G4Media.ro

Alegeri Moldova: Curtea de Apel Chișinău cere autorităților să deschidă 191 de…

Alegeri Moldova: Curtea de Apel Chișinău cere autorităților să deschidă 191 de secții de votare în diaspora pentru parlamentare, în ciuda rezistenței forțelor politice proruse

Judecătorii Curții de Apel din Chișinău au anulat, joi, hotărârile Comisiei Electorale prin care au fost constituite doar 146 de secții de votare în diaspora și a obligat-o să țină cont de numărul de 191 de secții votare indicat spre a fi deschide în afara granițelor. Dacă rămâne definitivă, decizia judecătorilor va aduce un avantaj partidelor pro-europene, care au cerut mai multe secții de vot în Diaspora. În schimb, partidele pro-ruse își doresc mai puține secții de vot.

„Se anulează anexa la pnct.1 la hotărârea CEC din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate, modificat prin hotărârea CEC din 8 iunie prin care a fost constituit un număr de secții mai mic decât 191 de secții, indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

Decizia în această cauză a fost plimbată în ultima săptămână pe traseul Curtea de Apel Chișinău – Curtea Supremă de Justiție – Curtea Constituțională. Hotărârea Curții de Apel de astăzi nu este totuși definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi.

Inițial, Comisia Electorală a dispus, la cererea socialistului prorus Maxim Lebedinschi (fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon), ca în afara țării să fie deschise numai 139 de secții de vot. Ulterior, s-a ajuns la 146, dar tot insuficient față de avizul oferite de MAEIE de la Chișinău în care se indicau 191 de secții de votare ca număr suficient pentru o bună desfășurare a votului.

Foto: Cetățenii moldoveni în fața unei secții de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 din Republica Moldova. Sursa/Mădălin Necșuțu (arhivă personală)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter