G4Media.ro

Ukrainskaya Pravda: Sute de milioane de euro ar fi putut fi furați…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Ukrainskaya Pravda: Sute de milioane de euro ar fi putut fi furați în timpul construcțiilor de fortificații în regiunea Harkov / Administrația militară regională ar fi încheiat contracte pentru lemn cu companii fantomă

Sute de milioane de grivne ar fi putut fi furate în timpul construcției fortificațiilor din regiunea Harkov, unde Rusia avansează acum în mod activ. Administrația militară regională din Harkov (OVA) a transferat contracte de mai multe milioane de grivne pentru construcția de fortificații, care au costat în total 7 miliarde de grivne, către companii fantomă, relatează Ukrainskaya Pravda.

În special, Departamentul de locuințe și servicii comunale și Complexul de combustibil și energie al Administrației militare regionale din Harkov au încheiat contracte directe pentru furnizarea de lemn pentru construcția de fortificații cu societăți fictive.

Contracte pentru lemn în valoare de 270 de milioane de euro, ale căror informații sunt clasificate, au fost semnate cu I.O. Chaus, Hertz Industry LLC, Satisbud LLC, ATT BUD LLC și Voskhod Woodworking Enterprise LLC.

Toate acestea au început să câștige milioane de euro în câteva luni de la înregistrare. Clasic, în baza unor contracte directe și fără licitație.

Așa se face că departamentul Biroului de Achiziții pentru Apărare din Harkov a ales pentru achizițiile din domeniul apărării companiile fără nume nou înregistrate și antreprenorii individuali. În plus, proprietarii acestor firme nu seamănă cu oamenii de afaceri de succes – au zeci de procese în instanță, de la furturi de whisky la violență domestică împotriva soțiilor și mamelor lor, unii dintre ei au fost privați de drepturile părintești și au avut proceduri de executare silită pentru credite bancare.

Un alt detaliu interesant este că acești beneficiari nici măcar nu par să știe că sunt milionari. La urma urmei, ei continuă să lucreze în schimburi „pe câmp” și în fabrici.

Contractanții secreți ai OVA din Harkov

Contractanții pentru afacerile militare au fost selectați cu grijă – oameni care nu erau bogați, cu o serie de procese și datorii. Unii dintre ei erau chiar rude între ei, mai notează Pravda.

Schema a început cu Ihor Chaus, un antreprenor privat. La trei luni de la înregistrarea sa, Departamentul EIA a încheiat cu el contracte directe pentru furnizarea de lemn în valoare de milioane de grivne.

Interesant este că, în iulie 2023, când Chaus tocmai își înregistrase întreprinderea individuală, a avut parte de o procedură de executare silită pentru o amendă din partea poliției. Anterior, el fusese găsit vinovat de furtul unei jumătăți de litru de Jack Daniels dintr-un ATB. El a efectuat 100 de ore de muncă în folosul comunității pentru whisky-ul furat.

Un om de afaceri de succes din anii tulburi 2010

Schema continuă cu „femei de afaceri de succes”. Ambele sunt din orașul Kamianske, regiunea Dnipro.

Prima este Victoria Smolyak, proprietara companiei Hertz Industry LLC. Compania a fost înregistrată în iunie 2023, iar în câteva luni a început să câștige milioane de euro din lemn. Din nou, în baza unor contracte directe. În mai puțin de un an, compania a schimbat patru manageri, ceea ce este, de asemenea, un semn de fictivitate.

Smoliak nu are doar un SRL, ci și 5 proceduri de executare silită pentru recuperarea de la bănci, precum și proceduri judiciare pentru sustragerea de la îndeplinirea responsabilităților părintești. Femeia a comis acte de violență domestică împotriva mamei sale în stare de ebrietate. Acum lucrează la Uzina metalurgică din Dnipro.

Cea de-a doua femeie de afaceri este Natalia Koval. Satisbud SRL a fost înregistrată pe numele ei la trei zile după ce a fost înregistrată Hertz Industry. O altă companie de succes cu venituri de peste 52 de milioane de euro.

De asemenea, proprietara companiei are o grămadă de dosare în instanță, inclusiv privarea de drepturile părintești, prezența într-un loc public în stare de ebrietate și comiterea de violență domestică împotriva soțului ei.

Interesant este faptul că atât Hertz Industry LLC, cât și Satisbud LLC au același director, Dmitri Knorozov. După cum era de așteptat, acesta are și el proceduri de executare silită în care este debitor.

Prin intermediul următoarelor SRL-uri – ATT BUD și Voskhod Woodworking Enterprise – Departamentul pentru locuințe și utilități al Administrației Regionale de Stat din Harkov sifonează milioane de euro. Proprietarii și managerii acestora sunt implicați în alte peste 30 de societăți nou create, cu o gamă largă de activități.

Această schemă arată cu ochiul liber cum cineva, fiind funcționar în birourile guvernamentale, înregistrează fără milă noi companii, folosind persoane care, din cauza circumstanțelor, ar putea să nu fie conștiente de acest lucru. Iar acest cineva continuă să facă bani la sânge, mai notează sursa citată.

În mod ideal, aceste informații ar fi utile pentru agențiile de aplicare a legii și ar permite o mai mare expunere a companiilor fictive care fură milioane de euro de la forțele armate. La urma urmei, cele mai multe dintre aceste zeci de firme sunt acum inactive și este probabil să se „coacă” pentru a participa în continuare la scheme de transfer de fonduri în umbră și de evaziune fiscală, mai scrie Pravda.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Din partea mea le urez sa-si recapete integral suveranitatea dar situatiile astea ii indeparteaza din ce in ce mai tare de liman. Nu se poate sa se fure in halul asta in stare de razboi :\

  2. Cine credea ca Ucraina e diferita de Rusia.. la fel de corupți pana in măduva oaselor..

  3. Pana la urma sunt „sute de milioane de euro”, ca in titlu, sau de grivne, ca in articol?
    Chiar daca, cf.articolului, TOTALUL contractelor (nu sumele posibil furate) a fost de 7 miliarde de grivne, ar insemna, la cursul actual, un total valoare contracte de ca.166 milioane euro. Si daca i-au furat pe toti, tot nu am putea vorbi de SUTE de milioane de EUR.
    Dar ce conteaza, goana dupa click-uri naste titluri bombastice (sa nu le numim fake news), iar noi le inghitim nemestecate.