G4Media.ro

Justiție divină? Rabini ultra-ortodocși din Israel susțin că prăbușirea elicopterului este pedeapsa…

Foto: Facebook Nir Ben Artzi/Wikidata

Justiție divină? Rabini ultra-ortodocși din Israel susțin că prăbușirea elicopterului este pedeapsa lui Dumnezeu pentru președintele Iranului Ebrahim Raisi

În urma prăbușirii elicopterului președintelui Raisi, duminică, în condiții de ceață în nord-vestul Iranului, diverși rabini israelieni au reacționat public cu remarci care sugerează o intervenție divină, reflectând opinii spirituale și de confruntare adânc înrădăcinate, relatează Jerusalem Post.

Rabinul Meir Abutbul s-a referit în mod dur la Raisi ca fiind „călăul de la Teheran” și l-a condamnat într-o postare pe Facebook pentru antagonismul său față de Israel și poporul evreu.

„Acest câine a vrut să-i spânzure pe evrei, așa că Dumnezeu l-a împrăștiat în vânt într-un accident de elicopter, pe el și întreaga sa echipă care urăște Israelul”, a scris Abutbul, sugerând că prăbușirea a fost o formă de pedeapsă divină.

În mod similar, rabinul Nir Ben Artzi, cunoscut pentru accentul pus pe Kabbalah (o interpretare ezoterică a Torei – Pentateuhul, primele cinci cărți ale Bibliei ebraice), a legat evenimentul de nemulțumirea divină. În postarea sa de pe Facebook, Ben Artzi a avertizat: „Aveți milă de voi înșivă; Dumnezeu a spus că ajunge; L-ați înfuriat”, indicând că incidentul a fost rezultatul unei pedepse spirituale pentru acțiunile întreprinse de Raisi și de administrația sa.

Compararea lui Raisi cu Haman

Adăugându-se acestor voci, rabinul Yitzchak Batzri și-a împărtășit, de asemenea, gândurile pe rețelele de socializare, comparându-l pe Raisi cu răufăcătorul biblic Haman, sfătuitorul împăratului Persiei, Ahașveroș, din Cartea Esterei, care a pus la cale un complot, nereușit în final, de ucidere a tuturor evreilor din imperiu. Evreii celebrează eșecul și executarea lui Haman cu prilejul sărbătorii Purim.

„Haman cel rău a fost vătămat într-un accident de elicopter”, a scris Batzri pe Facebook, făcând referire la relatarea agenției iraniene de știri Tasnim despre accidentul din regiunea Azerbaidjanului de Est.

El și-a încheiat postarea cu un verset biblic: „Mulțumiți Domnului pentru că este bun, căci mila Lui rămâne în veci” și a transmis o binecuvântare pentru această săptămână, invitându-și urmăritorii să comenteze și să se implice în discuții suplimentare.

Aceste declarații vin pe fondul comentariilor controversate ale lui Raisi cu privire la Israel și la Holocaust.

Raisi a stârnit anterior indignarea internațională prin faptul că a cerut o investigație suplimentară asupra Holocaustului și a lansat amenințări la adresa Israelului, inclusiv prin afirmația sa că singura rezolvare a conflictului palestinian ar fi un stat „de la râu până la mare” (adică de la râul Iordan la Marea Mediterană, ceea ce ar implica distrugerea Israelului) și prin faptul că a acuzat Israelul de acțiuni care au „depășit liniile roșii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rabinii ultraortocșii fura curent cu găleata.