G4Media.ro

UPDATE Racheta europeană Ariane 6 decolează pentru prima dată

Sursa Foto: Space.com

UPDATE Racheta europeană Ariane 6 decolează pentru prima dată

Racheta Ariane 6 a decolat marți de pe rampa de lansare din Kourou, în Guyana Franceză, pentru zborul său inaugural, destinat să ofeere Europei un acces autonom la spațiu, potrivit unui jurnalist AFP.

Întârziată cu o oră din cauza unei probleme „minore” rezolvate dimineața, racheta de 56 de metri și-a aprins cele două propulsoare și motorul Vulcain al etajului principal la ora 16:00 (19:00 GMT), înainte de a se înălța pe cer senin și de a-și începe zborul de 2 ore, 51 de minute și 40 de secunde.

Anterior, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) s-a arătat optimistă înaintea lansării inaugurale a rachetei europene Ariane 6.

„Simt o gamă largă de emoţii pe măsură ce ne pregătim să avem un impact asupra istoriei europene, pentru viitorul Europei, pentru generaţiile de europeni”, a declarat marţi Josef Aschbacher, directorul general al ESA, într-o postare pe reţeaua socială X.

Noul lansator european a fost nevoit să aştepte 10 ani pentru lansarea sa inaugurală, după un proces de dezvoltare care s-a dovedit uneori dificil.

Vorbind la centrul spaţial european din Kourou, directorul ESA pentru Transport Spaţial Toni Tolker-Nielsen a declarat că era „96% încrezător şi 4% profund îngrozit”. „Am făcut tot ce trebuia să facem. Acum trebuie să lansăm”, a adăugat el.

După decolare, racheta de 56 de metri înălţime şi 540 de tone va zbura aproape trei ore. Lansatorul va transporta capsula spaţială Nyx Bikini a Exploration Company şi sateliţii OOV-Cube de la RapidCubes şi Curium One de la Planetary Transportation Systems.

Cu acest zbor inaugural, ESA îşi propune, de asemenea, să dea uitării criza care afectează în prezent sectorul lansatoarelor din Europa, care nu deţine în prezent niciun mijloc de a trimite sateliţi în spaţiu.

Ariane 6 este un proiect european. Treapta superioară a rachetei a fost construită la fabrica ArianeGroup din Bremen, iar treapta principală a fost realizată în oraşul francez Les Mureaux, la nord-vest de Paris.

„Acesta este doar primul pas, mai avem mult de lucru, dar ne concentrăm pe schimbarea viitorului ecosistemului european în transportul spaţial”, a spus Josef Aschbacher.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023.

Racheta Ariane 6 este destinată lansării în spaţiu a sateliţilor pentru clienţi comerciali şi publici şi este considerabil mai ieftină comparativ cu predecesoarea sa, notează DPA.

În 2015, compania spaţială privată americană SpaceX a inaugurat era călătoriilor spaţiale cu vehicule reutilizabile odată cu racheta Falcon 9.

Tolker-Nielson a declarat că următoarea rachetă care o va înlocui pe Ariane 6 va fi reutilizabilă, însă ESA intenţionează să utilizeze noul lansator cel puţin până la jumătatea anilor 2030.

Ultima rachetă Ariane 5 a decolat în spaţiu pentru ultima dată în urmă cu aproape un an. De atunci, cele 22 de ţări europene care sunt membre ale ESA nu au dispus de mijloace proprii pentru a lansa sateliţi mai mari în spaţiu.

În unele cazuri, ESA a apelat la rachetele Falcon 9 ale SpaceX.

În prezent, nu există lansatoare europene nici pentru sateliţii de dimensiuni mai mici. Prima lansare comercială a rachetei Vega C a ESA a eşuat, în decembrie 2022, iar de atunci a rămas la sol. Următoarea tentativă de decolare va avea loc în noiembrie.

Franţa şi Germania se numără printre cei mai importanţi susţinători financiari ai Ariane 6, celelalte 22 de ţări membre ESA contribuind la rândul la finanţarea proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...