G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 11: Portugalia – extrema dreaptă face…

Foto: Facebook Chega

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică 11: Portugalia – extrema dreaptă face presiuni pentru reducerea imigrației. Partidul Chega deține balanța puterii în parlamentul de la Lisabona

Scrutinul europarlamentar se va desfășura la numai trei luni după alegerile parlamentare anticipate care au adus la putere un guvern minoritar al Alianței Democratice (AD, centru dreapta), în locul Partidului Socialist (PS), pe fondul celui mai bun rezultat din istorie al partidului de extrema dreaptă Chega (Ajunge!), care cu 18% deține balanța puterii în parlament, cele două mari formațiuni tradiționale obținând fiecare câte 28%.

Acum sondajele de opinie plasează AD și PS din nou la egalitate, în jur de 30%, cu Chega la 15% și alte patru partide în jur de 5 – 6% – Inițiativa Liberală (IL), Coaliția Democratică Unitară (CDU, stânga), Stânga și Verzii.

Chega a apărat limitarea acordării de ajutoare sociale și a dezvăluit că există „o anumită deschidere” din partea guvernului pentru stabilirea unor cote de imigrare, în urma unei întâlniri cu reprezentanții executivului.

“Trebuie să înțelegem de ce are nevoie țara în ceea ce privește forța de muncă, trebuie să înțelegem, de asemenea, nivelul de calificare și numai atunci, după ce se va face acest studiu, să se permită intrarea imigranților”, a declarat deputata Chega Cristina Rodrigues reporterilor după reuniune, în Camera Guvernului de la Adunarea Republicii, citată de cotidianul portughez Diario de Noticias.

În programul de guvernare, actualul executiv a admis limitarea accesului la permisele de ședere pentru imigranții cu vize de muncă sau în căutarea unui loc de muncă și introducerea unor „obiective cantitative” în primirea străinilor.

În ceea ce privește sprijinul social acordat imigranților, Chega a propus guvernului să existe o limitare, dar nu și în ceea ce privește accesul la educație și la serviciile de sănătate.

“Acest lucru se întâmplă deja în alte țări și verificăm, au modele diferite, care ar fi ideale pentru Portugalia, dar a fost una dintre preocupările pe care le-am exprimat clar”, a argumentat deputata Chega.

Întâlnirea a servit, de asemenea, pentru a aborda desființarea Serviciului pentru Străini și Frontiere (SEF), considerat inutil atât de Chega, cât și de actualul executiv, dar și preocuparea partidului condus de André Ventura în legătură cu traficul de ființe umane și cu ajutorul imigrației ilegale.

“Chega consideră că acest lucru este rezultatul schimbărilor în legislația privind imigrația care au avut un efect de antrenare. Portugalia are un regim juridic mult mai flexibil decât alte țări din Uniunea Europeană și acest lucru o transformă într-o poartă de acces și, din acest motiv, ar trebui să existe și o nouă privire asupra legii imigrației și o limitare”, a argumentat deputata Cristina Rodrigues.

Chega nu a intrat în Parlamentul European în 2019, iar acum se pregătește să se alăture altor partide ale dreptei populiste sau extreme în grupul Identitate și Democrație, printre care Reunirea Națională (Franța), Lega (Italia) sau VOX (Spania).

În Parlamentul European Portugalia are rezervate 21 de locuri din totalul de 720.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...