G4Media.ro

STUDIU Rasa de pisici Sphinx are o durată de viață mult mai…

Photo 53089793 © Akinshin | Dreamstime.com

STUDIU Rasa de pisici Sphinx are o durată de viață mult mai scurtă decât restul pisicilor domestice / Care sunt rasele cu cea mai ridicată speranță de viață

Căutați un nou mic prieten care să se ghemuiască în poala dumneavoastră și să toarcă mulțumit? Înainte de a vă îndrepta spre un adăpost, luați aminte – nu toate rasele de pisici au o viață de lungă durată.

În timp ce pisicile domestice trăiesc în mod normal chiar și până la 18 ani, rasa Sphynx fără păr are o speranță medie de viață de doar 6,8 ani, cea mai mică dintre toate rasele de pisici domestice, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.

Acest lucru s-ar putea datora „mai multor boli predispuse de rasă”, au scris cercetătorii de la Royal Veterinary College (RVC) din Marea Britanie și de la National Chung Hsing University (NCHU) din Taiwan într-un studiu publicat miercuri în Journal of Feline Medicine and Surgery.

Pisicile Sphynx sunt o rasă fără păr care își are originea în Ontario, Canada, unde un pisoi mascul fără păr numit Prune s-a născut în 1966, potrivit Asociației Pisicilor Sphynx.

Lipsa lor de păr, care este cauzată de o genă recesivă, înseamnă că sunt mai bune pentru cei care au o sensibilitate la părul de pisică. Cu toate acestea, nu sunt complet hipoalergenice, deoarece încă produc celule de piele.

În schimb, s-a constatat că rasele Burmese și Birman au cea mai mare speranță de viață, de 14,4 ani, urmate de pisicile de rasă încrucișată, cu 11,9 ani, și de Siameză, cu 11,7 ani.

Echipa a studiat datele clinice a 7.936 de pisici care au fost înregistrate la veterinarii din Marea Britanie și care au murit între 1 ianuarie 2019 și 31 martie 2021.

Echipa a realizat primele „tabele de viață” pentru diferite rase, care „prezic speranța de viață rămasă și probabilitatea de deces la o serie de grupe de vârstă în orice populație dată”, potrivit comunicatului.

Tabelele de viață au fost utilizate pe scară largă în domeniul sănătății publice umane de ani de zile și au început recent să fie folosite pentru populațiile de câini și pisici, potrivit studiului.

„Înțelegerea duratei de viață rămase tipice poate sprijini, de asemenea, proprietarii și medicii veterinari atunci când iau decizii complexe cu privire la cea mai bună opțiune de tratament pentru a proteja bunăstarea generală a unei pisici”, au adăugat cercetătorii.

Aceștia au constatat că speranța medie de viață pentru pisicile din Marea Britanie era de 11,7 ani, iar pisicile de sex feminin se puteau aștepta să trăiască cu 1,33 ani mai mult decât masculii.

De asemenea, cercetătorii au constatat că pisicile de rasă pură erau susceptibile de a avea o viață mai scurtă, la fel ca și cele care erau fie prea ușoare, fie prea grele.

Autorul principal al studiului, Kendy Teng, profesor asistent de epidemiologie a bunăstării animalelor la NCHU, a declarat că aceste tabele de viață reprezintă „o etapă importantă în înțelegerea vieții pisicilor”.

„Cunoscând durata de viață preconizată a pisicilor lor, nu doar creștem gradul de conștientizare, ci îi ajutăm pe proprietari să ia decizii «pawsitive» pentru pisicile lor”, a spus ea în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce rasa ingrozitoare ! E mai frumoasa o hiena !