G4Media.ro

Un informatician australian, autoproclamat inventator al bitcoin, nu este „Satoshi Nakamoto”, a…

Sursa foto: captura video

Un informatician australian, autoproclamat inventator al bitcoin, nu este „Satoshi Nakamoto”, a decis o instanță britanică

Un informatician australian care susține că a inventat bitcoin nu este „Satoshi Nakamoto”, inventatorul pseudonim al criptomonedei, a decis joi un judecător de la Înalta Curte din Londra, scrie Reuters.

Craig Wright a pretins mult timp că este autorul unei cărți albe din 2008, textul fondator al bitcoin, publicat sub pseudonim.

Alianța Crypto Open Patent Alliance (COPA) l-a acționat în instanță pe Wright pentru a-l împiedica să dea în judecată dezvoltatorii de bitcoin, solicitând o hotărâre prin care să se constate că Wright nu era Satoshi. Judecătorul James Mellor a declarat joi, la finalul pledoariilor finale, că dovezile că Wright nu era Satoshi erau „copleșitoare”.

„Dr. Wright nu este autorul cărții albe Bitcoin”, a spus Mellor. „Dr. Wright nu este persoana care a adoptat sau a operat sub pseudonimul Satoshi Nakamoto în perioada 2008-2011”.

COPA – printre ai cărei membri se numără Block, firma de plăți a fondatorului Twitter, Jack Dorsey – a declarat că hotărârea a fost „o victorie pentru dezvoltatori, pentru întreaga comunitate open source și pentru adevăr”.

„Timp de peste opt ani, Dr. Wright și susținătorii săi financiari au mințit în legătură cu identitatea sa ca Satoshi Nakamoto și au folosit această minciună pentru a intimida și a teroriza dezvoltatorii din comunitatea Bitcoin”, a declarat un purtător de cuvânt al COPA.

„Acest lucru se termină astăzi, odată cu decizia instanței care a stabilit că Craig Wright nu este Satoshi Nakamoto.”

Un purtător de cuvânt al lui Wright a declarat că acesta „nu este pregătit să vorbească cu nimeni în acest moment”.

Presupusul sperjur

COPA l-a acuzat pe Wright că a falsificat în mod repetat documente pentru a-și susține afirmația, inclusiv în timpul procesului propriu-zis, lucru pe care Wright l-a negat atunci când a depus mărturie.

Avocatul său, Jonathan Hough, a declarat la începutul procesului din februarie că afirmația lui Wright era „o minciună nerușinată, o poveste falsă elaborată, susținută de falsuri la scară industrială”.

Hough a spus că „există elemente ale comportamentului doctorului Wright care se îndepărtează de farsă”, citând presupusa sa utilizare a ChatGPT pentru a produce falsuri.

Dar a adăugat: „Comportamentul doctorului Wright este, de asemenea, extrem de grav. Pe baza pretenției sale necinstite de a fi Satoshi, el a urmărit pretenții pe care le evaluează la sute de miliarde de dolari, inclusiv împotriva a numeroase persoane private.”

Cu toate acestea, avocații lui Wright au susținut în documentele depuse în instanță că acesta a prezentat „dovezi clare care demonstrează că este autorul cărții albe și că a creat bitcoin”.

În pledoariile lor finale, avocații COPA i-au cerut lui Mellor să trimită cazul la Serviciul de urmărire penală al Coroanei din Marea Britanie „pentru a lua în considerare urmărirea penală pentru infracțiunile de sperjur și denaturare a cursului justiției”.

Mellor nu a precizat dacă va face sau nu acest lucru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează