G4Media.ro

Albania votează duminică în alegeri legislative cruciale pentru aderarea sa la Uniunea…

Foto: Facebook Edi Rama/Sali Berisha

Albania votează duminică în alegeri legislative cruciale pentru aderarea sa la Uniunea Europeană / Confruntare între partidele lui Edi Rama (socialist) și Sali Berisha (dreapta)

Edi Rama ar putea candida pentru un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru, ceea ce ar fi fără precedent. Devenit șeful guvernului albanez în 2013, el a promis aderarea țării sale la Uniunea Europeană „până în 2030”, potrivit Rador Radio România.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Aproximativ 3,7 milioane de alegători albanezi au fost chemați la urne pentru a alege între premierul Edi Rama și o opoziție condusă de Sali Berisha, la fel de largă pe cât de hotărâtă să-l înlăture, duminică, 11 mai, într-un scrutin considerat crucial pentru visul european ale acestei mici țări din peninsula balcanică. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, a precizat un jurnalist de AFO și urmau să se închidă la ora 19:00.

Edi Rama, în vârstă de 60 de ani, lider al Partidului Socialist din 2005, a candidat pentru un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru, ceea ce ar fi fără precedent. Fost lider studențesc opus regimului comunist care a dominat țara timp de peste patru decenii, fost primar al Tiranei și fost ministru al Culturii, domnul Rama a devenit șef al guvernului în 2013. Principala sa carte: promisiunea de aderarea a țării sale la Uniunea Europeană (UE) „până în 2030”.

Opoziția îl acuză în mod regulat de legături cu crima organizată. El spune că este gata „să se retragă din viața politică, dacă cineva reușește să stabilească legăturile sale cu corupția sau cercurile criminale”.

Sali Berisha, în vârstă de 80 de ani, este o figură de dreapta. A fost primul președinte necomunist al Albaniei (1992-1997) și s-a aliat cu peste douăzeci de alte partide în speranța de a reuși împreună să-l înlăture de la putere pe Edi Rama. La fel ca președintele american Donald Trump, el promite un program „Marea Albanie” bazat pe redresarea economică și și-a asigurat serviciile unui consultant american pentru Partidul Republican, Chris LaCivita, pentru campania sa.

Declarat persona non grata în Statele Unite și Marea Britanie din cauza presupusei sale implicări în crimă organizată și corupție, Sali Berisha este urmărit penal și în Albania pentru „corupție pasivă a unui oficial superior”.

Cele două partide mari au făcut campanie electorală pe teme economice: pensii, salarii, infrastructură și chiar turism, un atu al țării mărginite la vest de Marea Adriatică. Pentru a câștiga și a menține puterea în următorii patru ani, este nevoie de majoritatea celor 140 de locuri din Kuvendi, Adunarea Națională.

De la căderea regimurilor comuniste (sfârșitul anului 1988 – începutul anului 1990), rezultatele au fost contestate sistematic de către perdanți și au dat naștere la acuzații de fraudă.

Peste 2.000 de observatori străini și albanezi au fost detașați, iar comunitatea internațională, în special, urmărește cu atenție aceste alegeri, care sunt văzute ca un test al bunei funcționări a unor instituții fragile după o campanie acrimonioasă. Viața politică albaneză este adesea marcată de excese verbale și o retorică incendiară.

Un proces fără probleme este cu atât mai important cu cât țara, de departe cea mai pro-europeană din regiune, a așteptat 13 ani între acordarea statutului de candidată la aderarea la Uniunea Europeană și deschiderea negocierilor în iulie 2022.

Duminică s-a adăugat o provocare, odată cu, pentru prima dată, votul diasporei stabilite în străinătate. Albania, unde salariile sunt mici, se confruntă, ca și în alte părți ale Balcanilor, cu un exod al locuitorilor săi în căutarea unor oportunități, în special a tinerilor și a persoanelor mai educate, către țări precum Germania și Italia. Conform datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), aproape 246.000 de albanezi care locuiesc în afara țării sunt înregistrați pentru a vota.

Buletinele lor de vot, livrate de transportatorul internațional DHL Group, cu care autoritățile au semnat un contract, trebuie returnate la secția de votare din orașele lor natale. La începutul acestei săptămâni, CEC a raportat întârzieri în unele locuri, iar presa națională a semnalat erori în livrarea corespondenței electorale.

Potrivit comisiei electorale, rezultatele primului partid vor fi publicate în termen de două zile de la alegeri. Aceasta se întâmplă chiar înainte de un summit al Comunității Politice Europene – o structură înființată în 2022 de către Cei 27 și care include 47 de țări europene, atât membre, cât și nemembre ale Uniunii Europene – care va avea loc pe 16 mai la Tirana, pentru a discuta în special despre securitate și creștere economică.

Sursa: LE MONDE / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează