G4Media.ro

A secat lacul Amara din județul Buzău / „Ceva din viața noastră…

Sursa foto: Captură video

A secat lacul Amara din județul Buzău / „Ceva din viața noastră s-a rupt”

Lacul Amara, un lac natural cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați a secat, informează Digi24.

Macovei Ureche este profesor de geografie. Are 60 de ani și trăiește de când se știe într-un sat de lângă lacul Amara. În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

”Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”, spune Macovei Ureche.

Profesorul pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

”Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”, explică el.

La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.

Macovei Ureche crede că Lacul Amara și-ar putea reveni.

”Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viața odată cu acestea”, spune el.

Pe Lacul Amara a existat și o crescătorie de pești renumită. Aceasta a fost concesionată după 1990.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. titlul e scris de parca ieri era lacul acolo si azi nu mai e. dar din articol inteleg ca fenomenul s-a acutizat treptat. nu se intelege cine si de ce a mutat cursul raului buzau cu 500 de metri.

  2. Mai exista logica in ziua de azi? Se muta cursul raului , se elimina canalul care alimenta direct locul, dar asta este o cauza secundara ! PRINCIPALA CAUZA : incalzirea globala ! Sa mori tu!

  3. Cam asa s-a întâmplat și cu fosta mare Aral din asia centrala. S-au făcut niște canale de irigație și marea a dispărut în 50 de ani
    Nu are nicio treaba cu schimbarea climatica.

  4. Nămolul sapropelic de pe fundul lacului, dorit de mulți din industriile farma și cosmetică, poate fi acum recoltat integral. La preț de nimic. Și statiunea Amara a murit definitiv. PellAmar devine istorie.