G4Media.ro

Academia Română critică reforma cercetării din Moldova

Foto: Wikipedia

Academia Română critică reforma cercetării din Moldova

Academia Română susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva reformei învățământului superior, prin care fostele institute de cercetare ale AȘM urmează să fie asimilate de universități, transmite Radio Europa Liberă.

Planul de reorganizare propus de Ministerul Educației de la Chișinău prevede concentrarea resurselor prin integrarea unor universități mici și institute de cercetare în universități mai mari, cu păstrarea finanțării separate pentru domeniul cercetării, pe fondul unei scăderi demografice dramatice în țară.

La fel ca academicienii din R. Moldova, cei din România consideră că astfel de decizii ar trebuie „să fie bazate pe o evaluare obiectivă și transparentă, pe o argumentare convingătoare și discuții în întreaga comunitate științifică“.

„Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste”, se spune în declarația Biroului Prezidiului Academiei Române. Autorii nu intră în detalii, dar se referă, probabil, la faptul că universitățile moldovene sunt acreditate și controlate de Ministerul Educației și Cercetării.

„În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele (Academia Română, universități, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri”, se mai arată în poziția Academiei Române.

Savanții români cer autorităților moldovene să oprească reorganizarea anunțată și să reîntoarcă institutele de cercetare în cadrul AȘM.

Autoritățile moldovene susțin că, în urma reformei, cercetătorii vor avea un loc stabil de muncă, șanse sporite de a accesa fonduri mai mari pentru cercetare, posibilitatea să interacționeze mai strâns cu studenții și să participe la luarea deciziilor cu privire la procesul de studii din universități.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Pop, șeful Academiei române, e un impostor rusofil.

 2. Daca „Cercetarea si Educatia” ar fi in Ro la un nivel macar rezonabil, nu pauperizate, capusate si administrate cu picioarele, ar avea sens sa le spunem altora cum sa se organizeze. De atita colaborare, competivitate si performanta ne fug toti specialistii. Raminem cu nepotii, verisoarele, mediocrii si ceva visatori, care cred ca mai pot performa in cloaca plina de dinozauri comunisti si rubedenii intreprinzatoare de la noi. Da deh, paiul din ochiul altuia e mai usor de vazut decit birna din propriul ochi. Si apropo, ca va temeti de comunistii din Moldova… Dupa ce Maia Sandu a inceput efectiv sa curete justitia de coruptie si a inceput sa arunce gunoaiele rusesti din audiovizual, si in general… Pai noi imbratisam „marea cultura rusa”, mai ales pe aia putinist-dughinista, ca daca dai cu tunul pe strada nu auzi de cineva care a citit Dostoievski. Cum spuneam, ne roade grija de altii, ca la noi am rezolvat totul.

 3. Aceeasi Academie Romana care ne zicea ca daca ai 5G pe telefon faci cancer?

 4. Normal ! Pentru ca Academia Rosie risca sa se faca de kakao !

 5. Acum că vad in titlu Academia Română sunt dator cu 🤮🤮🤮!

 6. fix academia romana nu ar trebui sa isi dea cu parerea!

 7. Interesati-va,va rog,cati bani toaca academia romana nefacand nimic util societatii!!!de ce???intrebati-i!!!

 8. Pfuai de mine si de mine, adevarul e ca cercetarea din Romania e la un nivel astronomic, cei mai mari cercetatori din lume aici vin… tztztztz. Cat de rupt de realitate sa fie analfabetul ala functional din fruntea Academiei?

 9. Dati-mi exemplu de un singura formula/prototip/idee/ care sa fie inregistrata pe numele Academiei Romane si din care statul roman a obtinut 50 de bani!

 10. Academia Romana are 72 de institutii de cercetare care in majoritate nu dau nimic util societatii dar sunt bugetari cu trai asigurat. In nicio tara din UE nu exista institute ale Academiei ci aceste academuu ofera doar burse pentru proiecte valoroase. La noi Academia a ramas la baza dupa model sovietic.

 11. Dacă zice Academia Română că ceva nu se face bine înseamnă total opusul, adică felicitări fraților moldoveni înainte cu reforma că la noi e JALE. România are 44% analfabeți funcționali despre ce vorbim Academia imposturii?