G4Media.ro

Absenteismul masiv marchează și al doilea tur al alegerilor legislative din Tunisia

sursa foto: captura video

Absenteismul masiv marchează și al doilea tur al alegerilor legislative din Tunisia

Foarte puţini dintre alegători au ieşit duminică la vot în al doilea tur al alegerilor legislative din Tunisia, un nou eşec pentru preşedintele Kais Saied şi reformele politice vizate de acesta, într-o ţară preocupată mai ales de problemele economice, relatează AFP.

Potrivit cifrelor provizorii ale autorităţii electorale tunisiene, rata de participare a fost duminică de 11,3%, comparativ cu 8,8% în primul tur din 17 decembrie, un record pentru ţara unde a luat naştere Primăvara arabă, acum 12 ani.

Tinerii care l-au adus la putere pe Saied, în 2019, au boicotat masiv urnele, rata de participare fiind sub 5% pentru alegătorii între 18 şi 25 de ani.

„N-am încredere în clasa politică. Saied putea să facă o schimbare radicală. Nu a făcut nimic”, a sintetizat Omrane Dhouib, un bărbat de 37 de ani intervievat de AFP la Tunis.

Alegerea celor 131 de deputaţi (din 161 de mandate, o parte fiind ocupate în primul tur) este ultima etapă a procesului lansat acum 18 ani de preşedinte pentru revenirea la un sistem hiperprezidenţial, similar celui de dinaintea revoluţiei din 2011 şi căderea dictatorului Ben Ali, aminteşte AFP. Apreciind ţara ca neguvernabilă, Saied şi-a extins prerogativele în vara lui 2021, a suspendat parlamentul, iar în martie anul trecut l-a dizolvat, pentru ca în vara trecută să obţină adoptarea unei constituţii ce reduce drastic prerogativele legislativului.

Pe de altă parte, cei 12 milioane de tunisieni sunt preocupaţi de alte aspecte.

„Nu votez niciodată. Toate sectoarele economiei suferă şi Saied nu se interesează”, a denunţat Mohamed Abidi, ospătar în vârstă de 51 de ani din Tunis.

Cu o inflaţie de peste 10% şi penurii ale alimentelor subvenţionate ca laptele, zahărul sau uleiul şi un şomaj ridicat de peste 15%, sărăcia este în creştere şi peste 32.000 de locuitori au emigrat pe parcursul anului trecut

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...