G4Media.ro

Albania vrea să candideze la UE separat de Macedonia de Nord, care…

Sursa foto: Unsplash / Drini Drini

Albania vrea să candideze la UE separat de Macedonia de Nord, care continuă să se confrunte cu vetoul Bulgariei: „Albania nu mai poate aştepta până când doi vecini îşi rezolvă neînţelegerea”

Premierul albanez Edi Rama a declarat joi că ţara sa va solicita Uniunii Europene să îi accepte candidatura independent de cea a Macedoniei de Nord, care continuă să se confrunte cu vetoul Bulgariei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Macedonia de Nord şi Albania urmau să înceapă negocierile de aderare la UE la sfârşitul lui 2020, dar Bulgaria a blocat începerea oficială a demersului din cauza disputei istorice şi lingvistice cu macedonenii, iar UE a tratat grupat cererile de aderare ale celor două ţări.

Rama a afirmat că nu este optimist cu privire la perspectiva ca guvernul de la Sofia să îşi schimbe poziţia în viitorul apropiat. El a susţinut că „Albania nu mai poate aştepta până când doi vecini îşi rezolvă neînţelegerea” şi a adăugat că Tirana are relaţii bune cu ambele părţi.

„Direcţia noastră politică în această chestiune se va schimba complet”, a anunţat prim-ministrul cu ocazia prezentării unui sondaj de opinie la nivel naţional.

Cercetarea sociologică respectivă a arătat că 67% din albanezi doresc separarea traseului lor spre primirea în UE de cel al macedonenilor.

Macedonia de Nord s-a confruntat timp de decenii şi cu opoziţia din partea Greciei. În 2018, conducerea de la Skopje a acceptat în cele din urmă schimbarea numelui ţării, prin adăugarea precizării „de Nord” la numele de Macedonia, care desemnează şi o provincie istorică din nordul Greciei. Compromisul a permis aderarea la NATO în 2020 şi continuarea dialogului cu UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a susţinut săptămâna trecută că negocierile de aderare la UE trebuie să înceapă cât mai curând atât cu Albania, cât şi cu Macedonia de Nord, deoarece orice întârziere expune Balcanii Occidentali la influenţe din exterior.

Sursa foto: Unsplash / Drini Drini

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter