G4Media.ro

ADVERTORIAL Eugen Tomac, președintele PMP: Avem obligația să dăm țării o majoritate…

ADVERTORIAL Eugen Tomac, președintele PMP: Avem obligația să dăm țării o majoritate și un guvern capabil să fructifice oportunitățile pe care ni le oferă viața în această perioadă de criză. Suntem condamnați să facem ceva!

Eugen Tomac este președintele PMP și deschide lista în București la Camera Deputaților.

Noul Guvern care va fi instalat după alegerile generale din 6 decembrie va avea o misiune extrem de complexă în condițiile crizei sanitare, cu efectele economice și sociale asociate. Care trebuie să fie, în opinia dumneavoastră, prioritățile viitorului Guvern?
Eugen Tomac: Eu cred cu tărie – și pentru asta milităm – că, dincolo de declarații politice, există niște așteptări din partea cetățenilor și avem obligația să dăm țării o majoritate și un guvern capabil să fructifice oportunitățile pe care ni le oferă viața în această perioadă de criză.

Aceste priorități trebuie setate pe tot ceea ce a stabilit și Uniunea Europeană, pentru că, dacă nu ne vom construi un program de guvernare pliat pe prioritățile Uniunii Europene pentru a putea atrage cât mai mulți bani în următoarea perioadă și bineînțeles pentru a reforma statul, depolitiza Sănătatea, depolitiza Educația, nu vom reuși să facem progrese – nici cu USR, nici fără USR, nici cu UDMR, nici fără UDMR.

Cred că țintele noastre trebuie să fie axate pe prioritățile pentru țară, pentru că, dacă nu vom reuși să salvăm locurile de muncă, să creăm noi locuri de muncă, să le dăm românilor perspectiva că există soluții pentru a ieși rapid din criza în care intrăm, va fi foarte complicat. Acestea sunt prioritățile și aici ne vedem noi, cei din PMP, alături de o echipă capabilă să răspundă acestor cerințe care sunt obligatorii. Suntem condamnați să facem ceva!

Cum va arăta configurația politică a viitorului Guvern? Care sunt variantele avute în calcul privind o eventuală participare a PMP la guvernare?
Eugen Tomac: PMP este pregătit să stea la masă cu oricine pentru discuții privind constituirea unei majorități de guvernare, în afară de PSD. PMP şi PNL sunt în aceeaşi familie politică, facem parte din Partidul Popular European (PPE). Există multe elemente comune, dar în mod clar, pentru a face un pas spre guvernare, trebuie să pornim de la un program care să răspundă nevoilor românilor și să fie aliniat priorităților țării noastre.

În ceea ce priveşte USR, am văzut că au preluat proiectul nostru cu 300 de parlamentari. Chiar dacă, timp de patru ani de zile, USR nu a depus nicio inţiativă în acest sens în Parlament, e bine că măcar acum, în campanie electorală, şi-au adus aminte că există o aşteptare din partea românilor. Există multe lucruri care ne apropie de USR, însă există o chestiune care ne separă fundamental: abordarea extrem de agresivă a USR în ceea ce priveşte credinţa.

Cred că USR trebuie să renunţe la această abordare pe care în România am mai întâlnit-o doar în anii lui Gheorghiu-Dej în ceea ce priveşte prigoana celor care îşi manifestă deschis, fără să ofenseze pe nimeni, ataşamentul faţă de propria credinţă. Eu tolerez orice punct de vedere, orice convingere politică sau abordare legată de spiritualitate, dar mă simt lezat atunci când cineva încearcă să imprime un nou mod de gândire. Cred că este o abordare la care trebuie USR trebuie să renunţe.

În cazul în care veți fi invitați să participați la guvernare după alegeri, ce elemente de programul PMP țineți neaparat să includeți în programul noului Executiv?
Eugen Tomac: Dincolo de țintele noastre referitoare la gestionarea crizei, vom solicita înființarea a două ministere noi în Guvernul României: Ministerul pentru Inovare, Digitalizare și Inteligență artificială – pentru că este important să fructificăm oportunitățile oferite de noile tehnologii; și Ministerul pentru relația cu R. Moldova, care trebuia înființat demult.

Relația cu românii de peste Prut este mai mult decât importantă, este o datorie pe care statul român o are față de cei care sunt, în fapt, parte a națiunii române. Ne-am dori, de asemenea, alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate și a 1,5% din PIB pentru Cultură. În același timp, ne dorim să facem parte dintr-o majoritate parlamentară care să își asume, fără ezitare, reducerea la 300 a numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale și alegerea primarului în două tururi e scrutin.

Un procent copleșitor al românilor, e vorba de aproximativ 90%, își doresc eliminarea pensiilor speciale. Zilele trecute, PSD și USR au făcut o adevărată întrecere de declarații, urmate de demisii, încercând să îi convingă pe alegători că sunt cei mai înflăcărați adepți ai acestei cauze. Ce demersuri a făcut PMP pentru eliminarea pensiilor speciale?
Eugen Tomac: A-i minți pe români cu gesturi de fațadă este profund greșit și rușinos. Demisiile din Parlament nu atrag neapărat pierderea pensiilor speciale, iar PSD și USR știu foarte bine acest lucru. Ce așteaptă cu adevărat românii să vadă este voința politicienilor de a le respecta drepturile și interesele. Pensiile speciale sunt furt, prin urmare acestea trebuie eliminate.

Reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost votată de peste 7 milioane de români, prin urmare voința lor trebuie să devină lege. În cazul ambelor proiecte e nevoie doar de un vot în Parlament. PMP a depus în Parlament inițiative legislative pe cele două teme majore și cere să fie supuse la vot și în Camera Deputaților. În Senat au fost adoptate deja. Dacă există voință astăzi, zilele următoare aceste două proiecte de lege pot fi votate la distanță. Așa demonstrăm că știm să ne respectăm cetățenii și angajamentele față de ei.

Situația financiară a României este una dificilă. Pentru 2020, există un risc real să ajungem la un deficit de 10% din PIB și la o contracţie de 5% din PIB. Şi nici 2021 nu se anunţă cu mult mai grozav. Cum va reuși țara noastră să finanțeze prioritățile despre care ați vorbit?
Eugen Tomac: Avem o țară cu resurse și bani mulți. De ce nu reușim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiți continuu și nimeni nu face nimic. Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puțini bani pentru pensii, sănătate și școală. O altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administrația publică, din companiile de stat sau alte entități publice cu bugete mari.

Acestea își permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparență. Și nu in ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunitățile locale, cât și de către guvern fără ca nimeni să știe dacă acestea sunt cu adevărat necesare. Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! PMP a identificat câteva soluții spre a opri risipa banilor publici: utilizarea inteligenței artificiale în colectarea taxelor; transparență totală în administrație; filtru pentru împrumuturile publice. Aceste trei măsuri pot fi un vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici.

Notă: Articol susținut de Partidul Mișcarea Populară

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sunteți condamnați să faceți ceva! Adică ce știți voi să faceți mai bine: să furați de la gura vulgului.

 2. Sunteti condamnati sa o puneti pe EBA pe liste? Grea pedeapsa aveti…

 3. Toata simpatia pentru cuvintele domnului Tomac , dar chiar nu sunteti condamnati sa faceti asta, sunteti doar obligati de propriile dumnevoastra afirmatii si cumva si de ceea ce se intimpla in jurul nostru , ba chiar in interaga lume . Pozitionarea d-voastra este corect politica si ajungeti cu semnalele politice ce le dati chiar acolo de unde doriti sa aduceti la vot pe cei ce va simpatizeaza . Este foarte bine ca nu lasati PSD sa adune intreaga populatie ce simpatizeza actiunile bisericesti , dar faceti asta foarte subtil , fara a prezenta o atitudine de forta . Pe de alta parte aveti si aduceti in fata publicului niste personalitati cunoscute ce si-au expus public , deja, dorinta de europenizare totala a tarii .Transparenta totala (un cuvint atoit de drag mie ) face ea parte din nevoia de democratizare a tarii impreuna cu digitalizarea tuturor institutiilor ce apartin statului . daca reusiti sa treceti pragul veti guverna impreuna cu USRPȘUS si PNL si deja v-ati concentrat fiecare pe o anumita zona de intelegere a votantilor de dreapta – acoperiti impreuna (cei trei ) mai toate punctele emotiilor sensibile din societate . Dupa anuntul cu numarul celor care au votat deja , din prim zi de vot in diaspora , veti cam stii pe craca stati .

 4. Lasă tolomacule ca nu prinzi tu furi din bugetul statului ca nu faci nici 4%. PNL a împrumutat 100 de miliarde de euro si trebuie să fure singur.

 5. „Suntem condamnați să facem ceva!”
  Vreti aceasta atitudine de la conducerea tarii? Sa fie dezgustati de faptul ca trebuie sa faca ceva?

  Se vede ca PMP e partid de profitori.

 6. In traducere libera: Trebuie numaidecat sa ajungem la butoane si sa nu ratam oportunitatile unice de a pune mana pe bani din aceasta perioada de pandemie. Ca doar nu vom face ceva pentru tara asta. Intai sa ne imbogatim.
  Nu v-ar mai muri multi inainte de cabotini.

 7. M-ai are bani, plateste caș sau merge și pe datorie? 🤪

 8. Eu nu mai înțeleg….. păi, dacă nu intri în Sparlament, cum mai faci tu o majoritate în sparlament?!!!!

 9. Bai Tomac, fii atent aici:
  Noi, poporul, suntem condamnati sa va suportam asa cum sunteti: needucati, aroganti, hoti si mincinosi! Si genocidari, avand in vedere ca romanii mor cu zile in spitale suprainfectate construite acum 50-60 de ani!

 10. Ce se-ntampla? Dom’ Tomac trebuie mai intai si de toate sa va descotorisiti de greaua mostenire basesciana, udrista, de eba si alti foarte tinere sperante peempiste, pedeliste sau pediste, care nu au vreo experienta valabila in lumea reala. va credeti un creativ,un intuitiv in politica asta populara, dar sincer NU puteti, nu aveti inca dimensiunea unui partid de dreapta serios, cu oameni seriosi, si angajati in politica numai si numai cu gandul la semenii lor. vrem multe e drept, dar altfel nu se poate. ne-am saturat de lichele, de figuri caragialesti, de agamitza sau de coana Zoitica, de livolutie, de dat la rasboiu’ de scrisorici sau biletele pierdute, de Ebaaa de Udrea si nu in ultimul rand de europarlamentarul, cica in comisia de aparare a parlamentului european, vesnic sub influenta unui whisky cumparat cu reduceri de la dutyfree si cu un limbaj si comportament de ce lasa mult de dorit. multe succesuri, nene Iancule!

 11. „imi place credinta PMP” e plina de munciuna, de manipulare, de injuraturi la adresa USR+, in frunte cu al vostru marinar

  cat despre treaba cu 300, basescu nu a vrut sa o bage in consitutie, si este documentata smecheria lui

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.