G4Media.ro

De ce multe inovații tehnologice care ar trebui să ne ajute scot…

sursa foto: Pixabay/ Pexels

De ce multe inovații tehnologice care ar trebui să ne ajute scot ce e mai urât în noi: Portalul video livestream din Dublin și câțiva roboței pe care i-am respins

Un ”portal” video livestream care urmărea să reunească oameni din Dublin și New York a devenit viral săptămâna aceasta, dar din alte motive decât cele pentru care a fost construit, conform Business Insider.

Ceea ce a început ca o demonstrație emoționantă a legăturii transatlantice – oamenii puteau să le facă cu mâna celor aflați la 5.000 de kilometri distanță și să se „unească” cu cei dragi aflați la mare distanță – s-a transformat în curând în haos.

Oamenii au fost surprinși făcând tot felul de lucruri prostești sau condamnabile, cum ar fi arătându-și părțile intime ale corpului, ținând în fața ecranului videoclipuri pornografice și arătând fotografii care ironizează tragedia de pe 11 septembrie 2001.

Comportamentul nepotrivit a determinat Consiliul Local din Dublin să închidă portalul în noaptea de luni spre marți. Consilierii au încercat în tot acest timp să actualizeze portalul pentru a opri comportamentul inadecvat, dar acest lucru nu a fost suficient.

Un purtător de cuvânt al Primăriei din Dublin a declarat pentru Business Insider că portalul a fost închis din nou până la sfârșitul săptămânii, în timp ce organizatorii caută o altă soluție.

Nu este singura tehnologie care a sfârșit nefericit, deși inițial a fost concepută pentru a aduce oamenii împreună. Iată alte câteva exemple.

Robotul autostopist

Un robot care știa doar să facă autostop a fost trimis în lume în 2015, dar nu a supraviețuit mult timp în Philadelphia. HitchBOT nu era la fel de avansat ca robotul Optimus sau ca roboții de depozit ai Amazon. Nu, acest mic robot nici măcar nu se putea mișca singur.

În schimb, hitchBOT s-a bazat pe bunătatea străinilor pentru a-l transporta dintr-un loc în altul. Acesta a reușit să se deplaseze prin Canada și Europa, dar a sfârșit prin a fi vandalizat pe străzile din Philadelphia.

Robotul fusese creat pentru a învăța despre modul în care oamenii interacționează cu tehnologia și pentru a răspunde la întrebarea: ”Pot roboții să aibă încredere în ființele umane?” 

Chatbotul malefic creat de Microsoft

În 2016, cu mult înainte de a exista ChatGPT și modelele de inteligență artificială rivale, Microsoft a testat un chatbot cu inteligență artificială numit „Tay”. Acesta era menit să răspundă la întrebările utilizatorilor de pe Twitter într-un mod dezinvolt și glumeț.

Dar, în urma interacțiunii umane, s-a transformat rapid într-un robot rasist nebun – aruncând răspunsuri care negau Holocaustul, susțineau genocidul și foloseau insulte rasiste.

Oamenii s-au întors rapid împotriva roboților de livrare a alimentelor, deși erau concepuți să îi ajute

Un robot care se ocupa de livrarea alimentelor, realizat de Starship Technologies, a fost creat pentru a face viața mai comodă pentru oameni. Dar, în schimb, oamenii au început să-l lovească cu piciorul când treceau pe lângă el.

În timp ce majoritatea oamenilor au răspuns cu drag la micii roboți, câțiva i-au folosit ca instrument de gestionare a furiei, a declarat cofondatorul Starship Technologies, Ahti Heinla, pentru Business Insider în 2018.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...