G4Media.ro

Planurile pentru un „mini-oraș al maimuțelor” cu 30.000 de macaci stârnește furia…

sursa foto: Pexels

Planurile pentru un „mini-oraș al maimuțelor” cu 30.000 de macaci stârnește furia activiștilor americani din Georgia: ”Reproducerea peste teste medicale este crudă”

Un plan de înființare a celui mai mare centru de creștere a maimuțelor din SUA, care ar permite ca 30.000 de macaci să se plimbe în interiorul unor depozite amenajate în Georgia, se confruntă cu o reacție furioasă din partea grupurilor pentru drepturile animalelor și a unor locuitori din zonă, scrie The Guardian.

Complexul de 200 de acri (puțin peste 80 de hectare) ar găzdui un număr neobișnuit de mare de maimuțe, care vor fi apoi trimise la universități și companii farmaceutice pentru cercetări medicale. În următorii 20 de ani, complexul va aduna un grup de aproximativ 30.000 de macaci cu coadă lungă, o specie originară din Asia de sud-est, în structuri vaste, asemănătoare unor hambare, în Bainbridge, Georgia, care are o populație de doar 14.000 de locuitori.

Safer Human Medicine, compania din spatele noii metropole pentru maimuțe, în valoare de 396 de milioane de dolari, a declarat că maimuțele vor fi ținute în condiții de înaltă siguranță, nu vor răspândi boli în zonă și vor fi hrănite cu produse locale proaspete.

„Cu toții depindem de aceste primate esențiale pentru a salva viețile celor dragi și ale noastre”, a declarat compania într-o scrisoare deschisă adresată rezidenților, care prezenta o imagine simulată a unor maimuțe care se joacă vesel cu jucării într-o cameră bine iluminată, asemănătoare unui apartament.

Însă planul se confruntă cu o opoziție acerbă, unii locuitori din Bainbridge solicitând autorităților locale să blocheze construcția azilului propus. „Sunt o specie invazivă și 30.000 de maimuțe, am fi pur și simplu invadați de maimuțe”, a susținut Ted Lee, un localnic. „Nu cred că cineva ar vrea să aibă 30.000 ca vecini”, a adăugat David Barber, care ar locui la doar 400 de metri de noua facilitate.

Grupurile pentru drepturile animalelor cer, de asemenea, ca planul să fie abandonat, argumentând că reproducerea primatelor pentru teste medicale este crudă și aduce puține beneficii în găsirea de noi tratamente pentru oameni din cauza diferențelor dintre specii.

„Această mișcare nu numai că amenință și mai mult supraviețuirea acestor animale în sălbăticie, dar perpetuează un ciclu de care ar trebui să ne despărțim”, a declarat Kathleen Conlee, vicepreședintele pentru probleme de cercetare pe animale al Humane Society. „Îi îndemnăm pe oficialii locali să respingă propunerea de a construi această instalație, iar guvernul federal să acorde prioritate științei care, în cele din urmă, va salva atât viețile oamenilor, cât și ale animalelor.”

Marea majoritate a testelor medicale pe animale implică rozătoare, doar aproximativ 1% dintre acestea necesitând primate, însă practica de a efectua experimente pe cele mai apropiate rude ale oamenilor este de mult timp controversată. National Institutes of Health a declarat în 2015 că nu va mai sprijini cercetarea biomedicală pe cimpanzei, iar grupurile de protecție a sănătății au cerut o interdicție mai largă, alături de trecerea la metode alternative, cum ar fi utilizarea de noi tehnologii precum inteligența artificială.

Aproximativ 70.000 de maimuțe pe an sunt încă folosite în SUA în testele pentru tratarea bolilor infecțioase, a îmbătrânirii și a afecțiunilor neurologice, cum ar fi Parkinson, iar cercetătorii au avertizat că SUA sunt pe cale de a rămâne fără primate disponibile pentru teste. Safer Human Medicine a declarat că mini-orașul de maimuțe planificat va contribui la ameliorarea acestei situații, creând în același timp peste 260 de locuri de muncă locale pentru a avea grijă de noii rezidenți, care nu vor fi luați din sălbăticie. Maimuțele cântăresc între 1,5 și 2,5 kg și, după cum sugerează și numele lor, au cozi foarte lungi.

„Adesea, poate exista o mulțime de dezinformări în jurul cercetării pe animale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Safer Human Medicine. „Scopul nostru este de a oferi comunității din Bainbridge fapte și informații exacte despre scopul nostru și despre operațiunile noii unități. Credem în continuare că Bainbridge este locul potrivit pentru acest proiect și intenționăm să mergem mai departe cu planurile instalației pe baza aprobărilor și a sprijinului pe care l-am primit la începutul proiectului.”

Inițial, instalația a obținut scutiri de taxe înainte de construcție, deși acestea au fost retrase înainte de o decizie a autorităților locale privind autorizarea proiectului. Safer Human Medicine a declarat că va continua planul de izolare a maimuțelor chiar și fără scutirile fiscale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...