G4Media.ro

Afganistan: ONU promite că va rămâne în țară, în ciuda modificărilor politice.…

Afganistan: ONU promite că va rămâne în țară, în ciuda modificărilor politice. Peste 70.500 de persoane, evacuate de la 14 august până în prezent

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), António Guterres, a transmis că ONU va rămâne în Afganistan în ciuda schimbării politice.

„Rămânem în ţară şi vom continua să rămânem şi să facem tot ce putem, atât pentru siguranţa personalului, cât şi pentru a sprijini poporul afgan care a suferit atât de mult”, a scris Guterres într-o postare pe Twitter.

Mai multe organizaţii caritabile, precum Médecins Sans Frontières, au spus de asemenea că plănuiesc să continue să lucreze în Afganistan în urma preluării puterii de către talibani.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor respecta termenul limită de 31 august pentru evacuare, deşi au fost făcute numeroase apeluri privind o prelungire a datei stabilite împreună cu talibanii anterior preluării de către aceştia a controlului asupra ţării. Militanţii islamiști s-au opus ideii de prelungire a termenului.

Ritmul evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, singurul funcţional în prezent în ţară, a fost accelerat, cu aproximativ 12.000 de oameni părăsind Afganistanul în 12 ore, marţi, conform Casei Albe. Circa 6.400 au fost evacuaţi cu avioane militare americane, în timp ce zborurile aliaţilor au dus restul.

În total, SUA au evacuat şi sprijinit spre relocare 70.700 de oameni, începând cu 14 august. Cele mai multe state au recunoscut că nu va fi posibilă evacuarea tuturor celor eligibili înainte de retragerea SUA, din 31 august.

Sursa foto: UNICEF

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter