G4Media.ro

Academia Maghiară de Ştiinţe a decis că secuii nu sunt o minoritate…

Academia Maghiară de Ştiinţe a decis că secuii nu sunt o minoritate etnică, ci fac parte din naţiunea maghiară

Institutul pentru Cercetarea Minorităţilor din cadrul Academiei Maghiare de Ştiinţe a decis că secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt parte integrantă a naţiunii maghiare, transmite agenția maghiară de presă MTI, care citează un cercetător din cadrul institutului.

Cercetătorul Balázs Dobos a spus, potrivit MTI, că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a iniţiat un proces de recunoaştere a minorităţii secuieşti din Ungaria.

Ultimul cuvânt pe această temă îl are Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minorităţile naţionale, va recunoaşte secuii ca fiind o naţionalitate distinctă, a adăugat cercetătorul Balázs Dobos. El a explicat că că este nevoie de semnătura a o mie de cetăţeni maghiari pentru a iniţia demersurile necesare ca Parlamentul de la Budapesta să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă. În prealabil este nevoie însă de solicitarea unei poziţii din partea Academiei.

Potrivit legii, condiţia recunoaşterii este ca grupul etnic să trăiască de cel puţin o sută de ani în Ungaria, respectiv să se distingă de restul populaţiei prin limba şi cultura sa.

În opinia institutului însă, secuii sunt o parte a naţiunii, care a fost ruptă de maghiarime, şi care alături de conştiinţa sa naţională are şi o conştiinţă regională puternică. Iar dacă o comunitate face parte din naţiunea maghiară, înseamnă că nu poate fi o minoritate, a conchis Balázs Dobos.

Foto: Steagul Ungariei și steagul Ținutului Secuiesc (sursa: Pagina de Facebook Ținutul Secuiesc)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Bullshit, asa si institutul national de studiere a minoritatilor din Romania poate decide ca secuii nu sunt minoritati etnice ci niste romani maghiarizati.

  • Doar ca pana ar face Academia noastra ceva, pt ca apoi politicul sa reactioneze in mod institutional si oficial, parca vad cum Orban si Parlamentul maghiar ne-o vor lua inainte iar apoi vor pretinde sa se amestece in politica nationala privind minoritatea maghiara !

   PS. Nu se lasa ungurii, nu se lasa ucrainienii, doar noi avem in Parlament parlamentari care nu stiu boaba de cuvant din limba etniei pe care o reprezinta ! )

  • Bulshit. Poate ai vrut sa zici ca aromanii sunt greci romanizati da te-ai incurcat. Nici macar moldovenii de peste Prut nu sunt romani ci niste slavi romanizati de fascistii romani!

  • @Asistat. Draga asistat, eu stiu ca postezi din Transnistria, de vezi tu ca atunci cand gavaresti,

  • @asistat. Draga asistatule stim ca postezi din Transnistria unde va invata ca romanii sunt fascisti si ca toti sunt defapt slavi si ca limba moldoveneasca chiar exista, dar pe acest site nu ai nicio sansa cu astfel de dezinformari, nivelul de aici e prea ridicat. Ca sa fi mai eficient, ca mi-e ca-ti taie rublele, du-te si tu pe un site gen can can, ok?

 2. Orwell avea dreptate. Istoria se rescrie constant in functie de cine e la putere.

 3. Unio Trium Nationum, dar doar cat ne-a convenit.

 4. Ce limba vorbesc secuii, cat difera cultura populara a secuilor fata de alte subgrupuri etnice maghiare,? Exista vreo dovada ca secuii au vorbit vreodata o alta limba decat cea pe care o vorbesc in prezent?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.