G4Media.ro

Olanda va furniza Ucrainei muniție pentru avioanele F-16 și drone de recunoaștere,…

Sursa foto: x.com@ZelenskyyUa

Olanda va furniza Ucrainei muniție pentru avioanele F-16 și drone de recunoaștere, a anunțat la Kiev ministrul olandez al apărării

Olanda oferă Ucrainei 350 de milioane de euro pentru muniție pentru avioane de luptă F-16 și drone de recunoaștere avansate, a anunțat miercuri la Kiev ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat Reuters la încheierea unei vizite de două zile în Ucraina, Ollongren a declarat că a venit pentru a-și arăta solidaritatea și a anunțat noul pachet de ajutor.

La reuniunea grupului Ramstein al aliaților Ucrainei, Ollongren a declarat că 150 de milioane de euro vor finanța rachete aer-sol ghidate care pot fi lansate de pe avioane F-16, în timp ce 200 de milioane de euro vor merge către drone de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului olandez al Apărării.

Olanda a promis un ajutor militar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina în 2024. O parte semnificativă va finanța muniția și dronele, despre care Kievul a declarat că sunt extrem de necesare pentru a pune capăt pierderilor de pe câmpul de luptă împotriva Rusiei. Danemarca, Olanda și Statele Unite se așteaptă să livreze Ucrainei în această vară primul din zecile de avioane de luptă F-16, după ce au stabilit un program de pregătire a piloților și au donat aeronave.

La Kiev, Ollongren a declarat că avioanele daneze vor sosi primele, dar vor fi urmate de primele avioane olandeze mai târziu, în 2024.

„Sunt foarte încrezătoar ecă vom începe să livrăm avioane F-16 în această vară… Danemarca mai întâi, și avem un program … așa că în a doua jumătate a anului F-16 olandeze vor pleca pe această cale”.

Întrebată despre pauza ajutorului militar american în condițiile în care republicanii din Congres blochează o lege crucială de ajutor, Ollongren a declarat că, deși Ucraina are mulți prieteni în Europa, ar fi dificil să continue fără sprijinul SUA.

„Nu ar fi ușor și sper că nu aceasta este direcția în care ne îndreptăm”, a spus ea.

Ollongren a declarat că producția europeană de muniție va fi intensificată „semnificativ” până la sfârșitul anului, astfel încât deficitul de muniție de artilerie cu care se confruntă în prezent Ucraina să nu se repete.

„Trebuie să fim realiști și să luăm în considerare posibilitatea ca acesta să fie un război de lungă durată și este mai bine să ne planificăm pentru un război lung”, a spus ea.

Ollongren a declarat că forțele armate olandeze au învățat lecții din intensificarea războiului cu drone în Ucraina.

„Această tehnologie s-a dezvoltat mai rapid decât ar fi anticipat cineva acum doi ani, iar noi trebuie să învățăm”.

Companiile olandeze de tehnologie a dronelor Deltaquad, Avalor AI și AEC Skyline au discutat despre cooperarea cu oficialii ucraineni pentru a crește capacitățile de producție ale Kievului. Mai multe contracte industriale au fost semnate cu Ucraina, a precizat Ministerul olandez al Apărării.

În timpul vizitei lui Ollongren în regiunea estică Dnipro, liderii militari ucraineni și-au repetat apelurile pentru mai multe sisteme de apărare antiaeriană, piese de schimb și muniție, necesare pentru a opri progresele forțelor rusești mai bine echipate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează