G4Media.ro

Actrița și regizoarea Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural / Este…

Sursa Foto: Facebook/ Alina Serban

Actrița și regizoarea Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural / Este prima artistă romă care primește această distincție

Actrița și regizoarea romă Alina Șerban va fi decorată, miercuri, cu Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler de către ministrul culturii, Raluca Turcan, și de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18 la Teatrul Național București.

După decorare, Alina Șerban va juca în spectacolul ei autobiografic ”Cel mai bun copil din lume”, cu care a devenit prima regizoare romă al cărui spectacol a intrat în repertoriul permanent al TNB.

”Simt că onoarea și valoarea acestui moment nu-mi aparține doar mie, o dedic tuturor celor nu au iesit ‘castigatori la cărțile vieții’, care au simțit ca nu aparțin, ca nu se vor descurca, ca eticheta pusă în frunte le este și sentința. Pentru aceia care nu-și își permit sa viseze ca pot ajunge cineva. Știu că a fi artist este adesea considerat un lux menit pentru cei privilegiați, dar cred că fiecare persoană merită șansa de a-și urma pasiunea și de a-și împlini potențialul. Si cred cu tarie, in acessul la cultura pentru toti oamenii indiferent de etnie si posibilitati materiale”, a declarat Alina Șerban pentru G4Media.ro

Potrivit organizatorilor, Alina Șerban este prima actriță romă care va primi aceasta distincție.

Alina Şerban este actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru și film din România.

În decembrie 2021, cu cel de-al doilea scurtmetraj, „Eu contez,” Alina a câștigat cel mai mare premiu la Torino Short Film Market.

De patru ori premiată „Cea mai bună actriță” pentru rolul lui Ali din filmul „Gipsy Queen,” Alina Șerban este câştigătoare a Premiului pentru cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 și are o nominalizare la Premiile Academiei Germane de Film.

A reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Cannes, în 2018, cu rolul din pelicula „Singură la nunta mea,” rol pentru care a primit numeroase premii.

Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina a trecut prin sărăcie extremă, discriminare, apoi a fost în sistemul de protecție a copilului. A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch și a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom și de 12 ani foloseşte arta pentru a genera schimbarea socială şi a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare.

Alina Șerban și-a făcut debutul cu scurtmetrajul „Bilet de iertare” – primul proiect de film despre sclavia romilor, prezentat din perspectivă romă. „Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA și este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...