G4Media.ro

Biden și Trump au fost de acord să aibă două dezbateri prezidențiale/…

Foto: Facebook Joe Biden/Dondal Trump

Biden și Trump au fost de acord să aibă două dezbateri prezidențiale/ Prima va fi pe 27 iunie la CNN, a doua va avea loc în septembrie

Președintele american Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au convenit miercuri să organizeze două dezbateri de campanie în iunie și septembrie – prima pe 27 iunie, găzduită de CNN – pregătind terenul pentru prima confruntare prezidențială în doar câteva săptămâni, scrie AP.

Acordul rapid asupra calendarului de întâlnire a urmat anunțului democratului că nu va participa la dezbaterile prezidențiale din toamnă susținute de comisia nepartizană care le organizează de peste trei decenii. În schimb, echipa de campanie a lui Biden a propus ca mass-media să organizeze direct dezbaterile cu prezumtivii candidați democrați și republicani, prima urmând să aibă loc la sfârșitul lunii iunie, iar cea de-a doua în septembrie, înainte de începerea votului anticipat. Trump, într-o postare pe site-ul său Truth Social, a declarat că este „pregătit și dispus să dezbată” cu Biden la momentele propuse.

Câteva ore mai târziu, Biden a declarat că a acceptat o invitație de la CNN la o dezbatere pe 27 iunie, adăugând: „Pentru tine, Donald. Așa cum ai spus: oriunde, oricând, în orice loc”. Trump a declarat pentru Fox News Digital că a acceptat invitația: „Voi fi acolo”, a declarat el pentru postul de televiziune.

Cu toate acestea, cele două tabere păreau să aibă diferențe semnificative în privința unor chestiuni-cheie privind modul de organizare a dezbaterilor, inclusiv să cadă de acord asupra moderatorilor și a regulilor – unele dintre chestiunile care au dus la formarea Comisiei pentru dezbateri prezidențiale în 1987.

Campania lui Biden propusese excluderea directă de la dezbateri a altor candidați, cum ar fi Robert F. Kennedy Jr.. Conform regulilor comisiei de dezbateri, Kennedy sau alți candidați susținuți de alte partide s-ar putea califica dacă ar fi obținut un acces la vot suficient pentru a revendica 270 de voturi electorale și dacă ar fi obținut un scor de 15% sau mai mare într-o selecție de sondaje naționale.

CNN a precizat că dezbaterea va avea loc în studiourile sale din Atlanta și că „nu va fi prezentă nicio audiență”, iar moderatorii și alte detalii vor fi anunțate ulterior. Rețeaua a ținut deschisă ușa participării lui Kennedy dacă el sau orice alt candidat ar îndeplini cerințe de sondaje și de acces la vot similare celor ale comisiei.

Încă de miercuri dimineață, Trump și-a exprimat dorința de a avea o audiență mare în direct.

„Aș recomanda cu tărie mai mult de două dezbateri și, în scopul entuziasmului, un loc foarte mare, deși se presupune că lui Biden îi este frică de mulțimi – Asta doar pentru că nu le primește”, a declarat Trump. „Spuneți-mi doar când, voi fi acolo”.

Trump a făcut presiuni pentru mai multe dezbateri și pentru dezbateri mai devreme, susținând că alegătorii ar trebui să îi poată vedea pe cei doi bărbați confruntându-se cu mult înainte de începerea votului anticipat în septembrie. El a spus în repetate rânduri că va dezbate cu Biden „oricând, oriunde, în orice loc”, propunând chiar ca cei doi să se confrunte în fața tribunalului din Manhattan, unde este judecat penal în prezent. De asemenea, l-a ironizat pe Biden cu un pupitru gol la unele dintre mitingurile sale.

Echipa lui Biden este nemulțumită de comisia nepartizană pentru că nu a reușit să aplice în mod egal regulile sale în timpul confruntărilor Biden-Trump din 2020 – mai ales atunci când nu a aplicat regulile sale de testare COVID-19 lui Trump și anturajului său – iar echipa lui Biden a purtat discuții cu rețelele de televiziune și cu unii republicani cu privire la modalități de a ocoli controlul comisiei asupra dezbaterilor prezidențiale.

Președinta echipei campaniei lui Biden, Jen O’Malley Dillon, a trimis miercuri o scrisoare către Comisia pentru dezbateri prezidențiale pentru a spune că echipa lui Biden a obiectat față de datele de toamnă selectate de comisie, care vin după ce unii americani încep să voteze, repetând o plângere exprimată și de campania lui Trump. De asemenea, ea și-a exprimat obiecțiile legate de încălcarea regulilor și de insistența comisiei de a organiza dezbaterile în fața unui public în direct.

„Dezbaterile ar trebui să se desfășoare în beneficiul alegătorilor americani, care privesc la televizor și acasă – nu ca divertisment pentru o audiență în persoană cu partizani și donatori gălăgioși sau perturbatori”, a spus ea. „Așa cum a fost cazul dezbaterilor televizate originale din 1960, un studio de televiziune doar cu candidații și moderatorii este o modalitate mai bună și mai eficientă din punct de vedere al costurilor de a proceda: concentrată doar pe interesele alegătorilor.”

Nu a existat prea multă dragoste pentru comisie nici din partea lui Trump, care a obiectat la problemele tehnice de la prima sa dezbatere cu democrata Hillary Clinton în 2016 și a fost supărat după ce o dezbatere cu Biden a fost anulată în 2020, când republicanul s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Comisia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii miercuri.

Echipa lui Trump a emis pe 1 mai o declarație prin care se opunea dezbaterilor programate de comisie, afirmând că programul „începe DUPĂ votul anticipat” și că „acest lucru este inacceptabil”, deoarece alegătorii merită să audă candidații înainte de a vota.

O’Malley Dillon a declarat că dezbaterile „ar trebui să fie de tip „unu la unu”, permițând alegătorilor să îi compare pe singurii doi candidați care au vreo șansă statistică de a se impune în Colegiul Electoral – și nu să irosească timpul de dezbatere cu candidați care nu au nicio perspectivă de a deveni președinte”.

Kennedy, într-o declarație, a declarat: „Președinții Trump și Biden sunt înțeleși pentru a bloca America într-o confruntare față în față pe care 70% spun că nu o doresc. Ei încearcă să mă excludă din dezbaterea lor pentru că se tem că aș câștiga. Ținerea candidaților viabili în afara scenei dezbaterilor subminează democrația”.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...