G4Media.ro

Rocile spațiale și misterele sistemului Solar: Ce ne spun fragmentele de asteroid…

sursa foto: Ilustrație realizată cu Playground AI

Rocile spațiale și misterele sistemului Solar: Ce ne spun fragmentele de asteroid descoperite recent în Germania despre originea Pământului

Fragmentele unui asteroid care a explodat deasupra Germaniei pe 21 ianuarie și au fost recuperate cinci zile mai târziu au fost confirmate ca fiind un tip rar de rocă spațială care ar putea ajuta la clarificarea originilor Pământului, scrie Scientific American.

După cum a relatat inițial Space.com pe 1 februarie, oamenii de știință au suspectat că aspectul ciudat al fragmentelor de meteorit provenite de la asteroidul părinte 2024 BX1 indică faptul că acestea fac parte dintr-un grup rar numit aubiți. Aceste suspiciuni au fost acum confirmate.

Peter Jenniskens, astronom meteorolog la Institutul SETI, a făcut parte din echipa care a găsit mai mulți dintre meteoriți. El a declarat pentru Space.com că, înainte de acest lucru, doar 11 exemple de căderi de meteoriți aubriți fuseseră găsite pe Pământ. Mostrele incredibil de rare fac parte dintr-o familie despre care se crede că reprezintă doar 1% din meteoriții cunoscuți.

Meteoriții aubriți din 2024 BX1 diferă de alți meteoriți deoarece au o crustă de sticlă translucidă, mai degrabă decât o crustă groasă de sticlă neagră, și au un aspect de granit gri. Acest lucru a făcut ca inițial să fie dificil de diferențiat de rocile terestre standard.

Dar Jenniskens și colaboratorii de la Museum für Naturkunde din Berlin au efectuat primele examinări ale unuia dintre aceste bucăți de meteorit cu o microsondă cu fascicul de electroni, determinând că acestea au mineralogia și compoziția chimică tipică rocilor de tip aubrit.

„Ceea ce este interesant în legătură cu această cădere este că avem o orbită foarte frumoasă a acesteia și, astfel, forma orbitei în sine conține indicii cu privire la locul unde a fost regiunea sursă a acestor meteoriți”, a declarat Jenniskens. „Ei au venit probabil din partea interioară a centurii de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Acesta este un loc în care probabil există o mulțime de resturi, o coliziune care a creat o mulțime de bucăți mai mici, o familie de asteroizi.”

Asteroizii din centura principală, precum 2024 BX1, s-au format cam în același timp cu planetele sistemului solar, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, din materialul din jurul Soarelui nou-născut care nu a fost consumat de formarea planetelor.

Asta înseamnă că, deoarece nu sunt afectați de procesele geologice, ei oferă oamenilor de știință o privire asupra elementelor constitutive ale planetelor, în special ale lumilor stâncoase din interiorul sistemului solar: Mercur, Venus, Marte și, bineînțeles, Pământul.

Jenniskens a adăugat că, în calitate de aubriți, acești meteoriți au proprietăți foarte asemănătoare cu cele ale Pământului, cum ar fi proporția de apă și raportul dintre alte substanțe chimice. Acest lucru înseamnă că studierea acestor mostre oferă posibilitatea de a investiga tipul de material care ar fi intrat în formarea planetei noastre în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

„Este foarte tare. Avem material proaspăt la care să ne uităm și care ar fi putut fi elementele constitutive din care s-a format Pământul. Și, prin urmare, acesta este farmecul acestui meteorit special”, a adăugat Jenniskens.

Studierea rămășițelor asteroidului 2024 BX1 ar putea fi importantă nu doar pentru a înțelege trecutul Pământului, ci și pentru a proteja viitorul omenirii.

Asteroidul 2024 BX1 a fost reperat pentru prima dată de astronomul Krisztián Sárneczky la Observatorul Konkoly din Ungaria. Acesta a fost apoi urmărit de către sistemul Near-Earth Asteroid Scout al NASA și de către sistemele de evaluare a riscului de impact ale Agenției Spațiale Europene, care au prezis că va lovi într-adevăr Pământul.

Micul asteroid, care nu avea o lățime mai mare de 1 metru și ar putea fi una dintre cele mai mici roci spațiale detectate vreodată înainte de a lovi Pământul, a erupt în atmosferă deasupra orașului Munchen, Germania, creând o minge de foc strălucitoare văzută în toată Europa.

Această explozie ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine loviturile de asteroizi, potrivit lui Jenniskens. Rocile spațiale care erup astfel deasupra Pământului sunt, de obicei, mult mai mari, cum ar fi meteoritul Chelyabinsk, cu o lățime de 18 metri, care a explodat deasupra regiunii sudice Ural din Rusia la 15 februarie 2013.

„Aici avem șansa de a vedea cum se comportă un asteroid mic atunci când intră în atmosfera Pământului”, a declarat Jenniskens. „Putem vedea cum s-a fragmentat într-un mod foarte interesant, care merită mult mai mult studiu. Asta, apoi poate fi capabil să ghideze previziunile cu privire la altitudinea la care un obiect mai mare se poate fragmenta deasupra Pământului”.

Omul de știință de la SETI adaugă că acest lucru ne-ar putea ajuta să ne pregătim pentru lovituri de asteroizi mai mici, ajutându-ne să prevedem unde pe Pământ vor cădea resturile lor după ce au explodat.

Aceste descoperiri referitoare la anumiți meteoriți aubriți au fost prezentate acum Comisiei Internaționale de Nomenclatură a Societății de Meteoritică pe 2 februarie 2024, pentru examinare și confirmare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează