G4Media.ro

Sezonul alergiilor: cum deosebești alergiile de viroze

Sursa foto: Pixabay

Sezonul alergiilor: cum deosebești alergiile de viroze

Strănuți puțin mai mult decât de obicei? Chiar dacă nu crezi că ai alergii, merită să fii atent la aceste strănuturi, se precizează într-o analiză CNN.

Mai mult de 1 din 4 adulți și aproape 1 din 5 copii au alergii sezoniere, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Și alergiile noastre pot rămâne mai mult timp, deoarece sezonul alergiilor începe mai devreme și durează mai mult decât înainte, ca urmare a mai multor factori, inclusiv schimbările climatice.

Și este din ce în ce mai rău: se estimează că numărul de polen va crește cu 200% până la sfârșitul acestui secol, potrivit unui studiu din 2022 publicat în revista Nature Communications, mai arată sursa citată.

Cu toate schimbările care afectează sezonul alergiilor, este bine să confirmați ce simptome sunt asociate cu alergiile sezoniere și cum să aflați dacă aveți alergii la polen.
Există și alte substanțe care pot provoca alergii sezoniere? Pot unii oameni să aibă o reacție mai mare decât alții? Cum ar trebui oamenii să-și trateze alergiile? Și care este diferența dintre alergii și viruși, deoarece simptomele se pot suprapune?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, CNN a discutat cu Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington. Anterior, ea a servit ca comisar pentru sănătate în Baltimore.

Aceasta a explicat: „Alergiile sezoniere, numite și rinită alergică sau febra fânului, apar atunci când sistemul tău imunitar reacționează la ceva din mediu, cum ar fi polenul de la plante. Simptomele includ nasul care curge sau înfundat, strănut, tuse și mâncărime în nas, gât, ochi și gură. Nu este întotdeauna ușor de decis, deoarece simptomele alergiilor le pot imita pe cele ale unei răceli.

În general, alergiile urmează un model sezonier și se aprind în anumite perioade ale anului.
Simptomele tind să persistă cel puțin o săptămână. Oamenii au adesea simptome similare atunci când apar alergii sezoniere. Mâncărimea la nivelul nasului și gâtului și ochii roșii și lăcrimați sunt de obicei mai indicative pentru alergii decât răceli.

Răceala, pe de altă parte, durează în general mai puțin. Ele tind să fie mai frecvente iarna decât toamna sau primăvara, când alergiile tind să atingă vârful.

Alergiile sezoniere nu provoacă febră. Dacă aveți febră, este puțin probabil să fie o alergie. De asemenea, alergiile sezoniere tind să nu provoace tuse umedă sau dureri corporale și oboseală.”

CNN: Testarea ajută la diferențierea între cele două?

Wen: Există teste care vă ajută să determinați dacă aveți anumite viruși. De exemplu, puteți face un test rapid acasă pentru Covid-19, iar cabinetele medicilor vă pot recomanda testarea pentru gripă sau virusul sincițial respirator, cunoscut și sub numele de RSV. Pacienții care sunt spitalizați pot primi, de asemenea, teste virale mai amănunțite, dar aceste panouri virale tind să nu fie recomandate persoanelor care se confruntă cu simptome ușoare de răceală.

CNN: Dar testarea pentru alergeni specifici? Pot oamenii să afle dacă au alergii la polen, de exemplu?

Wen: Da. De fapt, există diferite tipuri de polen. Polenul comun care provoacă alergii provine din copaci, iarbă și buruieni.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate trimite la un medic specialist instruit în alergii și imunologie pentru a testa acești alergeni specifici. O formă a testului este un test cutanat, atunci când o asistentă sau un medic pune o picătură mică din posibilul alergen pe piele și apoi înțeapă sau zgârie acel loc cu un ac pentru a vedea dacă asta induce o reacție. O altă formă este un test de sânge care caută anticorpi la alergen.

CNN: Există și alte substanțe care pot provoca alergii sezoniere?

Wen: Pe lângă polen, mucegaiurile pot declanșa și alergii sezoniere la unii oameni. Testele de piele și de sânge pot diagnostica alergiile la mucegai.

Articolul complet, aici

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează