G4Media.ro

Adriana Pistol: Se discută la nivel european ca certificatul de vaccinare pentru…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adriana Pistol: Se discută la nivel european ca certificatul de vaccinare pentru doza booster să fie valabil până în iunie 2023

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol a declarat, vineri seara, într-o conferință de presă, că se discută ca certificatul de vaccinare cu doza booster să fie valabil până în iunie 2023, iar România, ca stat membru, va adopta termenul decis la nivelul Uniunii Europene.

„Ministerul Sănătăţii şi-a asumat să preia toate observaţiile pe care Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ le avea. Ca atare, în cursul acestei zile am lucrat pentru a implementa aceste observaţii, astfel încât să avem garanţia unui act normativ care să ofere claritate şi garanţia că toate ministerele şi instituţiile care au atribuţii în implementarea acestor ordonanţe pot să o facă în mod clar şi explicit”, a explicat, vineri seară, Adriana Pistol, după ce Guvernul a trimis forma finală a OUG privind certificatul COVID şi forma finală a OUG privind PLF.

Adriana Pistol a prezent prevederile ordonanței de urgență privind certificatul digital de călătorie în UE.

„La trecerea prin vama românească, orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene dacă vine din spațiul european: fie test PCR valabil 72 ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile, fie un certificat de vaccinare. Dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, certificatul trebuie să fie în termenul de valabilitate de 270 de zile. Pentru doza booster, noi am stabilit o valabilitate până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată după decizia UE. La nivel european se discută ca valabilitatea să fie până în iunie 2023, și noi, ca stat membru, vom adopta termenul prevăzut în această decizie”, a precizat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a menționat că cetățenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru UE trebuie să știe că există posibilitatea ca la graniță să le fie verificat certificatul de vaccinare și trebuie să se asigure că acesta este în termenul de valabilitate.

„Această ordonanță nu are niciun fel de impact și nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, de testare sau de trecere prin boală care este solicitat pentru desfășurarea diverselor activități pe teritoriul național. Aici nimic nu se schimbă”, a subliniat Adriana Pistol.

Întrebată dacă există un orizont de timp ca doza booster să fie obligatorie în interior, Adriana Pistol a declarat: „Noi nu am luat în calcul această opțiune. Eu personal nu consider oportună această opțiune, nu pentru că necesitatea boosterului nu ar exista. Preferăm să recomandăm mai ales celor din grupuri vulnerabile să facă acest booster pentru că există șansa nefericită cu ghilimele de rigoare să facă o formă severă de boală care să ducă chiar la deces.”

Citește și

Comisia Europeană propune prelungirea certificatului digital pentru călătoriile în UE cu încă un an

Guvernul a eliminat din OUG privind certificatul digital un articol contestat de partidul de extremă dreapta AUR pe motiv că poate restrânge libertăți fundamentale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Adica pe viata.

    • Da, adica il tot prelungesc cate un an. Daca il si acceptam daca suntem prosti, putem sa le blocam totul in UE. N-o sa ramana asa.

  2. S-a demontat povestea proapgandistilor anti vaxx si a negationistilor covid care se dadeau cu fundul de pamant ca se introduce certificatul, ca e pericol, ca noaptea ca hotii, ca activitatile nu stiu ce ascund si celelalte aiureli de speriat lumea. Iar au ramas fara obiectul muncii si extremistii care vor sa speculeze orice poveste lansata de propaganda ca sa faca diversiuni.

    • S-a umezit tot dragy cand a aflat ca i se prelungeste valabilitatea la crotal inca un an.

    • Ce spun eu și ce înțelegeți dvs. Ca de obicei, nimic. Bine, la dvs acolo în cavernă, nu va afectează certificatul deci va permiteți să spuneți orice aiureală.

    • Draggy, tocmai ca s-a adeverit, nazista Ursula tot vrea sa prelungeasca rahatul. Eu nu-mi fac niciun certificat, prefer revolutie.

  3. Dreptul oricărui cetățean roman de a se întoarce pe teritoriul național nu poate fi condiționat de un act administrativ.
    Ma mir ca diasporenii care manifestau în fata ambasadelor în 2014 ca nu pot vota din cauza autorităților sau în 10 august 2018 ne se revolta acum de absurditatea acestui act normativ.

    • Pai o sa venim. Fara certificat prin toata rahata de UE, sa ne ia boii de la bicicleta cu rahatul lor de certificat, eu nu-mi fac. Niciodata.

  4. Diversiune se face provaxx. I-auzi,se discuta… Au vazut ca oamenii nu mai pun botul pt doza n+1 la intervale atat de scurte si acu,dusi cu zaharelul=faceti voi vaxxul ca „se discuta”. Imunitatea nu „se discuta”. Pana acu parca scadea vertiginos incepand cu luna3,acu lyngim pana in 2023. E limpede ca vaccinarea si tertificatul nu tintesc protectia sanatatii ,ci interese financiare. Isi dau singuri arama pe fata.

    • E ilogic ce spuneti, daca ar fi interese financiare la mijloc, l-ar promova, nu s-ar discuta. Adevarul e ca nimic nu s-a stiut de la inceput si nu a fost stabilit in vreun fel. Mai putin in mintea unora care tot raman surprinsi cand se schimba realitatea in care cred ei si trebuie sa schimbe si ei narativul.

    • @Droggy, tu ești incoerent(a), inconsecvent(a), fals(a). Un personaj odios, care flutura stindardul obedienței sub pretextul facerii de bine ( impusa cu forța).
      Nu mai comenta aiurea. Lumea a înțeles că certificatul nu are nimic de-a face cu răspândirea virusului. Și-au „promovat” până acum „grija” și când au văzut că nu mai prinde au schimbat strategia. @Miha are dreptate: când se dorea ca termenul pentru booster sa fie mai mic, pentru a introduce doza 4, nu și-au bazat afirmațiile pe același „studii” pe baza cărora acum îi prelungesc valabilitatea ? Deciziile luate arată că nu sunt bazate pe nimic științific. Ele urmăresc anumite interese meschine. Unele țin de industria farma ( profit ), iar altele de politic ( o motivare a tuturor acțiunilor întreprinse în această perioadă prin care sa evite justiția )

  5. Masca reprezinta singurul mod prin care nu poti raspandi virusul, poti fi vaccinat si cu 100 de doze ca tot iei Covid si îl răspândești la fel ca unul nevaccinat, vaccinul te ajuta sa nu faci o forma nasoala, atat! Certificatul ala reprezinta o aberatie sinistra!!!

    • Expertule 😂😂😂

    • Vaccinarea trebuie să fie alegere atâta timp cât riscul este doar al celui vaccinat. Vaccinul este preferabil pentru cei cu probleme de sănătate ca să nu dezvolte forme grave. Certificatul este o distopie medicală.

  6. De ce il bagati? In Romania sa nu se intre cu niciun rahat de certificat nazist, sa si-l bage Ursula in fund. Eu nu imi fac niciun rahat de certificat. Punct.

  7. Pe nazista Ursula o mananca in fund daca nu scoate rahaturile urgent. Prevad in UE niste blocaje mai ceva ca-n Canada. Asa, cand sunt alegerile prin Franta. 🤣

  8. Deci nu are legatura cu boala. Ne am dat seama, de aia nu l vom accepta.