G4Media.ro

Acord între Guyana și Venezuela „să nu folosească forţa una împotriva celeilalte”…

Captura Google Maps

Acord între Guyana și Venezuela „să nu folosească forţa una împotriva celeilalte” în conflictul revendicării unui teritoriu bogat în petrol

Guyana şi Venezuela au convenit să nu „folosească forţa una împotriva celeilalte”, au anunţat ele într-o declaraţie comună joi, după o întâlnire pentru a dezamorsa tensiunile din jurul diferendului lor privind Essequibo, un teritoriu bogat în petrol pe care cele două ţări şi-l dispută, notează AFP, citată de Agerpres.

„Guyana şi Venezuela convin să nu se ameninţe ori să folosească forţa una împotriva celeilalte sub niciun pretext”, potrivit declaraţiei comune citite presei după întâlnirea dintre preşedinţii Guyanei, Irfaan Ali, şi Venezuelei, Nicolas Maduro, din Saint Vincent şi Grenadinele.

Venezuela revendică de zeci de ani Essequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 kilometri pătraţi reprezentând mai mult de două treimi din Guyana şi unde trăiesc 125.000 de persoane, o cincime din populaţia sa. Insistenţele sale au devenit mai presante de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil in 2015.

Analiştii consideră, însă, că retorica naţionalistă a puterii venezuelene asupra Essequibo şi referendumul organizat recent prin care se cere anexarea la Venezuela sunt o tentativă de manipulare politică a preşedintelui Maduro cu mai puţin de un an înaintea prezidenţialelor din 2024 la care vizează al treilea mandat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...