G4Media.ro

Bloomberg: Premierul ucrainean se așteaptă ca ajutorul SUA să vină chiar în…

sursa foto: captura/facebook

Bloomberg: Premierul ucrainean se așteaptă ca ajutorul SUA să vină chiar în această lună

Premierul ucrainean a declarat că finanțarea blocată a SUA ar putea sosi chiar în această lună – și că amploarea recrutării de noi trupe pentru linia de front ar putea fi mai mică decât jumătatea de milion susținută inițial de armată, scrie Bloomberg.

Un proiect de lege contestat care solicită recrutarea soldaților mai tineri este blocat în parlamentul ucrainean, iar președintele Volodimir Zelenski se ferește de o cerere inițială a armatei de a recruta până la 500.000 de soldați. Prim-ministrul său, Denîs Șmîhal, a declarat că, potrivit unei evaluări, recrutarea la această scară nu este necesară, având în vedere rotațiile care au loc pe linia frontului și armamentul care se apropie.

„Vom continua lupta dacă vom avea sprijin din partea partenerilor noștri pentru obuze de artilerie, pentru rachete cu rază lungă și medie de acțiune”, a declarat Șmîhal într-un interviu acordat miercuri televiziunii Bloomberg la Bruxelles.

Un element crucial pentru efortul Ucrainei este o finanțare de peste 60 de miliarde de dolari, care este blocată de republicanii din Camera Reprezentanților de la Washington. Șmîhal, care a declarat că oficialii ucraineni sunt în „dialog activ” cu membrii Congresului din ambele partide, a semnalat că se așteaptă la vești pozitive privind finanțarea „luna aceasta sau cel mult luna viitoare”.

Premierul a lăudat Uniunea Europeană și aliații din Grupul celor Șapte pentru că au oferit finanțarea atât de necesară până acum în acest an, permițând bugetului să „supraviețuiască pentru prima jumătate”. Ucraina se va baza pe pachetul american pentru a doua jumătate a anului, a spus el.

Forțele ucrainene se confruntă cu o ofensivă rusă, după ce anul trecut o contraofensivă condusă de Kiev s-a oprit. Parlamentul ucrainean dezbate de săptămâni întregi proiectul de lege privind mobilizarea, în timp ce forjează un plan de atragere de rezerve suplimentare pentru a reface unitățile afectate de război.

În timp ce liderii UE și NATO dezbat o poziție mai dură din partea președintelui francez Emmanuel Macron – care împinge perspectiva unei potențiale trimiteri de forțe în Ucraina – Șmîhal a declarat că a salutat tonul mai dur din partea unei capitale vest-europene.

„Suntem foarte bucuroși că comunicarea președintelui Macron este mult, mult mai puternică – este foarte concretă, foarte clară, și de asta avem nevoie cu toții”, a declarat premierul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează