G4Media.ro

Înfrângere majoră pentru Erdogan la alegerile locale din Turcia: Opoziția laică a…

Photo by YASIN AKGUL / AFP

Înfrângere majoră pentru Erdogan la alegerile locale din Turcia: Opoziția laică a câștigat votul politic la nivel național și a păstrat toate marile orașe – Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya

UPDATE Luni 10.30: Partidul de opoziție CHP a câștigat alegerile locale la votul politic (votul pentru listele la consiliile locale și regionale) în fața partidului de guvernământ AKP, potrivit Daily Sabah. Astfel, CHP a înregistrat 37,7% din voturi, față de 35,5% pentru AKP.

În ceea ce privește marile orașe, CHP a păstrat toate metropolele pe care le administra (Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya) și a câștigat Bursa.

UPDATE Luni 7.15: Numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional confirmă că opoziţia turcă a provocat partidului AKP (islamist-conservator) al şefului statului cea mai mare înfrângere electorală din ultimele două decenii.

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), a revendicat victoria la Istanbul și Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele, precum portul Izmir sau Bursa, mare oraş industrial din nord-vest aflat sub controlul AKP din 2004.

UPDATE 22:33 Cu 60% din voturi numărate, CHP conduce la alegerile de primar în marile orașe – Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Adana, dar la votul politic (consilii provinciale) CHP și AKP sunt practic la egalitate 37,4% – 36,5%. În ceea ce privește Istanbul, Ekrem Imamoglu, actualul primar din partea partidului de opoziție, conduce cu 50,4% la numărarea a 75% din voturi. La Akara, Mansur Yavaș conduce cu 59% la 51% din voturi numărate, iar la Izmir – Cemil Tugay are 48,2% cu 69% din voturi numărate.

știrea inițială

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, care se descrie conservator-democrat n.e.), de guvernământ, al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a pierdut teren în alegerile locale de duminică în faţa unui avans clar al Partidului Republican al Poporului (CHP, social democrat) şi pare incapabil să recâştige Istanbulul, transmite EFE, citată de Agerpres.

După numărarea a 40 % din voturi în Istanbul, primarul în exerciţiu, social-democratul Ekrem Imamoglu, are un avans de 8 puncte faţă de rivalul său de la AKP, fostul ministru al mediului Murat Kurum, şi trece de 50 % din sufragii.

În plus, după numărarea a 30% din buletinele de vot la nivel naţional, CHP conduce în 36 de provincii, faţă de 23 ale AKP. Aceasta este o inversare izbitoare faţă de situaţia din ultimii 15 ani, când partidul lui Erdogan domina cea mai mare parte a hărţii, iar CHP era limitat la periferia vestică şi la coasta mediteraneană.

CHP conduce chiar şi în unele regiuni din Anatolia, care au fost până acum bastioane ale AKP, iar în capitala Ankara avansul său depăşeşte 20 de puncte.

De asemenea, partidul fundamentalist islamist Yeniden Refah a „furat” voturi de la AKP, cu care a fost aliat la ultimele alegeri, şi este posibil să guverneze în două provincii din centrul şi sudul Anatoliei.

Partidul de stânga pro-kurd DEM, fostul Partid Democrat al Poporului (Halklarin Demokratik Partisi, HDP), se menţine stabil în fiefurile sale din sud-estul Turciei, majoritar kurd, unde conduce în 11 provincii cu marje solide.

În ceea ce priveşte numărul total de voturi, CHP devansează uşor AKP pentru prima dată în două decenii, după ce la ultimele două alegeri locale a fost devansat de partidul lui Erdogan cu aproape 15 puncte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Turcia are opozitie. Romania n-are.

    • Poate are, hai sa nu dam verdicte inainte de final. Speranta moare ultima

    • N-as fi chiar atat de radical. Deocamdata, colosul politic PSD-PNL nu are primariile Bucuresti, Bucuresti-Sector1, Bucuresti-Sector 2, Timisoara, Brasov si Bacau. Cam 2,5 milioane de oameni traiesc in orasele astea.

      E mult spus ca nu exista opozitie la nivel local. Ce va fi dupa alegeri, vom vedea.

  2. Ia de-aici, sultan Erdogan.