G4Media.ro

Activistul de mediu Alex Găvan avertizează că legea privind Centura Verde Bucureşti-Ilfov…

foto: Platforma civică Împreună pentru Centura Verde

Activistul de mediu Alex Găvan avertizează că legea privind Centura Verde Bucureşti-Ilfov e pe cale să fie viciată de potenţiale amendamente toxice / PSD, singurul partid care nu a semnat inițiativa

Alex Găvan, alpinist de altitudine şi activist de mediu, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii privind Centura Verde Bucureşti – Ilfov, a avertizat luni că iniţiativa ”este pe cale să fie viciată de potenţiale amendamente toxice şi de lipsa de asumare a unor politicieni”, transmite News.ro. El a calificat drept ”real şi îngrijorător” potenţialul pentru amendamente toxice care să modifice forma deja agreată cu Ministerul Mediului.

El îi îndeamnă pe toţi cei care îşi doresc aer curat în Bucureşti şi împrejurimi să îşi exprime susţinerea faţă de proiectul de lege convenit cu ministerul prin mailuri transmise Comisiei de mediu a Camerei Deputaţilor şi individual membrilor comisiei şi, de asemenea, să transmită un mesaj similar, precum şi invitaţia de a semna Memorandum-ul pentru Aer Curat preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis şi preşedintelui PSD, premierul Marcel Ciolacu, PSD fiind singurul partid care nu a semnat documentul.

”Din păcate, iniţiativa este pe cale să fie viciată de potenţiale amendamente toxice şi de lipsa de asumare a unor politicieni. Pentru a evita asta, iată despre ce este vorba şi despre cum poţi tu contribui concret. Piatra de temelie a creării Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov o reprezintă proiectul de lege transmis către Parlament pe 12 aprilie 2023, de către Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde. CENTURA VERDE BUCUREŞTI-ILFOV reprezintă un PROIECT DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, ce presupune, ca parte a unei soluţii sistemice, şi o semnificativă componentă de mediu. În contextul poluării dramatice din Bucureşti şi al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, zeci de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice reunite sub umbrela acestei platforme solicită, prin acest proiect, punerea sub protecţie a întregii vegetaţii forestiere a Ilfovului”, scrie Găvan.

Pe 26 iunie, proiectul fost adoptat de Senat cu unanimitate de voturi. Anterior, a obţinut unanimitate şi la toate comisiile de profil.

Acum, proiectul de lege se află spre dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional. A primit deja aviz favorabil, tot cu unanimitate, din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

”După o primă amânare, săptămana trecută proiectul a ajuns la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor. Forma cu care Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde s-a prezentat în comisie este cea construită şi agreată împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Amendamentele au fost dezbătute şi votate separat, punct cu punct, fiecare cu unanimitate. Pentru raportul comisiei, element care influenţează esenţial votul în plen care se va întâmpla, în curând, în Camera Deputaţilor, s-a cerut amânarea cu o săptămână, urmand să fie întocmit la şedinţa care va avea loc marţi, 14 noiembrie, ora 12”, relatează Alex Găvan.

El subliniază că este fundamental să fie luate în calcul nteresul public şi nu interese speciale, avertizând că ”potenţialul pentru amendamente toxice care să modifice forma deja agreată cu ministerul este real şi îngrijorător”.

”Centura Verde Bucureşti-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă acum nu îl tratăm cu maximă prioritate şi seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic şi etic înmiit. Împrejurări excepţionale, precum cea în care ne aflăm acum, cer acţiuni şi măsuri excepţionale, cer viziune excepţională şi îndrăzneală excepţională. Şi etică excepţională. Iar toate astea se pot face doar însufleţiţi de o dragoste excepţională”, conchide Găvan.

Ce înseamnă Cetura verde. Proiectul prevede punerea sub protecție a pădurilor rămase în Ilfov, împăduriri și deschiderea pădurii către oameni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...