G4Media.ro

Vasile Bănescu: „Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare…

Sursa foto: Facebook Eurovision Song Contest

Vasile Bănescu: „Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a comentat, duminică, pe Facebook rezultatele de la concursul Eurovision: „Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare”.

„Un imn chinuit înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist «post-adevăr», dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului”, afirmă Bănescu.

Postarea integrală a lui Vasile Bănescu:

Victoria lui Nimeni (Nemo),
… una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare.
O masă în stare de ebrietate ideologică din care cultura reală, elementarele repere morale și însuși Sensul au fost izgonite de activismul șleampăt care huiduie realitatea, siluiește arta, face țăndări ierarhiile și cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura, un simptom manifestat recurent în istoria ei cosmică.
Nemo/ Nimeni. Nu întâmplător, ci foarte expresiv în context.
„Codul” unei uși desenate pe un zid. Destinația oricărei sminteli ideologice.
Un imn chinuit înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist „post-adevăr”, dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului.
Relativizarea a tot ce ne onorează ca ființe raționale și ne salvează ca oameni failibili, dar unici ca persoane create pentru a trăi o veșnicie spre care trecem prin episodul morții. Nu doar o meschină viață în care să o facem lată, prostind-ne în fel și chip.
Actualitatea permanentă a uneia dintre cele mai profunde cărți despre cel care truchează realitatea și malformează grotesc ordinea naturală – „Partea Diavolului”, a lui Denis de Rougemont:
Răul secolului (și al acestui secol) – depersonalizarea/ masificarea.
„Marea strategie a Diavolului în timpurile noastre nu se mai sinchiseşte de individ, pentru că acesta a dispărut, ci de mase. Diavolul lucrează en gros.
Kierkegaard a înţeles mai bine decât oricine şi înaintea tuturor principiul diabolic care creează masele:
fuga de propria persoană, dorința de a nu mai fi răspunzător, deci vinovat, şi de a deveni deodată participant la puterea divinizată a Anonimului.
Or, Anonimul are multe şanse de a fi cel căruia îi place să spună:
Eu sunt Nimeni…
Mulţimea este locul de întâlnire al oamenilor care fug de ei înşişi, de ei şi de vocaţiile lor.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „Dar totuși” este pleonasm. In rest, numai de bine.

  2. Ca să încep cu o observație pozitivă asupra comentariului tău, Gicule! Este regretabilă interferența religiei în campania electorală și sperăm să nu o mai vedem.
    În rest nota 4! stai jos și ascultă!
    1. Nu este un limbaj de ev mediu, este un limbaj elevat, filozofic, cuvintele pe care nu le-ai înțeles(presupun că sunt multe) nu sunt arhaisme, sunt exprimări filozofice, metaforice, multe din domeniul sociologiei, teologiei, antropologiei.
    2. BOR nu face jocul Moscovei, și asta îți poți da seama singur dacă ai un minim interes pentru lumea în care trăiești și pentru situația geopolitica a României.
    3. Termenul de european nu ar trebui să fie sinonim cu paradisul minorităților sexuale. O țară care se vrea Europeană în cultură și civilizație, și nu doar în sicronismul ideologic actual, majoritar progresivist, nu ar trebui să accepte și să promoveze orice scamatorie (ex câștigătorul Eurovision).
    5. Că ne place sau nu, religia este și despre cum ne trăim viața ( în general, nu în particular), deci implicarea teologilor este justificată.
    Ultima observație: Banescu nu e purtător de cuvânt al BOR ci al patriarhiei, e o diferență pe care unii nu o înțeleg. Postările lui de pe fb. reprezintă impresiile personale și nu sunt comunicate ale patriarhiei..

  3. Păcat că n-a câștigat Irlanda. Atunci să fi vazut reacție !

  4. Eurovision = festival hiper-politizat, super-diversitificat, ultra-l-g-t-b-q-uizat,
    O scâr-bo-șe-ni-e, o pa na ra ma de festival care promoveaza orice in afara muzicii de calitate…
    Bine ca TVR a renuntat sa participe, evitand o recidiva … regretabila .

    • +1

    • TVR n-a participat pentru ca nu a avut bani. Trist

  5. Religiosii sunt o ciuma pe pamant!

  6. Lolol cry harder. Nemo are o voce absolut geniala si n-a cantat nici o zecime de nota falsa in tot concursul ala. E un concurs de muzica, nu de religie.

  7. A dracului melodie, uite ce trezeste in om, sa mori de nervi, nu alta!
    „stare de ebrietate ideologică….activismul șleampăt care huiduie realitatea, siluiește arta, face țăndări ierarhiile … cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura…” etc
    Semnat: I de la inca un nimeni, anonim fugit de mine insumi, de mine si de vocatia mea de pupacios fals de icoane.

  8. Si totusi ultra-conservatorul radicalizat Banescu s-a uitat la Eurovision. Nu e un concurs pentru intelectualii (fie si autoproclamati ca el) si totusi omul a luat decizia sa dea drumul la televizor si sa se uite. Cu siguranta ii lipseste o rotita. Mai bine sa-si vada de discursul lui plin de ura impotriva minoritatilor pe r@h@t#ri religioase, de preferat din Rusia.

    • Cel mai probabil nu s a uitat. Dar ca si persoana care iubesti muzica si sexul clar definit zic nu poti ramane fara reactie.

      E acolo o gogomanie de slagarel si inclusiv prestatia dansului/dansei ce o fi nu pot sa te lase chiar indiferent.

      Clar e de comentat oricine ai fi.

      Chiar si de investigat listele juratilor. Sa ne fereasca de repetarea unor alte gogomanii.

  9. festivalul românesc al ipocriziei!
    BOR-ătura ar vrea ca numai în organizația lor să trăiască bărbați gay cântăcioși îmbrăcați în rochii.

  10. Un drogat cu o melodie mizerabilă. A decăzut complet Eurovisionul, de la muzică de calitate la un concurs al drogaților fără pic de talent. O mizerie totală, o rușine de concurs muzical.
    Cât despre biserică, e stat în stat, mai egală decât alte instituții la plata dărilor către stat. Cum se zice, are mână doar de luat, nu de dat. Altă categorie de escroci care are numai drepturi.

  11. avem libertatea de a alege sa traim sau nu in „curtea stramta a sordidului”

  12. Nu mă interesa Eurovision și cine a câștigat, dar acum chiar trebuie să văd piesa asta.

  13. Conase o asa amestecatura in comentariul matale…
    1 Dansul ce dadu cu scrisul si fu pteluat integral a vorbit ca un om si nu ca un representant al BORului.

    2 Parerile pot sa fie extrem de diferite dar mie zau ca nu mi s a parut ca aia e muzica iar mesajul din slagarel e vai de mama lui. Prestatia pe scena jalnica. Parerea mea!

    Posibil ca altora sa le placa. Ziceti ca v a placut???

    Ceea ce a contat a fost pana la urma opinia juratilor si aici zau ca trebe sa mai consult lista aceea cu jurati.

    3 Acum strict pe mesajul preluat mie mi se pare ca zice bine: cine fuge spre mase fuge de sine, de responsabilitate..
    Aveti o alta opinie? Astept sa citesc!

    Asa ca in concluzie eu apreciez ca onest si sincer mesajul difuzat si preluat de g4media.

    Pe subiect nu prea ati comentat ci mai alaturi. Dar bun si asa!

    Sanatate conase si mult succes!

  14. Piesa muzicala este foarte buna, are tot ce ii trebuie si cred ca asta e tot ce conteaza.

  15. A fost eurofrikion?Iarasi l-am pierdut.Ce pierdere colosala .