G4Media.ro

Airbus a dezvoltat un senzor olfactiv inteligent care poate detecta bombe, viruși…

Airbus a dezvoltat un senzor olfactiv inteligent care poate detecta bombe, viruși și chiar celule canceroase

Compania constructoare de avioane Airbus, împreună cu startup-ul Koniku au dezvoltat un „nas inteligent”, care va fi folosit în interiorul aeronavelor și al aeroporturilor pentru detectarea pericolelor biologice și a amenințărilor de natură chimică și explozivă.

Dispozitivul de forma unei meduze folosește procesoare de silicon consolidate cu celule vii. Dispozitivul va transmite un semnal atunci când detectează compușii moleculari pe care a fost programat să îi detecteze, asemenea câinilor special antrenați.

„Am dezvoltat o tehnologie care este capabilă să simuleze mirosul; respiră aerul și îți spune practic ce conține.”, a transmis fondatorul Koniku, Ashiorenoya Agabi pentru Financial Times. „Ceea ce facem noi este să luăm celule biologice, fie celule HEK ( celule renale umane embrionare), fie astrocite (celule din creier) și le modificăm genetic pentru a căpăta receptori olfactivi”.

Sursa foto: airbus.com

Koniku a dezvăluit că tehnologia poate fi folositoare și în domeniul medicinei, deoarece dispozitivul poate detecta semne de cancer. „Te trezești de dimineață, sufli în dispozitivul nostru, iar noi analizăm starea ta de sănătate. Aceasta este una dintre viziunile noastre”, a spus Agabi.

Și această abilitate este inspirată tot de la cel mai bun prieten al omului. Un grup de cercetători de la Harvard Medical School dovedind faptul că un câine poate detecta cancerul de prostată.

Deși a fost gândit inițial pentru securitate, acest dispozitiv poate deveni extrem de util în contextul pandemiei, atât pentru protecția pasagerilor, cât și pentru a spori încrederea acestora odată cu reluarea zborurilor.

Companiile lucrează din anul 2017 la acest dispozitiv în speranța că vor obține o soluție care va schimba radical domeniul securității aeroportuare, iar spre sfârșitul anului vor începe primele teste în cadrul unor aeroporturi.

Sursa: engadget.com

Sursa foto: koniku.com

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. sa nu le instaleze la Kiseleff 10, ca aia sunt toti petarde