G4Media.ro

Erdogan confirmă, în prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis, că biserica ortodoxă Chora…

sursa foto: captura video

Erdogan confirmă, în prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis, că biserica ortodoxă Chora de la Istanbul va fi transformată în moschee

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat luni transformarea în moschee a bisericii ortodoxe Sfântul Mântuitor din Chora de la Istanbul, parte a patrimoniul bizantin, în pofida solicitărilor Greciei, informează AFP conform Agerpres.

„Moscheea Kariye (după numele său turc) în noua sa identitate rămâne deschisă tuturor”, a declarat Erdogan, în timpul unei declaraţii de presă alături de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis, care l-a îndemnat să revină asupra acestei transformări decretate în 2020.

„Am discutat cu Erdogan despre transformarea bisericii Sfântul Mântuitor din Chora şi mi-am exprimat dezacordul”, a declarat Mitsotakis la finalul unei întrevederi cu preşedintele turc, dând asigurări că această „comoară culturală” trebuie „să rămână accesibilă oricărui vizitator”.

Cu două zile înainte de vizita sa oficială la Ankara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat sâmbătă că îi va cere preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan „să anuleze decizia” de a transforma în moschee fosta Biserică ortodoxă Sfântul Mântuitor din Chora de la Istanbul.

Lunea trecută, primii credincioşi musulmani s-au rugat în interiorul bisericii bizantine Sfântul Mântuitor din Chora, care şi-a redeschis porţile ca moschee după patru ani de restaurare.

Preşedintele Erdogan, care a sărbătorit redeschiderea de la Ankara, a ordonat transformarea acesteia în august 2020, la o lună după redeschiderea pentru cultul musulman a vechii Bazilici Sfânta Sofia.

Ministerul grec al Afacerilor Externe a denunţat luni o „provocare” din partea Ankarei, considerând că reconversia Bisericii Sfântul Mântuitor din Chora „îi alterează caracterul şi dăunează acestui monument al patrimoniului mondial UNESCO aparţinând umanităţii”.

Pe lângă istoria sa seculară care rivalizează cu cea a Sfintei Sofia, biserica Chora este cunoscută mai ales pentru mozaicurile şi frescele sale magnifice care datează din secolul al XIV-lea, inclusiv o compoziţie monumentală a Judecăţii de Apoi.

Anunţul din 2020 a transformării sale într-o moschee a provocat îngrijorări cu privire la soarta mozaicurilor şi a frescelor clădirii, deoarece islamul interzice reprezentările figurative.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rușine, Erdogan! De asta nu ai ce căuta la masa culturii!

  2. Religia pacii loveste din nou…noi in Europa avem cartiere pline de musulmani si se deschid moschei pe banda in numele libertatii religioase, dar la ei totul este pe dos. Oare cat de moi si slabi am devenit in Europa in numele progresului, politicii climatice, libertatii de exprimare?