G4Media.ro

Albinele din județul Hunedoara, afectate de un parazit / ”Din estimări, cam…

Sursa foto: Pixabay

Albinele din județul Hunedoara, afectate de un parazit / ”Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize”

Apicultorii din județul Hunedoara anunță că au probleme după ce un parazit a afectat populațiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp și corect, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

Foarte multe familii de albine au murit din cauza parazitului denumit Varroa jacobsoni, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb.

“Din păcate avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, în primul rând, anul trecut a fost o infestație foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii în, timpul verii, au susținut tare că nu există infestație, că familiile sunt foarte puternice și au minimalizat și tratamentele și le-au început târziu. Foarte multe familii la ora asta au dispărut, deci au murit foarte multe familii. Să manifestă prin faptul că dispare albina din ladă. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize, adică mortalități”, spune Tiberiu Korb.

Soluția pentru stoparea infectării stupilor este folosirea tratamentelor, chiar și în această perioadă. Este nevoie de atenție și de utilizare a unor benzi speciale, avertizează reprezentantul apicultorilor din Hunedoara. De altfel, apicultorii pot solicita consultanță la sediul Asociației Crescătorilor de Albine.

”Ceea ce a mai rămas din familiile respective trebuie unificate și făcut de tratamente. Sunt foarte multe soluții de a face tratamente și trebuie puse aceste benzi pentru că albinele prin atingere își mai revin. Să știți că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărat și le spun totuși, că să le pară bine pentru că am făcut niște cantități de miere. Faptul că cunosc o meserie este mare lucru.Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele”, mai spune Tiberiu Korb.

În județul Hunedoara activează circa 1.000 de apicultori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. :)))))) deci exista un parazit. de unde stiu apicultorii ca e un parazit? pai spun chiar ei in articol: boala se manifesta ca dispare albina din lada. :)))))))) clar, e vorba de varroa jacobsoni. ma intreb oare cum transporta parazitul miile alea de albine din lada…

  2. Jacobsoni era copil pe lângă Destructor ,stimabililor apicultori !! Nu dau vina pe presă, deoarece ei nu au de unde stii ,ca actualul virus care face ravagii în stupinele netratate este Varooa Destructor ,nu Jacobsoni !!