G4Media.ro

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică: 2. Franța – Reunirea Națională (RN,…

Foto: Facebook Reunirea Națională

Alegeri europarlamentare iunie 2024, scena politică: 2. Franța – Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) este într-o ascensiune aparent de neoprit

În puține țări ale Uniunii Europene un partid domină peisajul politic în campania pentru alegerile europarlamentare așa cum domină RN în Franța: în ultimele 11 luni TOATE sondajele l-au plasat în fruntea intențiile de vot, iar în ultima lună lista condusă de președintele RN, euro-deputatul Jordan Bardella atinge cu regularitate 30% (23% în 2019) și are un avans de cel puțin 10% față de lista confederației pro-prezidențiale Renaissance (Renaștere, centru) condusă de euro-deputata Valerie Hayer.

Bardella, un tânăr de 28 de ani considerat un viitor candidat la președinția Franței, și RN au mesaj foarte simplu: “Da Europei popoarelor, nu Europei lui Macron”, un atac direct la impopularul președintele Franței, asociat pe afișele de campanie cu impopulara președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cel mai recent cal de bătaie: pactul migrației aprobat în Parlamentul European, care impune principiul solidarității statelor membre UE în privința migranților, prin relocalizarea acestora. La vot, europarlamentarii RN, conduși de Bardella s-au opus avertizând că Franței îi vor fi impuși 30.000 de migranți anuali trimiși din alte state membre.

Foto: Facebook Reunirea Națională

“Vor să distrugă suveranitatea națiunilor”, “Vor să distrugă identitatea națiunilor”, “Vor să extindă Uniunea Europeană”, “Opriți imigrația masivă” – sunt numai câteva dintre sloganurile RN, care sunt prezentate pe afișe în care cuplul conducător al partidului, Bardella – Marine Le Pen (lidera grupului parlamentar din Adunarea Națională a Franței) apar zâmbitori în culori, alături Macron și Von Leyen în alb-negru.

Un mesaj mult mai popular decât ieșirea din UE sau din zona euro, susținute în trecut de Le Pen care a fost învinsă în trei scrutine prezidențiale succesive – 2012, 2017, 2022. Ce este cert e faptul că RN a reușit să se de-diabolizeze față de predecesorul său, Frontul Național, condus până în 2011 de Jean Marie le Pen, tatăl lui Marine.

Foto: Facebook Renaștere

Confruntată cu această campanie țintită și uzată de șapte ani de exercitare a puterii pe timpul unor crize repetate – pandemie Covid, criza costului vieții, războiul de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei – confederația pro-prezidențială pare blocată în intervalul 16 – 19% în intențiile de vot din sondaje (22% în 2019), cu o listă condusă de o politiciană necunoscută marelui public. Hayer și Renaștere reamintesc electoratului apropierea din trecut între Le Pen și președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Foto: Facebook Raphael Glucksmann

În schimb, lista Partidului Socialist (PS) condusă de euro-deputatul Raphael Glucksmann (fiul filosofului Andre Glucksmann) este creditată cu 11 – 13% în sondaje, dublul rezultatului obținut acum cinci ani, parțial și datorită imaginii de moderație a PS în sânul opoziției de stânga, unde Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), principalul partid de stânga, a scăzut la 7%, același scor ca și Ecologiștii (care au obținut 13,5% în 2019).

Foto: Facebook Marion Marechal

Potrivit sondajelor, Republicanii (LR, centru dreapta) cu 7 – 8% și Recucerire (R, extrema dreaptă) cu 5 – 7%, listă condusă de Marion Marechal, fiica surorii lui Marine Le Pen, ar mai trece pragul electoral.

În situația actuală, RN ar obține în urma scrutinului din 9 iunie circa 1/3 din cei 81 de euro-deputați pe care-i alege Franța (a doua ca mărime după Germania) din totalul de 730 câți va număra noul Parlament European și va deveni liderul necontestat al grupului parlamentar Identitate și Democrație, care grupează partidele populiste, radicale și extreme ale dreptei.

În plus, un astfel de rezultat ar constitui un pas suplimentar făcut de RN pe calea respectabilității și l-ar transforma în favorit pentru viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din 2027. Atunci, Macron nu va mai avea drept să candideze, iar RN va avea dilema pe cine să prezinte: pe Le Pen sau pe junele Bardella, poreclit în presă “ginerele ideal” ?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...