiti sa traiti in pace. Nici nu cautati macar calea spre pace.
      Eu nu am pomenit in postarea anterioara despre o anumita natie; inversunarea cu care se distrug unii pe altii este aceeasi.
      Si mi-aduc aminte cu cata invidie va priveam inainte: bai ce tara tare e Iugoslaia asta!! Chiar cred ca sunt acolo popoare care ar merita mai mult decat sa se macelareasca unii pe altii.

      Strict la acest punct:
      3. Copiii sunt facuti vinovati si pedepsiti pentru crimele parintilor si astfel, sunt fortati sa devina ei insisi autori ai altor crime. Ura perpetua, asta se lasa mostenire!
      Raspuns: Copiii trebuie sa stie cine sunt criminalii parintilor lor, nu crezi?
      Copiii nu trebuie ucisi pentru ca parintii lor sunt criminali – asta era mesajul meu.
      Legea Talionului trebuie sa inceteze la un moment dat.

    • BASARABIA este o parte din ROMANIA? TRANSILVANIA ESTE pamant ROMANESC?
      AMBELE SUNT PARTI ALE ROMANIEI! SI ASA VOR RAMANE CAT TIMP ROMANI EXISTA!

      ASA si HERCEGOVINA este O PARTE A CROATIEI.
      JUGOSLAVIJA NU A FOST O TARA! O TARA MULTiCULTURALA NU SE POATE CONDUCE DE CATRE UN POPOR INAPOIAT, FILOBOLSEVIC — dovada ce au facut sarbii si makedonii in VUKOVAR!
      NOI CROATII INDIFERENT UNDE TRAIM VOM LUPTA PANA LA ULTIMUL OM CA SA AVEM HERCEGOVINA CATOLICA LANGA NOI! HERCEGOVINA ESTE A FOST SI VA FI PAMANT CROAT SI CATOLIC.
      ASTEPT CU NERABDARE SA POT SA IMI AJUT FRATII DIN HERCEGOVINA. IN VACANTELE DIN ANII FACULTATII AM LUPTAT IN HOS si HVO. AM SA O FAC SI ACUM! DUSMANII FRATILOR MEI SUNT SI VOR RAMANE PANA LA MOARTE DUSMANII MEI.
      ASTA ESTE IMNUL CARE VA RASUNA PANA ULTIMUL CROAT SE VA STINGE!
      Lijepa naša domovino (Patria noastră frumoasă)
      Patria noastră frumoasă,
      Neînfricată și grațioasă.
      Veche glorie a părinților noștri,
      Fii tu veșnic binecuvântată.
      Dragă, tu ne ești glorie,
      Dragă, tu ești singura
      Dragă, îți iubim câmpiile,
      Dragă, îți iubim munții.
      Curgi, Savă, Dravă, curgi
      Dunăre, nu-ți pierde tăria,
      Adâncă mare albastră, spune lumii,
      Că croatul își iubește patria.
      Unde câmpurile sunt sărutate de soare,
      Unde stejarii sunt bătuți de vânt sălbatic,
      Unde cei dragi ai lui se înalță la ceruri,
      Unde îi bate inima.

      VOM LUPTA PT FIECARE MILIMETRU DE PAMANT CROAT! JUGOSLAVIJA NU MAI EXISTA PT CA NU A FOST O TARA! JUGOSLAVIJA A FOST O INCHISOARE!O INCHISOARE CARE NU VA MAI EXISTA ATAT TIMP CAT CROATI EXISTA PE PAMANT!

  3. Alo, g4media,
    daca nu intelegeti, documentati-va si stergeti imediat mizeria de la postul nr.1.
    nu va face cinste.

  4. O tara artificiala creata pe o zona dominata istoric de catre otomani si islamizata in decursul secolelor. Fosta falanga avansata a turcilor in drumul lor spre Viena, a devenit o zona tampon numai buna de mujahedini si alti musulmani fanatici. Logic, trebuia divizata intre Serbia si Croatia dar nu au vrut nemtzalaii. Caci le cresteau entuziasmul si la croati si la sarbi si apoi trebuiau sa dea satisfactie turcaletilor.

    • perfect ai scris! asa a fost! cine crede ca Hercegovina va ramane parte a BiH se inseala.