G4Media.ro

Bulgaria trimite transportoare blindate în Ucraina, Finlanda pregătește un nou pachet de…

Transportor amfibiu MT-LB (Sursa foto: Wikimedia Commons)

Bulgaria trimite transportoare blindate în Ucraina, Finlanda pregătește un nou pachet de ajutor militar

Transportoarele blindate donate de Bulgaria se îndreaptă spre Ucraina, informează postul de televiziune bTV, citat de Rador. Primul transportor blindat a fost încărcat pe o platformă de la Jandarmeria din Sofia la gara din Novi Iskăr. În total, 110 vehicule blindate vor ajunge în Ucraina, transportul fiind asigurat de Ministerul Apărării de la Sofia.

Expedierea vehiculelor a început miercuri, urmând ca acestea să fie livrate în seturi de câte şase. La începutul acestui an, în Monitorul Oficial, a fost publicată o decizie prin care Ministerul de Interne al Bulgariei donează transportoarele blindate Ministerului Apărării al Ucrainei.

În paralel, ambasadoarea Ucrainei la Helsinki, Olha Divroba, a declarat că Finlanda pregătește deja al 23-lea pachet de ajutor militar pentru Kiev. Diplomatul a subliniat că, încă din primele zile ale invaziei ruse la scară largă, Finlanda a demonstrat prin acțiuni concrete că este unul dintre cei mai de încredere parteneri ai Ucrainei. În acest context, ambasadoarea a amintit că, în luna mai a anului trecut, noul guvern finlandez a elaborat un program pentru perioada 2023-2027, în care este clar definit faptul că Ucraina este principalul beneficiar al ajutorului global al Finlandei.

„Conform situaţiei din martie 2024, cel de-al 23-lea pachet de ajutor pentru apărare este deja în curs de pregătire. La sfârșitul anului trecut, guvernul finlandez a aprobat o decizie privind investițiile pe termen lung în producția de muniție, în primul rând având în vedere nevoile semnificative ale Ucrainei” – a explicat Dibrova.

De asemenea, aceasta a menționat că, în discursul său de la ceremonia de învestire, noul președinte al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că Ucraina luptă pentru toți cei care cred în democrația liberală și că partenerii ar trebui să fie alături de Ucraina și să continue să o ajute atât timp cât este necesar.

„Echipa noului președinte abia şi-a început activitatea, săptămâna aceasta. Cu toate acestea, vă pot asigura deja că ne coordonăm îndeaproape cu partea finlandeză în ceea ce priveşte viziunea asupra pașilor suplimentari, iar, în viitorul apropiat, vor exista schițe concrete ale muncii noastre intense comune” – a remarcat ambasadoarea Ucrainei la Helsinki. Dibrova a mai menționat că nivelul de sprijin pentru Ucraina în Finlanda este unul dintre cele mai ridicate din Europa, iar acest indicator nu s-a schimbat. „Și cred că nu se va schimba în viitor, pentru că Finlanda înțelege că Ucraina trebuie să câștige” – a subliniat Olha Dibrova. Ukrinform aminteşte că, la începutul lunii februarie, Ministerul Apărării al Finlandei a anunţat că va trimite Ucrainei al 22-lea transport de ajutor militar, în valoare de aproximativ 190 de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu înțeleg de ce trebuie să se facă public așa ceva ?
    Nu mai există secrete militare ?