G4Media.ro

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă că sunt din nou mine în…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă că sunt din nou mine în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Noi mine au fost plasate în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, a anunţat, vineri seara, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de lefigaro.fr, transmite News.ro.

Aflată sub controlul forţelor Moscovei din martie 2022, centrala, cea mai mare din Europa, a fost afectată de mai multe ori de întreruperi de energie electrică legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că o ameninţă. „Minele au fost relocate de-a lungul perimetrului centralei ZNPP”, a precizat AIEA, cu sediul la Viena, într-un comunicat.

Minele fuseseră îndepărtate în noiembrie, dar au fost reinstalate, ceea ce este „incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA”, potrivit comunicatului. Ele se află „într-o zonă (…) interzisă angajaţilor care operează centrala”, între gardul interior şi cel exterior al instalaţiei, potrivit AIEA. AIEA s-a plâns că agenţia încă nu are acces la mai multe părţi ale centralei.

La începutul acestei luni, Moscova a invocat motive de securitate pentru limitarea accesului. Tensiunile dintre Moscova şi Kiev pe această temă sunt recurente, iar AIEA acţionează ca mediator, asigurând în acelaşi timp securitatea sitului alături de ruşi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...