G4Media.ro

Reuters: Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în…

Sursa foto: © Mattiaath | Dreamstime.com

Reuters: Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

Militari ruși au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduiește trupe americane, a declarat pentru Reuters un înalt responsabil al apărării americane, o mișcare care vine în urma deciziei juntei nigeriene de a expulza forțele americane din țară.

Ofițerii militari care conduc națiunea vest-africană au transmis SUA să își retragă cei aproape 1.000 de militari din țară, care până la lovitura de stat de anul trecut a fost un partener cheie în lupta Washingtonului împotriva insurgenților care au ucis mii de oameni și au strămutat alte milioane.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că forțele rusești nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat la Baza Aeriană 101, care se află lângă Aeroportul Internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Mișcarea militarilor ruși plasează trupele americane și rusești în imediata apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară și diplomatică a națiunilor este din ce în ce mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalațiilor americane din țară în urma unei retrageri.

„(Situația) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă”, a declarat oficialul.

SUA și aliații săi au fost nevoiți să retragă trupele dintr-o serie de țări africane în urma unor lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanțeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit și Ciadul în ultimele zile, în timp ce forțele franceze au fost date afară din Mali și Burkina Faso.

În același timp, Rusia încearcă să consolideze relațiile cu națiunile africane, prezentând Moscova ca o țară prietenoasă fără colonii pe continent.

Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, mercenari ai Grupului Wagner fiind desfășurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenților jihadiști.

Rusia a descris relațiile cu Statele Unite ca fiind „sub zero” din cauza ajutorului militar și financiar acordat de SUA Ucrainei în războiul care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an.

Oficialul american a declarat că autoritățile nigeriene au informat administrația președintelui Joe Biden că aproximativ 60 de militari ruși se vor afla în Niger, dar oficialul nu a putut verifica acest număr.

După lovitura de stat, armata americană a mutat o parte din forțele sale din Niger de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez. Nu a fost imediat clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

Statele Unite au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului la un cost de peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza cu drone luptătorii Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), afiliat Statului Islamic și al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat de militanții islamiști din regiunea Sahel, care ar putea să se extindă fără prezența forțelor și a capacităților de informații ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea, inclusiv cu privire la sosirea așteptată a forțelor rusești și la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în țară, inclusiv uraniu.

Deși mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, a declarat oficialul, s-a precizat clar că forțele americane nu se pot afla într-o bază cu forțele rusești.

„Nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă și responsabilă.

Deși nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine ale Comandamentului american pentru Africa, situate în Germania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce vor plinge africanii cind incepe ,,colonizarea,,ruseasca. Occidentalii luau dar le si dadea,rusnacii numai iau

  2. Presă de calitate: toate titlurile referitoare la această știre, pe toate site-urile, sugerează un fel de victorie a rușilor care au intrat/ocupat/cucerit o bază americană, pe când realitatea e cu totul alta.