G4Media.ro

Turnurile Lusail: Un celebru arhitect britanic încearcă să „reinventeze clădirile înalte” prin…

Sursa foto: Foster + Partners

Turnurile Lusail: Un celebru arhitect britanic încearcă să „reinventeze clădirile înalte” prin sisteme avansate de umbrire și ventilație, într-un oraș din Qatar

Lordul Norman Foster, cunoscut ca unul dintre cei mai importanți arhitecți din lume, și-a dedicat zeci de ani redefinirii conceptului de clădiri înalte. Portofoliul său se mândrește cu structuri emblematice, cum ar fi 30 St Mary Axe din Londra (mai bine cunoscută londonezilor sub numele de „Gherkin”) și clădirea HSBC din Hong Kong. Acum, el a pus ochii pe Qatar, notează CNN.

În prezent, în curs de finalizare și urmând să atingă o înălțime de 301 metri, turnurile Lusail ale lui Foster sunt pe cale să revendice titlul de cele mai înalte clădiri din Qatar, depășind actualul deținător al recordului, The Torch Doha.

Parte a unui proiect de 1,1 milioane de metri pătrați conceput de Foster + Partners, construcția turnurilor este o componentă esențială a unui plan general mai amplu pentru orașul Lusail, situat la 16 kilometri la nord de capitala Doha.

Începute în ianuarie 2020, turnurile Lusail se află în mijlocul unei pleiade de noi dezvoltări în zonă, inclusiv stadionul Lusail, proiectat tot de Foster + Partners pentru Cupa Mondială FIFA 2022.

Compus din patru blocuri distincte, două de 70 de etaje și două de 50 de etaje, fiecare turn este destinat să servească drept centru pentru instituțiile financiare din Qatar.

„În calitate de arhitect, mă regăsesc implicându-mă în orașele aflate în fază incipientă”, a declarat Foster. „Am lăsat o amprentă pentru ceea ce este, în esență, un cartier nou, stabilind infrastructura pentru generațiile viitoare”.

Sisteme de umbrire

Pentru a face față provocărilor unice prezentate de climatul cald din Qatar, echipa lui Foster a trebuit să se îndepărteze de materialele folosite în mod obișnuit la zgârie-nori din țările mai reci – parte a ceea ce Foster a numit o căutare de zeci de ani pentru a „reinventa clădirea înaltă”.

„Te gândești de atâtea ori ca turnul să fie un turn de sticlă, dar (cu) întregul climat de aici și problema sustenabilității… vrei cu adevărat să te aperi împotriva soarelui”, a adăugat el.

Designul încorporează sisteme avansate de umbrire și ventilație, în timp ce exteriorul turnurilor este acoperit cu aluminiu „de calitate marină” care înconjoară clădirile, protejând sticla de lumina puternică a soarelui, menținând în același timp priveliștea și lăsând să pătrundă lumina naturală.

În centrul proiectului se află aripioare speciale de umbrire, asemănătoare unor branhii, care nu numai că optimizează priveliștile și iluminarea naturală pentru ocupanți, dar reduc radiația solară cu 70% în comparație cu turnurile tradiționale din sticlă.

„Ceea ce am făcut aici a fost să creăm un sentiment de identitate inspirat din nevoi reale”, a declarat Foster. „Nu este o impunere la modă, ci este generată de realitățile climatului.”

Potrivit lui Luke Fox, șef de proiect și partener executiv senior la Foster + Partners, acest sistem de umbrire contribuie la o reducere cu 35% a necesarului de răcire și a consumului general de energie.

Turnurile sunt amplasate strategic pentru a crea o umbrire maximă, iar pe măsură ce se ridică, forma lor se modifică prin rotirea la 90 de grade.

„Ne-am asigurat că turnurile au fost plasate în mod deliberat pentru a se roti ușor, oferind perspective între ele pe măsură ce se ridică deasupra nivelului solului. Este destul de unic. Ele apar ca niște entități distincte”, a declarat Fox.

Construirea de la zero

În timp ce turnurile sunt pregătite să devină un punct de reper recognoscibil pentru Lusail, Foster crede că linia orizontului unui oraș reflectă ceea ce se află sub suprafață. El spune că a fost crucial pentru echipa sa să integreze turnurile într-un „masterplan la scară redusă”.

Ele sunt poziționate strategic deasupra unei linii de metrou și la capătul unui bulevard comercial care leagă malul mării de stadionul de fotbal din apropiere, care a găzduit recent finala Cupei Asiei AFC.

Potrivit lui Foster, caracteristicile de la sol ale pieței vor fi esențiale în obiectivul general de transformare a zonei într-un spațiu public vibrant pentru viitor.

„Ceea ce nu este întotdeauna evident din aceste priveliști îndepărtate este experiența pietonală. Infrastructura inferioară este cea care leagă aceste elemente diverse între ele”, a declarat Foster.

Turnurile Lusail urmează să fie finalizate în etape în următoarele 12 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează