G4Media.ro

Accept: Șase Raportori ONU critică România pentru eliminarea educației sexuale și educației…

Accept: Șase Raportori ONU critică România pentru eliminarea educației sexuale și educației despre gen și identitate de gen

Șase Raportori speciali ai Organizației Națiunilor Unite au solicitat Guvernului României să dea explicații la Geneva despre asigurarea educației pe tema egalității și identității de gen în școli și univeristăți, dar și pe tema accesului elevilor la educație sexuală comprehensivă pentru copii, adolescenți și tineri, se arată într-un comunicat al Asociației Accept, care luptă pentru drepturile minorităților.

Potrivit sursei citate, clarificările sunt cerute în contextul în care Parlamentul României a adoptat doua propuneri legislative controversate: prima elimină prevederile privind accesul la educație sexuală din Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului Nr. 272/2004, iar a doua interzice discuțiile despre gen și identitate de gen în școli, licee, universități și programe de formare profesioală.

La acest moment, prima propunere legislativă a fost transmisă Senatului spre reexaminare de către Președintele României, iar a doua va fi discutată pentru a treia oară într-o ședință închisă a Curții Constituționale în data de 18 noiembrie.

”Interpelarea transmisă Guvernului Orban accentuează faptul că ambele propuneri au consecințe extrem de grave în educație, în condițiile în care sarcinile la adolescente, infecțiile cu transmitere sexuală, discriminarea și violența bazată pe gen, dar și stigmatizarea și marginalizarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender rămâne la un nivel ridicat. Mai mult, poziția Raportorilor ONU demnostrează că aceste prevederi încalcă drepturile femeilor și persoanelor transgender și angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția de la Istanbul”, se arată în comunicatul Accept.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul că Proiectele de lege propuse sunt incompatibile cu principiul non-discriminării coroborat cu dreptul la educație și dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală care poate fi atins, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, prin refuzul accesului la informare și educație. Mai mult, suntem îngrijorați și de faptul că sancționarea oricărei persoane care predă despre gen, egalitatea de gen și identitatea de gen pare să reprezinte o încălcare nejustificată a drepturilor sale la libertatea de opinie și de exprimare, precum și a libertății sale academice”, scriu raportorii ONU, citați de Accept.

 • „Ne îngrijorează faptul că, dacă ar fi adoptate, proiectele de lege ar încălca nu numai o serie de dispoziții din Constituția României, enumerate mai sus, ci și principiile internaționale ale drepturilor omului.”

Potrivit comunicatului Accept, Raportorii ONU cer Guvernului Orban să explice măsurile luate pentru a se asigura că toate persoanele și grupurile au acces la educație sexuală comprehensivă, inclusiv informații non-discriminatorii, bazate pe dovezi exacte din punct de vedere științific și adecvate vârstei, cu privire la toate aspectele sănătății sexuale și reproductive, inclusiv diversitatea identităților sau expresiilor de gen.

De asemenea, solicită guvernului să furnizeze informații cu privire la măsurile luate pentru a proteja persoanele trans împotriva violenței și discriminării în instituțiile educaționale, inclusiv împotriva bullying-ului, hărțuirii, stigmatizării și ostracizării.

„Comitetul pentru Drepturile Copilului a recunoscut faptul că adolescenții transgender se confruntă cu persecuții, inclusiv abuzuri și violență, stigmatizare, discriminare, agresiune, excludere de la educație și formare, precum și lipsa sprijinului familial și social sau a accesului la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă și informații. În cazuri extreme, aceștia se confruntă cu agresiuni sexuale, violuri și chiar decese”, motivează Raportorii ONU intervenția lor.

„Intervenția Raportorilor ONU arată cât de grav este derapajul legislativ al Parlamentului României. Ura față de persoane transgender, femei și accesul la informații corecte, științifice, despre sănătate și sexualitate determină un grup restrâns de parlamentari să facă asemenea propuneri legislative, înghițite pe nemestecate de majoritatea parlamentarilor, dezinteresați de situația femeilor și a persoanelor transgender. Curtea Constituțională, Președintele României și Parlamentul au obligația să respingă ambele propuneri legislative și să repare acest derapaj”, a declarat Teodora Roseti, Directoare Executivă, Asociația ACCEPT.

Semnatarii au solicitat Guvernului să transmită îngrijorările lor la CCR. Aceștia sunt:

 • Koumbou Boly Barry, Raportor special pentru dreptul la educație
 • Irene Khan, Raportor special privind promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare
 • Tlaleng Mofokeng, Raportor special privind dreptul oricărei persoane la accesul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală pe care îl poate atinge
 • Victor Madrigal-Borloz, Expert independent privind protecția împotriva violenței și discriminării bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen
 • Dubravka Simonovic, Raportor special privind violența împotriva femeilor, cauzele și consecințele acesteia
 • Elizabeth Broderick, Președinte-raportor al Grupului de Lucru pentru discriminarea femeilor și fetelor

Reamintim faptul că organizațiile de studenți, lumea academică, asociațiile pentru drepturile femeilor și pentru drepturi LGBTI din România, alături de societatea civilă de drepturile omului din țară și din Europa, au intervenit în fața Curții Constituționale pentru a susține sesizarea de neconstituționalitate realizată de Președintele României referitoare la interzicerea educației despre gen, egalitate de gen și identitate de gen în România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Nicio zi fara articole despre lgbt!

 2. Daca ne impune sanctiuni ONU, ce-o sa ne facem? Sper ca Ciolos e pe faza, meseria lui e sa ii intarate pe oricare vrea sa sanctioneze Romania.

  • Pe tine te f**e tot PSD-ul, esti sluga lor.

 3. Bah,nu se poate sa te iubesti fara patalama,ai nevoie acolo sa ai adeverinta de iubit,altfel nu existi.In curand daca vrei sa te joci cu prietenii pe PS4,te duci frumos la stat sa iei adeverinta si bani de la platiotorii de taxe,sa te joci in liniste si consens.CE, SUNTETI PESEPATRUFOBI??
  In Belarus ala a scos tancurile pe strada,UE s-a uitat cu un ochi la petrolul rusesc cu altul la aia batuti pe strada,dupa care a dat o ordonanta ceva anti-rasism,lgbt etc,sa se simta bine,ca putin le pasa alora din Belarus.
  Apropos ONU,in Nigeria e sclavi taticule.Se mai si mananca,acolo s-a facut ceva?

 4. Cum ziceau toate grasutele feministe pe facebushi: nuuuuu, nu e vorba despre lgbt aici, este vorba despre educatia sexuala, sa nu mai fie copiii needucati, nespalati, sa se inmulteasca fara numaaar, ca in Africa. Si te certai cu ele, cu grasutele feministe, le explicai: este despre lgbt, nu are nici o treaba cu „educatia sexuala”. La noi se fac avorturi la greu, ne scade populatia, ai tarațe ib capau? Asadar, macar acum au dat arama pe fatza.

 5. Mai lasati-ne in plm cu lgbt-ul, ca ne-am plictisit de ni s-a facut greata. Sa si-o traga fiecare cum vrea, dar sa nu ne tot indese noua pe gat treburile lor intime. LGBT-istii nu pricep notiunea de relatii INTIME ?

 6. Ba frate, dar ONU are 193 de state, cum de se uita ei numai prin Europa, au rezolvat ei cu drepturile minorităților sexuale si cu protejarea „drepturilor” copiilor prin toată Africa si Musulmania de vine Bongo Bongo, Mokofanga si Zulu Zulu sa ne dea noua sfaturi si sa ne urecheze?
  Si daca nu ne conformam, ne dau afara din ONU?

  • Nu este vorba de ONU, ci de ,,ACCEPT”-nostru, ăsta românescu’! Ăștia sunt cei care bat toba…

 7. Votați progresul, votați USR, în CURând toată populația lumii va fi queer!

 8. Păi dacă sunt LGBTQ în România, de ce nu s-ar face cursuri? Credeți că s-ar activa sâmburele de Q din genetica/psihologia românilor? Vă temeți pentru psihicul vostru, că nu înțeleg.

  • Chiar te temi că după un curs la facultate devii Q? Ai o latură neagră, patologică

  • Aș fi putut face și eu o glumă cu dedublarea și cu planul astral. Așa zic unii că și-ar privi fiinta de undeva de departe. De regulă e bine să stai mai departe.

   Legat de paralela dintre socialism și o concepție toleranta despre libertățile individuale, pe care o aud la mulți?!? România a fost numită mult timp Republica Socialistă România, deci stat socialist. Poate am înțeles eu greșit și se chema Republica Capitalistă Română. Libertățile erau foarte limitate. Rusia lui Putin (fost agent kgb) e de stânga sau dreapta? De ce e mai prezent spiritul „progresist” in țările vestice și nu în cele estice, socialiste cam jumătate de secol?

 9. Tara arde si ONU se piaptana….Presedintele Iohannis aproba actele teroriste de distrugere iar ONU critica educatia sexuala din Romania.

 10. Fantastic….
  A trecut pandemia de COVID19? S-au rezolvat problemele din spitale și lipsa de medici?
  S-au rezolvat problemele cu școlile care au WC in curte? Și alte lucruri mult mai apăsătoare?
  Viața intimă tine de privat, nu înțeleg de ce trebuie toată lumea să știe ce face x sau y in pat?
  Școala, liceele, universitățile și jobul nu sunt pentru etalarea sexualității. Sunt pentru a acumula cunoștințe, a învăța o meserie și apoi a avea un venit.
  Iar viața de acasă e treaba fiecăruia.

 11. Imi iau paşaportu’ si plec, pană nu devin obligatorii relatiile homosexuale.
  Siberia, tāticā!
  Ăia n-au probleme de-astea. Vodcă sa fie.
  :-)))

 12. Vai, mă doare sufletul să aud că raportorii ONU critică România :))) În ceea ce privește educația sexuală, eu cred că sunt suficiente câteva ore în cadrul unei materii gen Educație pentru sănătate în care să se prezinte strict d.p.d.v. medical reproducerea la oameni, modalități de contracepție și consecințele unui act sexual neprotejat, ore care însă să fie făcute pe bune, nu la mișto. Restul sunt bălării despre ideologia de gen, despre cum biologic poți fi băiat dar să te simți fată și invers, plus alte chestii care nu au un fundament științific ci reprezintă doar beletristică. Asta îi supără mai tare pe acești raportori, faptul că nu se studiază „teoriile” alea in școală, nu că nu se vorbește despre contracepție. De parcă România e în top la mame minore pentru că nu au studiat ideologia de gen, nu pentru că fac sex neprotejat de la 13-14 ani.

 13. Acum tot boicotul si mizeria si ura USR-ista, Declic, Accept…… & Co incepe sa-si arate roadele. Credeati ca nevotarea familiei traditionale la Referendumul pentru Famile va ramane fara urmari?
  Pregatiti-va de ce e mai rau! Covidul va trece dar raul facut Romaniei si spatiului crestin ortodox prin boicotul Referendumului pentru Familie nu va trece!
  LGBT exulta! Odata implementata si acceptata legea LGBT in Romania, nimic nu-i va impiedica pe spurcati, da am zis bine, pe spurcati sa va corupa copiii! Va fi vai de culrul lor la propriu!
  USR partid progresist si iubitor de LGBT acum intelegi cat rau ai facut Romaniei? Meriti sa dispari ca partid!

 14. Devine iar agasanta insistenta cu care ni se baga pe git chestii din astea. Daca vreun partid vine si ne bate la cap cu asa ceva, pa si pusi! Nu mai votez cu ei in pururi!
  Si ma mai enerveaza marimea textului. Sa publici citeva mii de semne pentru asemenea tarasenie… pe cind mergea o stire de doua degete….

 15. 6 negrii mititei

 16. Nu’s CURios.

 17. @Postache +REP penteu expunerea magistrala!

  Ce ne ramane de facut este sa ne educam copii ce este normalitatea si moralitatea obiectiva. Da, exista si asa ceva. Iar daca ai nostrii sunt „adoptati” fortat un snach&grab gandit si rapid rezolva situatia. Restul, din pacate sunt pierduti, si eu ca multi altii iau serios in considerare sa trec de partea lor, sa urlu cu lupii, mai ales decand au facut fuziunea cu PDLul(Plusul lui Ciolos).