G4Media.ro

Aflat în vizită în Cuba, Lavrov critică dur „dominația” și „hegemonia” Statelor…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Aflat în vizită în Cuba, Lavrov critică dur „dominația” și „hegemonia” Statelor Unite

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat dur luni la Havana „dominaţia” şi „hegemonia” Statelor Unite şi a ţărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela şi Brazilia, relatează France Presse, transmite Agerpres.

„Realităţile unei lumi multipolare (…) provoacă o reacţie agresivă din partea Statelor Unite şi a altor ţări ale minorităţii mondiale, care doresc prin toate mijloacele să-şi păstreze dominaţia, hegemonia şi dictatul”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în timpul unei întâlniri cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez.

„Mijloacele folosite de reprezentanţii Statelor Unite şi ai altor ţări occidentale în acest scop nu includ diplomaţia, ci şantajul, ultimatumurile, ameninţările, folosirea forţei militare brute şi sancţiunile”, a denunţat el, potrivit discursului său publicat în limba rusă pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Cuba „ştie la prima mână ce este presiunea ilegală, un embargou total, pe care numai Statele Unite îl apără ca o linie de conduită legitimă”, a adăugat el.

Fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021) a întărit, în timpul mandatului său, embargoul american în vigoare împotriva Cubei din anii 1960.

La rândul său, Moscova face obiectul sancţiunilor occidentale consolidate de la ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Serghei Lavrov urmează să se întâlnească de asemenea cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel. El este aşteptat apoi în Venezuela şi Brazilia, unde urmează să participe la o reuniune a miniştrilor de externe din G20.

Aceasta este a doua vizită a lui Lavrov în insula comunistă în mai puţin de un an, notează AFP.

Cuba şi Rusia au devenit foarte apropiate de când preşedintele Diaz-Canel a vizitat Moscova la sfârşitul anului 2022, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Ca parte a apropierii lor, cele două ţări au semnat mai multe acorduri de cooperare economică, în timp ce înalţi responsabili cubanezi şi ruşi şi-au înmulţit vizitele în cele două ţări.

Această apropiere de Moscova vine în timp ce Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii treizeci de ani.

În timpul vizitei sale din aprilie, Lavrov a mulţumit Cubei pentru „înţelegerea” sa cu privire la războiul din Ucraina. Havana, care a cerut o soluţie negociată a conflictului, nu a condamnat niciodată ofensiva rusă.

După informaţii în presă despre recrutarea de cubanezi pentru a participa la război în Ucraina, guvernul a anunţat în septembrie arestarea a 17 persoane pentru presupusă legătură cu o reţea de traficanţi care operează din Rusia.

De atunci nu au fost comunicate informaţii oficiale cu privire la continuarea anchetei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Ce frumos descrie javrov Rusia, o țară un pic mai sus de Cuba.

 2. „Avem boală pe hegemonia SUA, așa că ne-am apucat să omorâm ucraineni și să le furăm teritorii”

 3. hegemonia USA cu Michael Jackson cu „Mc’Donalds” „KFC” cu Hollywood cu MTV cu „iphone” cu „video games” …
  VS
  prietenia orcilor = MOARTE, pe care ucrainenii o simt cel mai bine

  • binenteles am uitat la hegemonia SUA de afliatii UE, cu universtitatile cu masinile cu statiunile , pe care copiii orcilor „lavrovieni” le frecventeaza

 4. Lavrov vrea sa reincalzeasca ciorba cubaneza care intre timp s-a stricat.

 5. Ăsta plânge după vremea lui Hrușciov, atunci când cubanii erau cu rușii și rușii cu banii. 😁