G4Media.ro

La Berlin au fost expuse douăsprezece opere de artă salvate de la…

sursa foto: caputura Twitter

La Berlin au fost expuse douăsprezece opere de artă salvate de la muzeul din Odesa

Muzeul Gemäldegalerie din Berlin adăpostește douăsprezece lucrări salvate de la Muzeul din Odesa la începutul invaziei rusești în Ucraina. Inițiativa servește la conștientizarea publicului cu privire la război și îi face pe cei o sută de mii de refugiați ucraineni din capitala Germaniei să se simtă mai aproape de casă, scrie Euronews, preluată de Rador.

La Gemäldegalerie din Berlin a fost inaugurată expoziția „De la Odesa la Berlin: pictura europeană din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea”. Expoziția prezintă 12 din cele 74 de picturi care au fost scoase din orașul ucrainean Odesa în încercarea de a le proteja de invazia rusă a Ucrainei.

De la începutul războiului, numeroase opere de artă au fost plasate în containere protejate și în adăposturi subterane pentru a le feri de bombardamente și incendii. Ulterior s-a decis trimiterea lor în străinătate pentru protecție.

În ultimii doi ani, peste un milion de ucraineni au sosit în Germania ca refugiați. În prezent, la Berlin trăiesc peste o sută de mii de refugiați ucraineni.**Expoziția își propune să sensibilizeze publicul cu privire la război și să arate sprijinul pentru ucrainenii care trăiesc în Germania. **

Muzeul de artă occidentală și orientală din Odesa a fost deschis în 1923 și conține lucrări importante ale maeștrilor italieni, olandezi, germani și francezi. Majoritatea lucrărilor artiștilor ucraineni sunt expuse în alte muzee. În iulie 2023, clădirea muzeului a fost avariată de un atac rusesc.

În ciuda acestui fapt, Igor Poronyk, directorul muzeului, a spus că muzeul a jucat un rol foarte important pentru oraș de la izbucnirea războiului. „Când există un război, cultura devine mai importantă pentru umanitate. Pentru că războiul este mizerie, haos și întuneric. Cultura în schimb este lumină și normalitate. Ajută oamenii să rămână umani într-o situație inumană”, a adăugat Poronyk.

Expoziția se desfășoară până pe 28 aprilie 2024. Tot în cursul acestui an, mereu la Berlin, va avea loc o expoziție mai mare, care prezintă alte 74 de lucrări. (Traducerea: Cătălina Păunel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează